Orsolya
10 °C
21 °C

Cikk után fizet a félig állami vállalkozás

2002.01.24. 16:44
Hozzákezdtek a Regionális Fejlesztési Holding kisebbségi tulajdonában álló Perfect Pack Kft. dolgozóinak bérkifizetéséhez, miután a Magyar Hírlap csütörtöki számában arról írt, hogy a Stumpf István kancelláriaminiszter testvérének Stumpf Jánosnak a segítségével összehozott vállalkozások hónapok óta adósak dolgozóik bérével. Az ügyben Keller László szocialista képviselő írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult a kancelláriaminiszterhez.
Október óta nem kaptak fizetést a Regionális Fejlesztési Holding Rt. (RFH) kisebbségi tulajdonában álló Perfect Pack Kft. munkatársai - számolt be szocialista politikusok információi alapján csütörtökön a Magyar Hírlap. A céget 400 milliós alaptőkével hozta létre az RFH Rt. a Jersey szigeteken bejegyzett Perfect Packaking Limiteddel.

A papír csomagolóeszköz gyártással foglalkozó cég mellett ugyanarra a helyrajzi számra bejelentve létrehozták a Perfect Plast Kft-t is. Mindkét vállalkozásba az ÁPV Rt. által tulajdonolt RFH Rt. 100-100 millió forinttal szállt be, ami annak fényében különös, hogy a holding feladata a hazai kis- és középvállalkozások segítése, itt pedig egyértelműen egy külföldi tulajdonú vállalkozásban szereztek kisebbségi részesedést.

Nem közvetlenül

Stumpf István kancelláriaminiszter
A holding feletti tulajdonosi jogokat Stumpf István kancelláriaminiszter gyakorolja, testvére Stumpf János ügyvédként ellenjegyezte az állami rt. és a külföldi cég szindikátusi szerződését. Keller László szocialista frakcióvezető helyettes, és Soós Győző országgyűlési képviselő közösen fordult a kancelláriaminiszterhez, tisztázandó a cég helyzetét, szembesítve a tárcavezetőt egy korábbi válaszával.

Stumpf István ugyanis Keller egyik felvetésére korábban azt mondta: az RFH Rt. közvetlenül nem társul be cégekbe. Egy válaszában Stumpf azt írta: "Az RFH Rt. a kis- és közepes vállalkozói szektor fejlesztésében nem közvetlenül, hanem az általa tulajdonolt, a Holding csoporthoz tartozó gazdasági társaságok révén vesz részt. Tulajdonosként felügyeli e társaságok pénzügyi és gazdasági tevékenységét. A társaságokban történő befektetéseken kívül az RFH Rt-nek nincsenek közvetlen kihelyezései (sem hitel, sem tulajdonosi kölcsön) gazdasági társaságok, vagy magánszemélyek felé."

Napos tőke

Keller László Stumpfhoz intézett kérdéseiben úgy foglalt állást, hogy a holding, mint tulajdonos nem nézheti kívülről azt a súlyos helyzetet, amelybe az ott dolgozók kerültek. A holdinghoz írt korábbi leveleikben a munkatársak kifejtették, hogy hónapok óta nem kaptak fizetést, kikapcsolták a telefont, sőt az áramellátás is veszélybe került az üzemben. Általános vélekedés ugyanakkor, hogy az üzem további működtetéséhez nem állnak rendelkezésre a megfelelő anyagi eszközök. A bankszámlára befizetett alaptőke ugyanis nem áll a cég rendelkezésére. Az RFH Rt. által átutalt ötvenmilliós tőkejuttatást ugyanis már másnap gépvásárlási előleg címén kiutalták a külföldi tulajdonos számlájára.

Ugyanígy jártak el a társvállalkozás Perfect Plast Kft. esetében is. (Az alaptőkét egy éven belül két részletben kell megfizetnie az RFH Rt.-nek.) A szerkesztőségünk birtokában lévő dokumentumok szerint néhány hét leforgása alatt ötször is befizettek mindkét cég számlájára 50-50 millió forintot, de a pénz sosem parkolt néhány napnál hosszabb ideig a számlákon: gépvásárlási előlegként ugyanis a külföldi társtulajdonosnál landolt. Keller azt is felveti: miért nem tájékoztatta korábban Stumpf őt arról, hogy egy cég mégis van, melybe közvetlenül szállt be a holding.

Tagi kölcsön és tulajdonosváltás

A Regionális Fejlesztési Holding Rt-nél csütörtökön azt a tájékoztatást adták, hogy a vezérigazgató külföldön van, így ő nem tud nyilatkozni az ügyről. A holding résztulajdonában lévő kft. dolgozóinak bérét ugyanakkor csütörtökön délután két órakor elkezdték kifizetni.

Csuha Imre, a holding vagyonkezelő cége, a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési kft. ügyvezető igazgatója az Index megkeresésére közölte, hogy december óta már nem a holding, hanem a kft. a kisebbségi tulajdonosa a cégeknek (a hatályos céginformációs rendszerben ennek nyoma sincs, a cégiratok pedig éppen a cégbírónál vannak, így betekintés nem lehetséges). Tájékoztatása szerint csütörtökön tagi kölcsönt nyújtottak a közös vállalkozásnak, ebből a pénzből fizették ki a dolgozók jogosan követelt bérét. Csuha nem tudott a cég jövőjére vonatkozó kérdésünkre válaszolni viszont leszögezte, hogy amennyiben szükséges a megfelelő jogi lépéseket megteszik.