Kornélia
1 °C
14 °C

Vezércserék a fővárosi közműcégek élén

2003.05.14. 16:51
A főváros tulajdonában lévő közműcégek és az egyszemélyes gazdasági társaságok közel nyolcvan százalékánál várható személycsere. Az erről szóló döntést csütörtökön hozza meg a képviselőtestület zárt ülésen.
A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. valamint a Fővárosi Vízművek Rt. élén vezércserére készül a Fővárosi Önkormányzat. Az utóbbi cég elnök-vezérigazgatóját, Sándor Lászlót a múlt hónapban nevezték ki a Malév élére, pótlására ezért van szükség. A kéményseprők régi vezetője, Tarr Károly pedig nyugdíjba vonul.

Volt MSZP-s képviselő lehet a főkéményseprő

A Vízművek élére a külföldi tulajdonosnak kell az új elnök-vezérigazgatót javasolnia. Az ő kiléte egyelőre nem ismert, noha sokak szerint a jelenlegi megbízott vezérigazgatóként dolgozó eddigi helyettes, Haranghy Csaba lehet a befutó. Az sem ismert még, hogy kit szán a főváros a kéményseprő vállalat élére. Információink szerint a felvetődött egy volt MSZP-s képviselő, Bubla Gyula neve. A volt fővárosi képviselő az Indexnek megerősítette az értesülést.

Új vezetője lehet a Fővárosi Csatornázási Művek Rt.-nek is. A Népszabadság szerint az eddigi vezetőnek, Kepecs Györgynek a francia tulajdonossal nem éppen felhőtlen viszonya miatt kellett távoznia. Az FCSM új igazgatótanácsát májusban választják, a vezérigazgatót már korábban kiválasztották: Palkó György, az rt. vezérigazgató-helyettesének személyében. A társaság francia-német befektetőjét képviselő Csatornaüzemeltetési Holding Rt. javasolta őt a posztra. Az FCSM május végi közgyűlésére a főváros, mint többségi tulajdonos, azzal a szándékkal érkezik, hogy Palkót javasolja.

Tiba Zsolt főjegyző az Indexnek elmondta: holnap a képviselők zárt ülésen vitatják meg a fővárosi közműcégekbe delegálandó új vezetőkről, valamint a felügyelőbizottságokba és az igazgatóságokba küldendő személyekről szóló előterjesztést. Emellett az egyszemélyes gazdasági társaságok tisztviselőiről is szavaznak majd a képviselők.

A cégek négyötödénél lehet személycsere

Információink szerint a főváros közműcégeinek közel 80 százalékánál várható személycsere. Az előterjesztők: Attkári János és Vajda Pál főpolgármester-helyettesek nem reagáltak az Index megkeresésére.