Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

'A koalícióban a Fidesz az ész, a kisgazdapárt pedig a szív'

2001.05.05. 20:18
Egyetlen ceglédi vesztese volt a kisgazda nagygyűlésnek szombaton: a rendezvénynek helyet adó sportcsarnok melletti strandbüfé, melynek alkalmazottait Torgyán József utasítására négy kerítés közé zárták több órára. A helyiek által közkedvelt kiskocsmának annyi volt a bűne, hogy áramot adott a Torgyán-elleni tüntetőknek a hangosításhoz. Különösen telt a sportcsarnok melletti strand fürdőzőinek szombat délelőtti szórakozása is, hiszen megszokott medencéik mellett hangoskodó, dulakodó kisgazdák küzdöttek a bejutásért. A tíz órára meghirdett esemény előtt már egy órával tömegjelenetek fogadták az érkezőket.
Senkiről nem lehetett tudni, kicsoda, kivel van. Egy ideig például úgy tűnt, igaza lesz Cseh Sándornak és valóban több ezer Torgyán-ellenes tüntetőt buszoztatott a városba. Meglepően rövid idő alatt világossá vált, ki akart bemenni, ki az, aki csak üvöltözni és balhézni jött, kik a rendezők, és ki kinek a testőre. Balogh Gyula nem aprózta el, s mint egy féltve őrzött filmcsillag, négy body guarddal érkezett a helyszínre. Torgyánékra viszont háromszáz fős kisgazda magánhadsereg vigyázott.

A legnagyobb lökdösődés

A legszervezettebbek mindenképpen a szabolcsiak és Fejér megyeiek voltak, akik hasonlóan a többi küldötthöz, együtt érkeztek, de annyiban különböztek is egyúttal, hogy radikális szövegű transzparenseikkel ("Torgyán talpnyalói, takarodjatok!", "Fel fog virágozni minden magyar napja, hogyha eltakarodsz ebadta zsarnokja") vonultak végig a sportcsarnok utcáján. Turi-Kovács Béla határozott hangvételű, rögtönzött szónoklattal bátorította küldött-társait: ha nem engedik be őket, hivatkozzanak a pártalkotmányra, s semmiképp se hagyják magukat.

A kisgazda tömeg hálás, hallgat vezéreire, így hát nem futamodtak meg Torgyán magánhadseregének láttán a magukat legitim küldöttnek vallók, és az ajtónállókat éppúgy nem kímélve, mint magát az ajtót, benyomultak a sportcsarnokba. Ennek az ajtó üvege látta kárát, mely betörött, de persze a retorzió sem maradt el: a biztonságiak a globalizáció elleni tüntetéseken megszokott durvasággal taszajtották vissza az utcára az embereket, néhány percre a beléptetést is szüneteltetve. Persze ez nem akadályozta meg Balogh ex-szervező-főtitkárt, hogy saját testőreivel, félrelökve a Torgyán-katonákat, bejusson.

Ellenpróba nélküli szavazások

A 2100 meghívottból majd 1800-an megjelentek, hogy mindent jól megszavazzanak, amit kell. Az nem föltétlenül érdekelte a hangzavarban szavazókat, éppen miről van szó, amikor látták, hogy valakik a magasba emelik szavazócéduláikat, ők is követték a példát. Így nem meglepő, hogy a napirendet változtatás nélkül megszavazták, s hogy az volt a levezető elnök, akit Torgyán akart. A bőven a hatvanas éveiket taposó küldöttek még mindig kitörő lelkesedéssel fogadták a pártelnök komcsizását, aki alig tudta egyébként megtartani beszédét.

Baloghék ugyanis, mint egy tüntetésen, azt üvöltötték: mondjon le, mondjon le. Torgyán hívei erre válaszul helyükről néhol felemelkedve azt skandálták: éljen Torgyán, éljen Torgyán. Több se kellett a vezérnek, rögvest a hangzavar közepén megkérdezte: ki támogatja őt. A kezek automatikus magasbalendülése után, a megdicsőült vezető már arra sem volt kíváncsi, ki szeretné a távozását.

Bizalmatlansági indítvány, kivonulók, kivezetettek

Szabó János honvédelmi miniszter
Szabó János honvédelmi miniszter talán kissé megkésve megkísérelte Torgyán megdicsőülése után átadni a levezető elnökség mellett tartózkodó közjegyzőnek a bizalmatlansági indítványt, de hiába volt a kilencszáz aláírás, a biztonságiak megakadályozták a legfőbb kisgazda hadvezért szándékában. A sikertelen akciót követően "Ezt a hazugságot én nem hallgatom!" felkiáltással Turi-Kovács Béla és Szabó János is elhagyta az üléstermet, előzőleg pedig Torgyán azzal gyanúsította meg környezetvédelmi miniszterét, hogy titkosszolgálati tisztekkel "tört be". Balogh Gyula és Tamás Károly exállamtitkár nem úszta meg ilyen könnyen: az egyáltalán nem túl harcias politikusokat ugyanis kitaszigálták a csarnokból. Gulyás Balázs, Győr-Sopron megyei elnök a távozottak után csak annyit kiálltott útravalóul: "Magyarok, kisgazdák! Győztünk!".

Torgyán előhúzta a Maczó-kártyát

Ezután már semmi akadálya nem volt annak, hogy Torgyán József megtartsa szokásos, fordulatokban nem bővelkedő szónoklatát, amit csak úgy ivott magába a nyugdíjas földművesekből álló sereg. Torgyán elégedetlen a koalícióval, de koalíciót akar, utálja a bolsevikokat és tisztulást akart. Egységre törekszik, de nem a milliárdossá lett banditákkal, akik a miskolci MSZMP kongresszusra almával, Ceglédre pedig fegyverrel érkeztek.

Egységben az erő - kiáltott fel, miután kezet csókolt az egyébként általa kizáratott G. Nagyné Maczó Ágnesnek, akit a pulpitusra ültetett. "Nem sebeket ejteni, hanem gyógyítani jöttem, Isten engem úgy segéljen" - mondta a megtért kisgazdabárány, G Nagyné. Maczó ezután felszólította a közönséget: az a kisgazda vesse rám az első követ, aki nem vétkezett - és nem záporoztak a kövek. A feltehetően G. Nagy Ilián segítségével összetákolt beszéd szerint a koalícióban a Fidesz az ész, a kisgazdapárt pedig a szív. Szerinte a szívet nem lehet az agyba beültetni, így a pártra nagy jövő vár a koalícióban és másutt egyaránt.

Torgyán téglái

A nagy összeveszések után következhetett a nagy összeborulás. Hisz az ellenzők elhagyták már rég a termet, mikor a pártelnök előállt személyi javaslataival, aki hű volt hozzá, feljebb bukott, aki nem, kizárták. Gyimóthy Géza eddigi alelnök főtitkár lett, Bernáth-Varga Balázs Balogh helyett szervező-főtitkár, Gyimóthy alelnöki posztját pedig Homoki János örökölte.

G. Nagyné Maczó Ágnes pedig visszakapta alelnöki székét. Boros Imre leváltását a küldöttek éppúgy egyhangúan megszavazták, mint a pártbomlasztó Bánk Attila vagy Balogh Gyula kizárását. A ceglédi kisgazda rendezvény azonban nem zárult le a küldöttek eltávozásával, mert Balogh Gyula a legfőbb ügyészhez fordult, míg Turi-Kovács Béla eleve törvénytelennek tartja a történteket. Lányi Zsolték ráadásul szintén úgy vélik: az igazság az ő oldalukon áll, így a kisgazda szappanopera folytatódik.