Bernadett
0 °C
4 °C

A kerületek garantálták a profitot a Centrum Kft.-nek

2005.01.12. 08:50
A főváros legnagyobb parkolási cége és a vele évek óta üzleti kapcsolatban álló kerületek eddig titkolták, hogy a magánvállalkozás számára garantált profitot biztosítottak az önkormányzatokkal kötött megállapodásaik. A Centrum Parkoló Rendszer Kft. hárommillárdos éves bevételéből a hivatalos verzió szerint is csak töredékösszeget fizetett a kerületeknek, az Index információi szerint viszont a parkolási cég néhány kerületben valójában nem nettó befizető, hanem pénzt kér az önkormányzat kasszájából. Kupper András, a cég többségi tulajdonosa azt állítja, ez csak olyan helyen fordulhat elő, ahol rosszul jelölték ki a parkolózónákat.

Az Index információi szerint a Centrum Parkoló Rendszer Kft. annak ellenére, hogy már 2003-ban közel hárommilliárd forintos forgalmat bonyolított, milliós számlákat nyújtott be azoknak a kerületeknek, ahol a parkolóhelyek kihasználtsága nem éri el a 25 százalékot.

Nem a pénz a fontos

Az Index korábbi cikkében beszámolt arról, hogy Budapest legnagyobb parkolási cége, a Centrum Parkoló Rendszer Kft. a másik két nagy céggel ellentétben bevételének rendkívül kis hányadát fizeti ki annak a hét kerületnek, amelyekben parkolóóráit működteti. Az I., II.,VI., VII., VIII., XI. és XII. kerület önkormányzatának illetékesei akkor azt állították, hogy a cég 2003-ban 25 és 100 millió forint közötti összegeket utalt át, holott akkor a cégbírósági adatok szerint a 2,86 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el. Az MSZP és Fidesz vezetésű kerületek képviselői viszont párthovatartozástól függetlenül meglepő megértéssel fogadták a számukra kedvezőtlen adatokat, és többnyire azt hangsúlyozták: nem a pénz volt a centrumos szerződés célja, hanem az, hogy rendeződjön az adott környék parkolási helyzete.

Garantálták a profitot

Nem stimmel
Tulik Ágnes, a Centrum Parkoló Kft szóvivője másfél hónapja azt állította az Indexnek, hogy a legnagyobb volumenű megállapodást a VII. kerülettel kötötték. Az Index megkeresésére a VII. kerületi önkormányzat sajtóirodáján azt mondták, hogy tavaly és az idén is mintegy százmillió forintos bevétel származik a Centrum Kft.-vel kötött szerződésből. A VI. kerületnek viszont 2004-ben kétszázmillió forint bevétele származott a Centrumtól - tudtuk meg kedden Fürst György alpolgármestertől. Ráadásul a VII. kerület járandóságának dupláját kevesebb parkolóhelyre (6500) kapják, mint az erzsébetvárosiak (7200). A VIII. kerület 2355 parkolóhely után 2003-2004-ben egyarányt 40 milliót kapott, állította az alpolgármester. A II. kerület 45 milliót (bár ennek csak egy részét utalták át), az I. pedig 50 milliónál kevesebbet kapott. A XI. kerületben, mint írtuk, 120 milliós adósság után, 25 milliós bevétel várható, de még nem érkezett meg. A 4132 férőhelyes XII. kerületben többszöri megkeresésünkre azt válaszolták a parkolási bevételekkel kapcsolatos kérdésre, hogy azt nem áll módjukban kiadni, mert üzleti titokként kezelik.

Információink szerint viszont a Centrum néhány önkormányzat esetében a bevallott alacsony összegeket sem fizette be, sőt, pénzt kért az önkormányzatoktól. A kerületekkel kötött megállapodások ugyanis lehetővé teszik, hogy ha a parkolóhelyek éves kihasználtsága a cég által meghatározott 25 százalékos szint alatt marad, a Centrum számlát nyújtson be az "elmaradt bevételekért". Az Index információi szerint a szerződés kiköti, hogy ebben az esetben a lakossági és intézményi ingyenes parkolási engedélyeket forglalomkiesésként kell elkönyvelni. A magáncég ekkor egy kalkulált összeget levonhat a kerületnek fizetendő alapdíjból, amely ennek következtében több esetben mínuszba csúszott át, vagyis az önkormányzatnak kellett megfizetnie a Centrum által elvárt bevételt. A Centrum számára azt is megengedték, hogy az önkormányzatokkal szemben érvényesítse követelését akkor is, ha az adott helyen a kibocsátott ingyenes parkolási engedélyek száma eléri a parkolóhelyek számának 40 százalékát.

Zord tárgyalás kellett

Molnár Gyula XI. kerületi polgármester az Indexnek elmondta, hogy 2004 nyarán módosították a szerződést a Centrummal. Addig kevesebb mint három év alatt 120 millió forint adósságot halmoztak fel a Centrum Kft. felé. Nyáron viszont "egy zord tárgyalás során" sikerült a "bonyolult elszámolási rendszert" módosítani, és megegyezniük egymással úgy, hogy a Centrum eltekint a 120 milliós követelésétől, sőt, ma már 25 milliós bevételre számít az önkormányzat. Molnár szerint jó megállapodás született. A bevétel azonban egyelőre csak remény, ugyanis a valóságban a XI. kerületi önkormányzat nem kapott még pénzt a Centrumtól. A teljesebb képhez hozzátartozik, hogy az alpolgármester, Bács Márton, 2004 novemberéig tagja volt a Centrum Kft. felügyelő-bizottságának, valamint a kerületi önkormányzat fideszes tagja az a Kupper András is, aki unokaöccse a hasolnó nevű cégtulajdonosnak.

#alt#

Horváth Csaba, a II. kerületi polgármester szerint a Centrum Kft. megjelenéséig egy-kétmilliós veszteségük volt, de 2004-re már 25 milliós nyereséget várnak. Az I. kerületnél az Index érdeklődésre nem közölték a parkolócég befizetését, csupán annyit tudattak, hogy a befizetés 2003-ban nem haladta meg az 50 milliót. Az önkormányzat illetékese ugyanakkor szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy a környéken reális kérés volt, hogy az ottlakók két saját autóra is igényelhessenek ingyenes engedélyt.

Rosszul jelölték

Kupper András, a Centrum Parkoló Rendszer Kft. többségi tulajdonosa az Index kérdésére úgy vélekedett, logikus dolog, hogy egy befektető nem vállal át minden politikai kockázatot. A pályáztatás idején a Centrum a konkurens pályázókkal szemben azt a klauzulát tette bele ajánlatába, amely a 25 százalékos kihasználtsági szinttel próbálja kivédeni, hogy a kerületek ne bocsáthassanak ki olyan kedvezményeket, amelyek lehetetlenné tennék a cég befektetéseinek megtérülését. Kupper szerint a XI. kerület és az I. kerület néhány lakóövezeti részében nem kellett volna parkolózónákat kijelölni, mert ott egyáltalán nincs "idegen", azaz fizetős forgalom, a helyiek pedig mentesülnek a parkolási díj fizetése alól. Kupper úgy vélte, hogy a zónahatárok folyamatos módosításával ezek a vitás ügyek (amelyek miatt néhány esetben valóban mínuszba ment át a kerületek szaldója) a jövőben rendeződni fognak.