Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

2006-ra spórol a Centrum Párt

2004.04.26. 15:42
Az évi 69 milliós állami támogatással működő Centrum országos választmánya szombaton arról döntött, hogy anyagi és belpolitikai okok miatt nem indul az EP-választáson. A drága kampányt kihagyva a párt a két év múlva esedékes országgyűlési választásra koncentrál.
A Centrum Párt országos választmánya a hétvégén úgy döntött, hogy nem indul a 2004. június 13-i Európai Parlamenti választáson.

Diszkriminatív 1200 millió

A Kupa Mihály vezetése alatt összeállt szövetség a 2002-es országgyűlési választáson meglepően magas támogatottságot ért el. A néhány hónappal a választások előtt létrehozott Centrum 4 százalékos eredményével nem jutott ugyan parlamenti mandátumhoz, de a ciklus végéig évi 69 millió forintos állami támogatásra jogosult. A Centrum vezetése szerint viszont ez a pénz nem elegendő egy közbeeső kampány lefolytatására. Kupa Mihály szerint a parlamentbe bejutott négy párt "diszkriminatív és antidemokratikus" döntést hozott, amikor "az EP-választásokra való felkészülést is támogató 1200 millió forintos" állami keretből csak az ő alapítványaik részesülnek. A pártelnök állítása szerint a hátrány ellehetetleníti a parlamenten kívüli pártok felkészülését.

Személyes kvalitások

A választmány a visszalépéssel egy időben arról is döntött, hogy hivatalosan egyik párt támogatását sem javasolják. A Centrum választmányi elnöke, Pászty Ágnes az Index kérdésére elmondta, hogy 2002-ben ugyan a kormány leváltása volt a párt célkitűzése, de mégsem hoztak központi állásfoglalást a visszalépések esetére, ezért vegyesen, a bal- és a jobboldal jelöltjét is ajánlották a párt emberei. A választmány döntése szerint az EP-választáson a két évvel korábbihoz hasonlóan nem párthovatartozásnak, hanem személyes kvalitásoknak kellene döntenie, azaz, hogy "ki képviseli jól vagy rosszul Magyarország érdekeit".