Árpád
-2 °C
3 °C

A Naplót szerkesztené a Demokrácia Központ

2002.06.27. 17:59
Követeljék a Napló Medgyessy-üggyel foglalkozó vasárnapi műsorának vágatlan megismétlését a tv2-től - utasította a polgári köröket a Demokrácia Központ. Bár a Magyar Nemzet információi szerint egy volt kémelhárító tiszt interjújából vágtak ki lényegi részeket, a központ Medgyessy mondandójára kíváncsi. - A Medgyessy-interjút vágatlanul közöltük - mondta el az Indexnek Sváby, akit hidegen hagy a Demokrácia Központ felhívása.
Hívják fel a tv2-t és követeljék Sváby András a Napló számára készített, a Medgyessy-üggyel foglalkozó műsorának, vágatlan, "cenzúrázatlan" bemutatását - érkezett a felszólítás a polgári körökhöz a Demokrácia Központtól. A Magyar Nemzet értesülései szerint a Napló június 23-i adásából kivágtak egy részt, melyben egy egykori III/II-es tiszt elmondta: véleménye szerint hitelesek a Magyar Nemzetben közölt dokumentumok.

A kémelhárító szerint hitelesek a dokumentumok

Ha a dokumentum hiteles, márpedig valószínűleg az, akkor Medgyessy Péter részéről igencsak gyalázatos tevékenységet takar, olyan mértékben gyalázatosat, hogy azzal nem is említhető egy napon SZT-tiszti működése, jelentette ki állítólag Bálint László egykori elhárító tiszt a Naplónak. A műsorban - amelyben Medgyessy elismerte: hibázott amikor nem beszélt kémelhárító múltjáról - ezek után a Magyar Nemzet szerint csak a lényeget nem érintő részeket vetítették le az interjúból.

A polgári körökhöz eljuttatott felhívás - amely telefonálás mellett emailek küldésére is bíztatja a tagokat - szerint az ország polgárainak joga van tudni, "mit mondott a szocialista politikai rendőrség D-209-es ügynöke múltjával kapcsolatban".

Nonszensz

- Nonszensz, hogy ezt kérik - reagált Sváby András a Demokrácia Központ felhívására. A Medgyessy-interjút - a televíziózásban szokatlan módon - teljes hosszábban, vágatlanul adták le a Napló június 23-i adásában, mondta el Sváby. A Bálint Lászlóval készült anyag műfaja azonban más, nem interjút, hanem összeállítást készítettek a műsor számára. Ebben a III/II-es elhárítótiszttől sound bite-okat, idézeteket emeltek ki a kémelhárítók munkájával kapcsolatban.

Svábyt hidegen hagyja a felhívás

Ezeket mind fel is használtuk - mondta el Sváby. Azokat a részeket azonban, amikor Bálint az általa nem ismert pénzügyminisztériumi belső jelentésekről beszél, nem vágák be a kész műsorba. Egy kémelhárító a munkájáról beszéljen, azt ismeri, ne beszéljen egy olyan általa nem ismert dokumentum hitelességéről, amit csak fénymásolatban, nyomtatásban látott, indokolta a döntést Sváby, akit a polgári körökhöz intézett felhívás, mint mondta, hidegen hagy.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?