Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem épülhet cementmű Bűkkösdön

2004.07.11. 20:31
Elutasította a bükkösdiek többsége a vasárnap tartott helyi népszavazáson azt az elképzelést, hogy cementüzemet építsen a település külterületén a Strabag. A falu jegyzője azt nyilatkozta: a döntés kötelező érvényű a képviselő-testületre.
Nem épülhet cementmű a Baranya megyei Bükkösdön, miután a választók többsége nemmel voksolt a beruházásra a vasárnap megtartott helyi népszavazáson - közölte a falu jegyzője az MTI-vel. "A referendum érvényes és eredményes volt, a többség akarata pedig kötelező érvényű a képviselő-testületre" - mondta Bakos Andor.

Az 1.307 lelket számláló Bükkösd 1.026 választópolgárából 719 járult az urnák elé, a fejlesztést 423-an elutasították, 293-an támogatták. Három szavazat érvénytelen volt. A jegyző közölte: a népszavazás kiírásáról azt követően döntött a képviselő-testület, hogy a lakosság nagy része és környezetvédők is nemtetszésüket fejezték ki a tervezett fejlesztés kapcsán. A Strabag Rt. tavaly decemberben jelentette be, hogy cementmű építését tervezi Bükkösd és Hetvehely térségében.

A beruházással szemben helyi lakosok, valamint környezetvédők az elmúlt hónapokban többször is felemelték szavukat. A Zöld Völgyért Egyesület például aláírásgyűjtésbe kezdett a cementmű-fejlesztés ellen, az íveket Bükkösdön mintegy 700-an látták el kézjegyükkel. Tarnai Péterné, az egyesület titkára korábban elmondta: "az itt élők többsége a szelíd turizmus, az ökogazdálkodás és a lakosok széles rétege számára hosszú távon is munkahelyet, gyarapodást biztosító más fejlesztési lehetőségek mellett teszi le voksát".

A Zöld Völgyért Egyesület szervezésében május végén mintegy százan vonultak a bükkösdi városháza elé tiltakozásul. Mátis István polgármester a petíció átvételét követően újságírók előtt elmondta: a Strabag Rt. 2009-re megvalósuló fejlesztése évente mintegy 100 millió forint adóbevételt hozna a településnek. A vállalat terveinek megvalósulása emellett az infrastruktúra fejlődését és a munkahelyek bővülését is jelentené a faluban.