Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Precedens értékű ítélet a Centrál ellen

2003.01.16. 14:00
A Fővárosi Bíróság csütörtöki döntése értelmében 120 napja van a budapesti Centrál Kávéháznak, hogy helyiségeit a mozgássérültek számára is használhatóvá tegye. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke szerint siralmas a helyzet Magyarországon, és arra számít, hogy a precedens értékű per után számos ügy jut el a bíróságra.
A belvárosi kávéházat egy kerekes székben ülő fiatalemberember perelte be, aki 2000 februárjában és áprilisában többször is járt a Centrálban, és mindannyiszor nehézségei voltak a közlekedéssel - adta hírül a HavariaPress. Már az ajtón is csak segítséggel jutott be, és nem tudta használni a mellékhelyiséget. Végül beengedték a személyzeti mosdóba, de állítása szerint többször is rányitottak az ott dolgozók, megjegyzéseket tettek rá és megalázták.

Megsértették személyiségi jogait

A bíróság mai döntésében kimondta, hogy a kávéházat üzemeltetők megsértették a fiatalember személyiségi jogait, hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak vele szemben. Megsértették az emberi méltósághoz és az esélyegyenlőséghez való jogot is, ezért 15 napon belül 200 ezer forint nem vagyoni jellegű kártérítést kell fizetniük a mozgássérült fiatalembernek, és kötelezték őket arra, hogy 120 napon belül úgy alakítsák át a helyiséget, hogy azt a kerekes székben élő mozgássérültek is akadálymentesen használhassák. Az ítélet jogerős - közölte a hírügynökség.

A HavariaPress úgy tudja, hogy a kávéházat üzemeltető cég határidőre el fogja végezni a szükséges munkákat. A Centrál igazgatója az Indexnek azonban csak annyit közölt: nem nyilatkoznak a perrel kapcsolatban semmit, senkinek.

Az épületek 20 százaléka akadálymentes

"Nagyon örülünk, hogy a fiatalember megnyerte a pert - mondta az Indexnek a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, dr. Hegedűs Lajos. - Mindazonáltal reggeltől estig sorolhatnánk, hogy hol nem akadálymentes a mozgáskorlátozottak közlekedése."

Az elnök elmondta: e tekintetben Magyarországnak 20 éves lemaradása van az EU tagországokkal szemben, de Lengyelországban, Csehországban, és Szlovákiában is jobb a helyzet. Jelenleg az épületek mindössze húsz százaléka akadálymentes; a fogyatékosok komfortérzetének javításához a 60 százalékos értéket kellene elérni.

A perek éve lehet

Az 1988-ban hozott törvény értelmében 2005-ig az épületek 100 százalékának akadálymentesnek kellene lennie, de az elnök szerint "nulla az esély arra, hogy ez teljesül".

Hegedűs Lajos elmondta, hogy érdekérvényesítő munkájuk első szakaszában - bízva a jogkövető magatartásban - a meggyőzéssel próbáltak hatni a kormányra. "Ez kevés volt, mert a helyzet javításához nem csak a pénz, de az akarat is hiányzik - mondta az elnök, aki szerint az idei éppen emiatt a perek éve lehet, ugyanis reményei szerint több új ügy is a bíróság elé kerül.