Gerzson
-3 °C
3 °C

Centrum: száguldás az anyádba

2006.02.12. 17:05
Ugyanaz a kétszáz ember alkotta a Centrum Összefogás Magyarországért kampánynyitó nagygyűlését és kongresszusát vasárnap Budapesten, a Grand Hotelben. A kongresszuson egyhangúlag elfogadták a pártprogramot, a nagygyűlésen Kupa Mihály a két nagy pártot ostorozta.

"Bent vagyok a szeparéban. Itt van mindenki, aki számít" - mondta mobiljába egy öltönyös férfi, a szeparéban viszont mindössze két ismerős arcot fedeztünk fel. Kupa Mihály pártelnökét és Magyar György ügyvédét. A Centrum prominenseinek listáját ezzel meg is írtuk, persze nem állítjuk azt, hogy a nagypártokat pusztán olyan ismert politikusokért kellene tisztelnünk, mint Nyakó István vagy Répássy Róbert.

A párt fél egyre már túl volt a délben kezdődött kongresszusán. A küldöttek - nagyjából a 176 egyéni képviselőjelölt - egyhangúlag elfogadták a választási programot, és az egy óra után kezdődő nagygyűlésre készültek, ugyanezzel a hallgatósággal. Takarékos megoldás, de jelzi egyben a párt támogatottságát.

Nem most, majd négy év múlva

Nagyon készültek a program elfogadására, mert a 14 oldalas nyomtatott anyag már készen is állt. Úgy látszik, a Centrum az a párt, amelyik mindig négy év múlva akar meghatározó tényező lenni. "A Centrum 2006-tól a parlamentben is önállóan kíván politizálni, hogy 2010-re számottevő kormányzati tényezővé válhasson" - olvashatjuk rögtön az első oldalon.

#alt#
Szavazzatok!

Kupa Mihálynak a 2002-es választás előtti nyilatkozata jut eszünkbe az Index Törzsasztalából. Kupa Mihály egy kormányfői alkalmasságát firtató kérdésre így válaszolt: "Nagyon megtisztelő számomra, de realista vagyok és gondolom csak 2006-ban lehetek miniszterelnök. Addigra a Centrum is tényleg olyan lesz, amilyennek Ön szeretné látni."

A Centrum mostanra rendezte a 2002-es, egyébként ügyes kampányban felhalmozott adósságait, és még maradt is annyi, hogy belevágjon a kampányba. No, nem olyan korán, mint négy éve, amikor novemberben indultak. Az európai parlamenti választást - talán spórolásból - egy az egyben kihagyták, a szövetségi rendszerük felbomlott, Kupa Mihály pedig sokáig úgy tűnt, hogy kiszáll a pártból.

Kibújt Straubból

"Kis figyelmet kérek, újabb autók kerülnek bilincs alá" - zavarja meg a szpíker a pártépítést, és rendszámok sorolásába kezd. - Az autókkal álljanak el, különben el lesznek szállítva."

Jóval egy óra után járunk, amikor Kupa Mihály bevonul a nagyterembe, a fotósok előtt a győzelem jelével pózol, jól mutatna egy fideszes óriásplakáton.

Az LGT Mindenki másképp csinálja című számának dallamaira megjelenik a kivetítőn a szellemes szlogen: Van, aki másképp csinálja.

A hangulatfelelős Straub Dezső.

Papírról olvasott bevezetőjében óvatosan egyensúlyoz a pártonkívüliség és -belüliség között, majd kibújik belőle az ős-centrumos: "A politika olyan, mint az ablakpucolás, a mocsok mindig a túloldalon van; most mind a két oldalon van mocsok", csak itt, a Centrumban nincs.

Nagypártok a hálószobában

Nem az erősség jele, hogy Kupa Mihály tapsot ingerlő módon jelenti be: nincsenek egyedül. Szövetséget kötöttek a kilencvenes években még birodalmi sassal kampányoló, képviselőjelölteket most újsághirdetés útján kereső Magyarországi Zöld Párttal és a magát apróhirdetésben sajátságos módon reklámozó Egészségpárttal. (A hirdetés szövege: Rendelje meg csapra szerelhető víztisztító készülékünket és ha van kedve csatlakozzon az egészségpárt csapatához! Higgye el megéri!")

A pulpituson Kupa, mint egy okos nyugdíjas beszélt, aki a sors különös kegye folytán kétszáz ember előtt mondhatta el véleményét arról, hogy mennyire tele van a hócipője a mai politikával, de különösen a Fidesszel. A háromnegyed órás beszéd alatt csupán ötször-hatszor tapsoltatta meg hallgatóságát, leginkább ilyen mondatokkal: "Az oroszok még csak a spájzban voltak, ezek bent vannak a hálószobában". "A politika menjen a helyére." "Nem az ország javait, hanem az ország javát szeretnénk, és ez nagy különbség."

Büdös élet, hülye, pofa, anyád

#alt#
Tekintse meg képeinket!

Miután belelendült, egyre gyakrabban gurult dühbe: "Az iskolai alapképzést nem kell pilinckázni, azt finanszírozni kell". "Gázárköztársaság lettünk, a büdös életbe?" "A külpolitikába szakemberek kellenek, nem pofára kiválasztani őket." "A Győzike-típusúaknak egységes informatikai rendszer? Az az érzésem, hogy Michael Jacksonhoz hasonlóan ő is egyre fehérebb lesz." (Itt jegyezzük meg, hogy a hallgatóság soraiban több romát is láttunk, a poén tetszett nekik.) "Szolidáris piacgazdaságot? A Forsyth sagát kellene elolvasniuk vagy legjobb esetben a Jockey Ewingot megnézniük, de ezek." "Olyanok, mint a hülye háziasszony: apukám, még ezt is meg kéne vennünk". "Lökdösődnek, hol jobbról, hol balról. Ilyenkor udvariasan félre kell állni: száguldjál el az anyádba."

A beszéd után zenés-táncos műsor szórakoztatta a nagygyűlést/kongresszust.