Ágnes
-5 °C
2 °C

Bekamerázná az országot a Belügyminisztérium

2005.08.22. 07:52
Az adatvédelmi biztos aggályai ellenére egységes térfigyelő rendszer kiépítésén dolgozik a Belügyminisztérium, írja a Magyar Hírlap. A BM szerint a térfigyelő kameráknál nincs hatékonyabb fegyver a terrorizmus elleni harcban. Mivel a képeket rögzíteni alkotmányellenes, kérdéses a rendszer használhatósága.

Egységes rendszerbe kötné a magyarországi térfigyelő kamerákat a Belügyminisztérium. Bár a térfigyelést az adatvédelmi biztos aggályosnak tartja, a belügy szerint az egységes rendszer segíthetne a terroristagyanús személyek megfigyelésében, egy esetleges támadás előzményeinek feltárásában, írja a Magyar Hírlap.

A Belügyminisztérium a külföldi terrortámadások tapasztalatai alapján tervezi a térfigyelő kamerák egységes rendszerbe kötését. A Magyar Hírlap értesülései szerint a tárca gyorsítaná, támogatná a térfigyelő rendszerek mielőbbi kiépítését, a jelenleg meglévő rendszerek egységesítését.

Juhász Gábor belügyi államtitkár a Hírlapnak nyilatkozva elmondta, hogy a tárca tisztában van az adatvédelmi biztos aggályaival. Véleménye szerint azonban pillanatnyilag a térfigyelő kameráknál nincs elterjedtebb, hatékonyabb módszer a terroristák kiszűrésére.

Kérdéses azonban, hogy hogyan működik majd a rendszer. A Magyar Hírlap a főváros VIII. kerületében érdeklődött. A főváros bűnügyileg leginkább fertőzött kerületében hat éve működik a térfigyelő rendszer, öt rendőr követi nyomon a kilencvenhat kamera képét. A felvételeket adatvédelmi okokból nem rögzíthetik, így a bíróságon bizonyítékként nem használhatják a képeket.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a Belügyminisztériumnak még a rendőrségnél is kevesebb köze lehet a térfigyelő kamerák képeihez. Véleménye szerint az is aggályokat vet fel, hogy kinek a mozgását ítélik gyanúsnak a rendőrök, írja a Magyar Hírlap.

Az országban összesen ötvennégy térfigyelő rendszer működik 712 kamerával, írja a Magyar Hírlap az ORFK bűnmegelőzési osztályának felmérésére hivatkozva. A felmérés időszakában ebből tizennégy rendszer csaknem százharminc kamerája működésképtelen volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!