Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A MÁV Cargo visszavette vezetőjét

2008.09.09. 18:46
A MÁV Cargo Zrt. keddi közgyűlésén helyreállt Kovács Imre vezérigazgatói státusza, ő azonban a visszahelyezést nem fogadta el, miután ellene hűtlen kezelés gyanújával folyik nyomozás a hulladékként 2002-2003-ban eladott vasúti teherkocsik ügyében. A MÁV Cargo megbízott vezérigazgatója Átal László lett.

A MÁV 2002-2003-as selejtvagon eladási ügyében folytatott vizsgálat új szakaszába érkezett, a hatóságok nem találták indokoltnak a vizsgálatba vont személyek őrizetbe vételét - emlékeztet a MÁV Zrt. közleménye. A MÁV Zrt. ahogyan a korábbiakban is, úgy ezután is fenntartja az ártatlanság vélelmét, annál is inkább, mert, mint ismeretes a MÁV különböző szervezetei, valamint az illetékes minisztérium is több alkalommal vizsgálták a vagoneladások ügyét és egyetlen alkalommal sem találtak bűncselekményre utaló nyomot.

Kovács Imrét, illetve két, egykori vezető beosztású MÁV alkalmazottat szeptember 2-án hűtlen kezelés gyanújával állította elő a rendőrség. A nyomozók szerint törvénysértő módon, hulladékként adtak el 2000 darab, még működő, vagy kis javításra szoruló vasúti teherkocsit még 2002-2003-ban. A kár több mint egymilliárd forint.

"Tekintettel arra, hogy az ügyben érintettek egyike jelenleg a MÁV Cargo Zrt. vezetője, és a szeptember 2-i közgyűlés döntéseket hozott a személyét illetően, a fentiek figyelembe vételével Heinczinger István a MÁV Zrt. vezérigazgatója szeptember 9-én, kedd reggelre újból összehívta a MÁV Cargo Zrt. közgyűlését" - áll a közleményben.

Miután Kovács Imrét őrizetbe vették, a cég szeptember 2-i rendkívüli közgyűlése Völgyi Miklóst, a MÁV Cargo Zrt. kereskedelmi igazgatóját bízta meg a cég vezérigazgatói feladatainak ellátásával 2008. december 31-ig, illetve igazgatósági taggá is megválasztotta. A mostani szeptember 9-i közgyűlés azonban hatályon kívül helyezte a szeptember 2-i közgyűlés határozatait.

Ezzel helyreállt Kovács Imre vezérigazgatói státusza, és igazgatósági taggá is kinevezték. Kovács Imre azonban - tekintettel a "személye körüli feszült helyzet okozta súlyos nyomásra" -, a kinevezést nem fogadta el, valamint kérte, hogy a közgyűlés vezérigazgatói munkakörét közös megegyezéssel szüntesse meg.

A MÁV Cargo közgyűlése így Kovács Imre döntését tiszteletben tartva, most - korábbi feladatai ellátása mellett - Átal Lászlót választotta meg megbízott vezérigazgatónak, valamint igazgatósági tagnak. Átal László eddig a MÁV Cargo Zrt. pénzügyi vezérigazgató helyetteseként tevékenykedett. A megbízatás 2008. december 31-ig szól.

Kovács Imre munkaviszonya továbbra is fennáll kereskedelmi és üzemeltetési vezérigazgató-helyettesi pozíciójában. Völgyi Miklós a korábbi, kereskedelmi igazgatói pozíciójában marad.

A közlemény szerint Heinczinger István, a MÁV ZRt. vezérigazgatója kapcsolatba lépett a Rail Cargo Austria konzorcium vezetésével, tájékoztatta őket a fejleményekről. A MÁV Cargót 2008. januárjában megvásárló osztrák vasúttársaság kedden cáfolta a magyar sajtóban megjelent "felelőtlen híreszteléseket, amelyek arról értekeznek", hogy a vevő elbizonytalanodott volna a MÁV Cargo megvételével kapcsolatban - olvasható a MÁV közleményében.