Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bekamerázná az országot a Belügyminisztérium

2005.08.22. 07:52
Az adatvédelmi biztos aggályai ellenére egységes térfigyelő rendszer kiépítésén dolgozik a Belügyminisztérium, írja a Magyar Hírlap. A BM szerint a térfigyelő kameráknál nincs hatékonyabb fegyver a terrorizmus elleni harcban. Mivel a képeket rögzíteni alkotmányellenes, kérdéses a rendszer használhatósága.

Egységes rendszerbe kötné a magyarországi térfigyelő kamerákat a Belügyminisztérium. Bár a térfigyelést az adatvédelmi biztos aggályosnak tartja, a belügy szerint az egységes rendszer segíthetne a terroristagyanús személyek megfigyelésében, egy esetleges támadás előzményeinek feltárásában, írja a Magyar Hírlap.

A Belügyminisztérium a külföldi terrortámadások tapasztalatai alapján tervezi a térfigyelő kamerák egységes rendszerbe kötését. A Magyar Hírlap értesülései szerint a tárca gyorsítaná, támogatná a térfigyelő rendszerek mielőbbi kiépítését, a jelenleg meglévő rendszerek egységesítését.

Juhász Gábor belügyi államtitkár a Hírlapnak nyilatkozva elmondta, hogy a tárca tisztában van az adatvédelmi biztos aggályaival. Véleménye szerint azonban pillanatnyilag a térfigyelő kameráknál nincs elterjedtebb, hatékonyabb módszer a terroristák kiszűrésére.

Kérdéses azonban, hogy hogyan működik majd a rendszer. A Magyar Hírlap a főváros VIII. kerületében érdeklődött. A főváros bűnügyileg leginkább fertőzött kerületében hat éve működik a térfigyelő rendszer, öt rendőr követi nyomon a kilencvenhat kamera képét. A felvételeket adatvédelmi okokból nem rögzíthetik, így a bíróságon bizonyítékként nem használhatják a képeket.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a Belügyminisztériumnak még a rendőrségnél is kevesebb köze lehet a térfigyelő kamerák képeihez. Véleménye szerint az is aggályokat vet fel, hogy kinek a mozgását ítélik gyanúsnak a rendőrök, írja a Magyar Hírlap.

Az országban összesen ötvennégy térfigyelő rendszer működik 712 kamerával, írja a Magyar Hírlap az ORFK bűnmegelőzési osztályának felmérésére hivatkozva. A felmérés időszakában ebből tizennégy rendszer csaknem százharminc kamerája működésképtelen volt.