Gerzson
-3 °C
2 °C

Az MSZP szerint cenzúrázik a közrádió

2001.10.01. 17:37
Az MSZP levéllel fordult Kondor Katalinhoz, a Magyar Rádió Rt. elnökéhez, mert a szocialisták szerint a közrádióban korlátozzák az ellenzéki pártok megnyilvánulásait, a kormánypártokra nem érvényes, sajátos szabályok alkalmazásával - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke Budapesten tartott hétfői sajtótájékoztatóján. A rádió alelnöke tagadta a szocialisták vádjait.
Lendvai Ildikó elmondta, hogy szeptember 30-án nem került adásba az a tudósítás, amely Kovács Lászlónak, az MSZP elnökének győri sajtótájékoztatójáról készült, és amelyet a reklamáció miatt másnap sugároztak.

A politikus közölte, hogy a rádió munkatársaitól azt az indoklást kapták, hogy Hollós János, a rádió alelnöke olyan belső utasítást adott ki, ami vele való külön konzultációt rendel el a közlés előtt minden olyan esetben, amikor az ellenzék részéről kritika éri a kormányt.

A rádiónak küldött levélben a szocialisták arra keresnek választ, hogy igaz-e az információ, valamint igaz-e, hogy ilyen egyeztetési kötelezettség nem áll fenn, ha kormánypártok nyilatkoznak az ellenzékről. Az MSZP arra is választ vár, hogy miként egyeztethető ez a gyakorlat össze a Magyar Rádió közszolgálati gyakorlatával. A levelet a szocialisták elküldik Hollós János alelnöknek, és írásban fordulnak az ORTT-hez is.

Hollós János az MTI-nek tagadta a szocialisták vádjait, mondván, "a napi szerkesztők saját akaratuk szerint döntenek arról, hogy mit adnak adásba és mit nem".