Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A MÁV Cargo visszavette vezetőjét

2008.09.09. 18:46
A MÁV Cargo Zrt. keddi közgyűlésén helyreállt Kovács Imre vezérigazgatói státusza, ő azonban a visszahelyezést nem fogadta el, miután ellene hűtlen kezelés gyanújával folyik nyomozás a hulladékként 2002-2003-ban eladott vasúti teherkocsik ügyében. A MÁV Cargo megbízott vezérigazgatója Átal László lett.

A MÁV 2002-2003-as selejtvagon eladási ügyében folytatott vizsgálat új szakaszába érkezett, a hatóságok nem találták indokoltnak a vizsgálatba vont személyek őrizetbe vételét - emlékeztet a MÁV Zrt. közleménye. A MÁV Zrt. ahogyan a korábbiakban is, úgy ezután is fenntartja az ártatlanság vélelmét, annál is inkább, mert, mint ismeretes a MÁV különböző szervezetei, valamint az illetékes minisztérium is több alkalommal vizsgálták a vagoneladások ügyét és egyetlen alkalommal sem találtak bűncselekményre utaló nyomot.

Kovács Imrét, illetve két, egykori vezető beosztású MÁV alkalmazottat szeptember 2-án hűtlen kezelés gyanújával állította elő a rendőrség. A nyomozók szerint törvénysértő módon, hulladékként adtak el 2000 darab, még működő, vagy kis javításra szoruló vasúti teherkocsit még 2002-2003-ban. A kár több mint egymilliárd forint.

"Tekintettel arra, hogy az ügyben érintettek egyike jelenleg a MÁV Cargo Zrt. vezetője, és a szeptember 2-i közgyűlés döntéseket hozott a személyét illetően, a fentiek figyelembe vételével Heinczinger István a MÁV Zrt. vezérigazgatója szeptember 9-én, kedd reggelre újból összehívta a MÁV Cargo Zrt. közgyűlését" - áll a közleményben.

Miután Kovács Imrét őrizetbe vették, a cég szeptember 2-i rendkívüli közgyűlése Völgyi Miklóst, a MÁV Cargo Zrt. kereskedelmi igazgatóját bízta meg a cég vezérigazgatói feladatainak ellátásával 2008. december 31-ig, illetve igazgatósági taggá is megválasztotta. A mostani szeptember 9-i közgyűlés azonban hatályon kívül helyezte a szeptember 2-i közgyűlés határozatait.

Ezzel helyreállt Kovács Imre vezérigazgatói státusza, és igazgatósági taggá is kinevezték. Kovács Imre azonban - tekintettel a "személye körüli feszült helyzet okozta súlyos nyomásra" -, a kinevezést nem fogadta el, valamint kérte, hogy a közgyűlés vezérigazgatói munkakörét közös megegyezéssel szüntesse meg.

A MÁV Cargo közgyűlése így Kovács Imre döntését tiszteletben tartva, most - korábbi feladatai ellátása mellett - Átal Lászlót választotta meg megbízott vezérigazgatónak, valamint igazgatósági tagnak. Átal László eddig a MÁV Cargo Zrt. pénzügyi vezérigazgató helyetteseként tevékenykedett. A megbízatás 2008. december 31-ig szól.

Kovács Imre munkaviszonya továbbra is fennáll kereskedelmi és üzemeltetési vezérigazgató-helyettesi pozíciójában. Völgyi Miklós a korábbi, kereskedelmi igazgatói pozíciójában marad.

A közlemény szerint Heinczinger István, a MÁV ZRt. vezérigazgatója kapcsolatba lépett a Rail Cargo Austria konzorcium vezetésével, tájékoztatta őket a fejleményekről. A MÁV Cargót 2008. januárjában megvásárló osztrák vasúttársaság kedden cáfolta a magyar sajtóban megjelent "felelőtlen híreszteléseket, amelyek arról értekeznek", hogy a vevő elbizonytalanodott volna a MÁV Cargo megvételével kapcsolatban - olvasható a MÁV közleményében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!