Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Cavintont küldött az SZDSZ Orbánnak

2004.12.01. 15:22
Memóriazavarral vagy hazugsággal vádolja Gusztos Péter a volt miniszterelnököt, mert szerinte Orbán a tényekkel ellentétesen állítja, hogy a Fidesz kezdeményezte a sorkatonaság megszűntetését. Gusztos közölte, nem lepődne meg, ha az első választók "Első választó vagyok, nem hülye" feliratú trikókban jelennének meg az utcán.
"Azokra, akik nem tették le a katonai esküt, az ember egy kicsit másképp tekint, mint azokra akik ezt vállalták". "Minden fiatalnak be kell vonulnia katonai szolgálatra, ehhez ragaszkodni kell" - idézte fel Gusztos Péter szabad demokrata politikus szerdán Orbán Viktor 2001 tavaszán elhangzott, a sorkatonasággal kapcsolatos véleményét.

Egy doboz cavinton

Az SZDSZ-es képviselő a Fidesz székháza előtt szerdán bejelentette, egy doboz cavintont küldött a volt miniszterelnöknek, mivel Orbán Viktor a napokban, az első választóknak küldött levelében azt írta, hogy a sorkatonaság megszűntetését a Fidesz kezdeményezte 2000-ben. "Ez az állítás vagy hazug, vagy Orbán Viktor memóriazavarral küszködik" - fogalmazott Gusztos.

A szabad demokrata ügyvivő elmondta, éppen az SZDSZ terjesztette a parlament elé a kötelező sorkatonai szolgálat megszűntetésére vonatkozó javaslatot, amelyhez több mint 200 ezer aláírást is gyűjtöttek. Rámutatott, hogy annak idején Simicskó István, a Fidesz honvédelmi politikusa azt mondta, a felvetéssel nem ért egyet, az nem időszerű. Hozzátette, az Orbán-kormány idején volt egy olyan hamvában holt tervezet is, amely értelmében a katonai szolgálat alól egészségügyi okok miatt felmentett fiatalok nem kaphattak volna jogosítványt.

Nem hülye

Gusztos közölte, nem lepődne meg, ha ezek után az első választók "Első választó vagyok, nem hülye" feliratú trikókban jelennének meg az utcákon.

A Fidesz-székház előtt tartott sajtótájékoztatón Dobó László fideszes képviselő behívta Gusztost és társait az épületbe, ahol egy béke jelet és egy "béke" feliratot tartalmazó plakátot nyújtottak át az SZDSZ-es politikusnak.

Idegen tollak

Török Zsolt, az MSZP ifjúsági munkacsoportvezetője szerdán azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor idegen tollakkal ékeskedik, amikor a fiatal választóknak írt levelében úgy tünteti fel magát és pártját, mintha része lett volna a sorkatonai szolgálat eltörlésében. "Mi, fiatal szocialisták ott ültünk a Parlamentben és szavazatunkkal is támogattuk a sorkatonai szolgálat megszüntetését", miközben a Fidesz nemmel szavazott.

Révész Máriusz a Fidesz szóvivője szerint ők egy 2000-ben született közös, az összes akkori parlamenti párt által elfogadott határozatra utalnak. Ebben az szerepelt, hogy tíz éven belül fel kell számolni a sorkatonaságot és meg kell teremteni a hivatásos hadseregre való átállás feltételeit.