Európába is elér a sikungunyaláz

2006.03.21. 14:49
Mára Európát is elérte az eddig főként az Indiai-óceán szigetvilágában terjedő vérzéses láz, a sikungunya. Berencsi György az Országos Epidemiológiai Központ virológusa szerint bár a fertőzés Magyarországon is megjelenhet, az általában veszélytelen.

A sikungunya (amit a hazai szakirodalom chikungunya-ként használ) szuahéli nyelven görnyesztő lázat jelent. A betegség egy hétig tartó magas lázzal jár, ennek elmúltával hosszú ideig súlyos izületi- és izomfájdalmat okoz. Bár a sikungunya agyhártyagyulladást is okozhat, alapvetően nem halálos betegség.

Bár a vírust ötven éve már ismeri a tudomány, ellene nincs antibiotikum. A betegeknek nem marad más, mint kiheverni a kellemetlen tüneteket.

A betegséget az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti, amely a korábbinál hosszabb esős évszak miatt szaporodott el az Indiai-óceán szigetvilágában, majd terjedt tovább. A francia kormány februárban határozott lépéseket tett, miután az ország fennhatósága alá tartozó, Afrika déli részén fekvő Réunion szigetén is megjelent a vírus és több mint 150 ezer embert fertőzött meg. A francia kormány több száz katonát mozgósított szúnyogirtásra.

A vírus a szúnyogok révén mára az Egyesült Államokba is Európába is megérkezett. A kórokozót hordozó szúnyogok lárvái például a trópusi területekről exportált autógumik vizes réseiben kerülhettek el távoli országokba. A tigrisszúnyog így már fellelhető Belgiumba és Olaszországban is, Rómában már ez számít a leggyakoribb szúnyogfaj. A vírus természetes úton is terjedhet a vándormadarak útján.

A sikungunya sok embert megfertőzhet, betegek azonban csak kevesen lesznek – mondta az Index kérdésére Berencsi György az Országos Epidemiológiai Központ virológusa. Magyarországon nem érdemes tartani ettől, elképzelhető, hogy fertőzés kialakul, de betegség csak nagyon ritkán.

A megbetegedés az ember immunrendszerétől és attól függ, milyen sok vírus jut a szervezetébe. Ha például valakit alvás közben hosszabb ideig csípnek a szúnyogok, abba több kórokozó kerülhet.

A sikungunya legsúlyosabb esetben agyhártya- és agyvelőgyulladással jár, ilyen azonban ezer közül egy esetben fordul elő – mondta Berencsi György.  • Tippek
  • Hírek