Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Ombudsman vizsgálja a számítógép-lefoglalást

2001.08.28. 13:27
Az országosra duzzadt CD-hamisítási ügy miatt egy vállalkozó az ombudsmanhoz fordult. A férfi azt sérelmezi, hogy az eljárás során számítógépét három hónapra lefoglalták, és vásárolt lemezeinek a másolatát is illegálisként könyvelték el. Az Országgyűlési Biztos Hivatala körübelül egy hónap múlva dönti el, indít-e vizsgálatot. A rendőrségnek egyébként joga van a nyomozás végéig lefoglalni a számítógépet.
Az Országgyűlési Biztosok Hivatalához (OBH) fordult az a vállalkozó, aki azon négyszáz gyanúsított között van, akinek a gépét az országossá duzzadt CD-hamisítási ügy miatt lefoglalták. A Paksi Rendőrkapitányság még tavaly indított vizsgálatot, amikor a város egyik cégének alkalmazottját nem jogtiszta szoftverek árusításán kapták. A nyomozás során Budapesten eljutottak a fő forgalmazókhoz, akik az interneten kínálták portékáikat. A rendőrség a postai megrendelések segítségével ekkor kezdett házkutatásokba.

Három hónapig ültek a gépen

A nyomozók így jutottak el Gácsi Istvánhoz, aki az Indexnek elmondta: a rendőrség június 2-án jelent meg az otthonában, amikor csak az édesanyja, felesége és kislánya volt otthon. A büki őrs munkatársai bekapcsolták a gépet, majd ránézésre közölték, hogy minden illegális, ezért azt, és az asztalokon található másolt CD-ket lefoglalták.

A vállalkozó a rendőri eljárás ellen később panaszt emelt, de azt elutasították. Állítása szerint ezt annak ellenére tették, hogy az eredeti számlákkal nem igazolhatta az egy-egy másolat jogosságát. Egyelőre még azt sem tudja, hogy gyanúsított vagy tanú-e az ügyben.

A vállalkozó továbbá sérelmezi azt is, hogy a lefoglalt eszközök részletes listája helyett csak "1 db számítógép"-et tüntettek fel hivatalosan. A gépet végül augusztus 24-én kapta vissza, tehát csaknem három hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy átnézzék a merevlemez tartalmát. Gácsi István elismeri, hogy két CD-n illegális programok voltak, de a rendőrség mind a húszra ezt mondja.

A rendőrségnek joga van elvinni a gépet

Az eljárás során lehetőség van arra, hogy az elkövetés eszközét lefoglalják - nyilatkozta az Indexnek Szomor Sándor, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának osztályvezetője. Ilyenkor valójában az történik, hogy kihúzzák a konnektorból a gépet, bűnjelcímkét raknak rá és elviszik. A hasonló esetekben azonban egyre többször jelennek meg olyan rendőrök a házkutatásnál, akik valamennyire értenek a számítástechnikához.

A nyomozás során igazságügyi szakértőt rendelnek ki, akinek a feladata átnézni a merevlemez tartalmát, illetve ő szedheti szét csak a gépet. A vizsgálat eredményének a nyomozás befejezése előtt meg kell születnie.

Egy hónap múlva dönthet az OBH

Az Országgyűlési Biztosok Hivatalának munkatársa az Indexet úgy tájékoztatta, hogy Gácsi István panasza megérkezett, de körübelül egy hónapnak kell eltelnie, míg kiderül, indítanak-e vizsgálatot. Amennyiben igen, két-három hónap múlva várható eredmény.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft