Béla
13 °C
27 °C

Emlékművet avattak a rendőri brutalitás áldozatának

2006.11.03. 19:16
Félezren tüntettek a félelemkeltés és a rendőri erőszak ellen az Országos Civil Fórum szervezésében. Egy másik, régebb óta létező Civil Fórum tiltakozott, és megdicsérte a rendőrség határozott, eredményes fellépését.

Ötszáz fő részvételével "békedemonstrációt" tartott pénteken az Országos Civil Fórum "a felélemkeltés és a rendőri erőszak" ellen. A szervezők a Madách téren emlékművet állítottak, egy pár rendőrcsizmát tettek mécsesekkel körberakva arra a helyre, ahol október 23-án több rendőr is megrugdosott egy földönfekvő embert.

A menet élén olyan ismert közszereplők, művészek álltak, mint Karátson Gábor festőművész, író, Lányi András, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja, Náray-Szabó Gábor egyetemi tanár, Schneller István, Budapest volt főépítésze. A demonstrálók között volt Fábry Sándor televíziós személyiség, továbbá Elek István közíró.

Schneller István, Budapest nemrég leköszönt főépítésze arra hívta fel a figyelmet, hogy "randalírozó csoportok megfékezése ürügyén a magyar rendőrség békésen ünneplő állampolgárokra rontott és durva erőszakot alkalmazott".

Az Országos Civil Fórum létrehozását szeptember végén kezdeményezte tizenhat értelmiségi, illetve közéleti személyiség. Akkori nyilatkozatukban célul tűzték ki "a társadalmi szolidaritás hálózatainak" kiépítését, a többpártállam elszámoltatását, valamint hatalmának korlátozását.

Az OCF demonstrációját követően Hanti Vilmos, a Civil Fórum elnöke közleményt adott ki. Hanti szerint egy másik, szintén "Civil Fórum" nevű szervezet visszaél a több mint tíz éve bejegyzett Civil fórum nevével. Hanti arra kérte a másik szervezet vezetőit, hogy válasszanak más nevet.

Hanti levelében azon aggodalmának is hangot adott, hogy szélsőjobboldali csoportok október 23-án megzavarták az ország rendjét. Mint írja, egyetértésüket fejezik ki a rendőrség határozott, illetve eredményes fellépésével.