Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Cikk után fizet a félig állami vállalkozás

2002.01.24. 16:44
Hozzákezdtek a Regionális Fejlesztési Holding kisebbségi tulajdonában álló Perfect Pack Kft. dolgozóinak bérkifizetéséhez, miután a Magyar Hírlap csütörtöki számában arról írt, hogy a Stumpf István kancelláriaminiszter testvérének Stumpf Jánosnak a segítségével összehozott vállalkozások hónapok óta adósak dolgozóik bérével. Az ügyben Keller László szocialista képviselő írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult a kancelláriaminiszterhez.
Október óta nem kaptak fizetést a Regionális Fejlesztési Holding Rt. (RFH) kisebbségi tulajdonában álló Perfect Pack Kft. munkatársai - számolt be szocialista politikusok információi alapján csütörtökön a Magyar Hírlap. A céget 400 milliós alaptőkével hozta létre az RFH Rt. a Jersey szigeteken bejegyzett Perfect Packaking Limiteddel.

A papír csomagolóeszköz gyártással foglalkozó cég mellett ugyanarra a helyrajzi számra bejelentve létrehozták a Perfect Plast Kft-t is. Mindkét vállalkozásba az ÁPV Rt. által tulajdonolt RFH Rt. 100-100 millió forinttal szállt be, ami annak fényében különös, hogy a holding feladata a hazai kis- és középvállalkozások segítése, itt pedig egyértelműen egy külföldi tulajdonú vállalkozásban szereztek kisebbségi részesedést.

Nem közvetlenül

Stumpf István kancelláriaminiszter
A holding feletti tulajdonosi jogokat Stumpf István kancelláriaminiszter gyakorolja, testvére Stumpf János ügyvédként ellenjegyezte az állami rt. és a külföldi cég szindikátusi szerződését. Keller László szocialista frakcióvezető helyettes, és Soós Győző országgyűlési képviselő közösen fordult a kancelláriaminiszterhez, tisztázandó a cég helyzetét, szembesítve a tárcavezetőt egy korábbi válaszával.

Stumpf István ugyanis Keller egyik felvetésére korábban azt mondta: az RFH Rt. közvetlenül nem társul be cégekbe. Egy válaszában Stumpf azt írta: "Az RFH Rt. a kis- és közepes vállalkozói szektor fejlesztésében nem közvetlenül, hanem az általa tulajdonolt, a Holding csoporthoz tartozó gazdasági társaságok révén vesz részt. Tulajdonosként felügyeli e társaságok pénzügyi és gazdasági tevékenységét. A társaságokban történő befektetéseken kívül az RFH Rt-nek nincsenek közvetlen kihelyezései (sem hitel, sem tulajdonosi kölcsön) gazdasági társaságok, vagy magánszemélyek felé."

Napos tőke

Keller László Stumpfhoz intézett kérdéseiben úgy foglalt állást, hogy a holding, mint tulajdonos nem nézheti kívülről azt a súlyos helyzetet, amelybe az ott dolgozók kerültek. A holdinghoz írt korábbi leveleikben a munkatársak kifejtették, hogy hónapok óta nem kaptak fizetést, kikapcsolták a telefont, sőt az áramellátás is veszélybe került az üzemben. Általános vélekedés ugyanakkor, hogy az üzem további működtetéséhez nem állnak rendelkezésre a megfelelő anyagi eszközök. A bankszámlára befizetett alaptőke ugyanis nem áll a cég rendelkezésére. Az RFH Rt. által átutalt ötvenmilliós tőkejuttatást ugyanis már másnap gépvásárlási előleg címén kiutalták a külföldi tulajdonos számlájára.

Ugyanígy jártak el a társvállalkozás Perfect Plast Kft. esetében is. (Az alaptőkét egy éven belül két részletben kell megfizetnie az RFH Rt.-nek.) A szerkesztőségünk birtokában lévő dokumentumok szerint néhány hét leforgása alatt ötször is befizettek mindkét cég számlájára 50-50 millió forintot, de a pénz sosem parkolt néhány napnál hosszabb ideig a számlákon: gépvásárlási előlegként ugyanis a külföldi társtulajdonosnál landolt. Keller azt is felveti: miért nem tájékoztatta korábban Stumpf őt arról, hogy egy cég mégis van, melybe közvetlenül szállt be a holding.

Tagi kölcsön és tulajdonosváltás

A Regionális Fejlesztési Holding Rt-nél csütörtökön azt a tájékoztatást adták, hogy a vezérigazgató külföldön van, így ő nem tud nyilatkozni az ügyről. A holding résztulajdonában lévő kft. dolgozóinak bérét ugyanakkor csütörtökön délután két órakor elkezdték kifizetni.

Csuha Imre, a holding vagyonkezelő cége, a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési kft. ügyvezető igazgatója az Index megkeresésére közölte, hogy december óta már nem a holding, hanem a kft. a kisebbségi tulajdonosa a cégeknek (a hatályos céginformációs rendszerben ennek nyoma sincs, a cégiratok pedig éppen a cégbírónál vannak, így betekintés nem lehetséges). Tájékoztatása szerint csütörtökön tagi kölcsönt nyújtottak a közös vállalkozásnak, ebből a pénzből fizették ki a dolgozók jogosan követelt bérét. Csuha nem tudott a cég jövőjére vonatkozó kérdésünkre válaszolni viszont leszögezte, hogy amennyiben szükséges a megfelelő jogi lépéseket megteszik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?