Ágnes
-1 °C
2 °C

Debrecen főterén nem vághattak centit

2004.11.03. 21:29
Debrecen főterén nem búcsúztathatták centivágással a 136 éves sorkatonai szolgálatot; a ceremóniát Csige Tamás szocialista országgyűlési képviselőnek szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere akadályozta meg. Kósa Lajos szerint a Honvédelmi Minisztérium nem kért hivatalosan engedélyt arra, hogy a főtéren legyen a centivágás.
Csige Tamás közleménye szerint az elmúlt tíz napban az ország tizenkét városában minden nap egy szimbolikus centi levágásával búcsúztatták a sorkatonaságot. Sajnálatos az a tény, hogy Debrecenben - szemben az ország többi tizenegy nagyvárosával - ezt az aktust nem lehetett központi helyen, Debrecen főterén végrehajtani.

A szocialista politikus szerint ezzel Hajdú-Bihar megye és Debrecen lakosságát egy hosszú idő óta húzódó nemzeti ügy megoldásának szimbólumától fosztották meg. "Azzal, hogy Kósa Lajos megakadályozta e ceremónia megtartását, nemcsak azt ismerte el, hogy más nagyvárosok fideszes politikusaival ellentétben képtelen felülemelkedni a mindennapos politikai évődéseken, hanem gátat vetett egy mindannyiunk által régen vágyott cél megvalósulásának" - fogalmazott Csige Tamás.

Debrecenben egyébként a Kossuth laktanyában szerda délelőtt ünnepélyes keretek között búcsúztatták el az 5. Bocskai István Könnyűlövész dandár 278 sorkatonáját. A laktanyában levágták az utolsó centit a leszerelés hagyományos szimbólumáról.

"A honvédelmi költségvetés soha nem látott mélyponton van, semmilyen NATO-kötelezettségünknek nem teszünk eleget" - reagált Kósa Lajos Csige Tamás közleményére. Debrecen fideszes polgármestere az MTI-nek elmondta: a profi hadsereg felállításához több száz lakásra lenne szüksége a honvédelmi minisztériumnak, de jövőre erre csupán 250 millió forint van, ami a semmivel egyenlő.

Hozzátette: egyéb iránt a Honvédelmi Minisztérium nem kért hivatalosan engedélyt Debrecentől, hogy a főtéren legyen a centivágás. "Ugyanis amikor az előbb említett problémákat felvetettük, s megkérdeztük, hogy mit szólnak majd az emberek, hogy ilyen helyzetben a rongyrázásra futja, akkor elálltak ettől a kéréstől".