Piroska
-2 °C
5 °C

'Kínai negyed' a Szent János kórházban

2004.01.27. 15:05
Az arra jogosult - tahát tébét fizető - kínaiak gyógyellátását a Társadalombiztosítás finanszírozza majd, a többiek térítés ellenében vehetik igénybe a "kínai centrum" szerepére pályázó kórház egészségügyi szolgáltatásait.
Előzetes egyeztető tárgyalások után az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium január 22-én elfogadta azt a javaslatot, melynek értelmében a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Rendelőintézet a jövőben helyet ad az újonnan megalakuló Természetgyógyászati Módszertani Központnak - számolt be a döntésről Dr. Nagy Péter Pál, a kórház főigazgatója.

Komplementer medicina

A döntés hátterében a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos állásfoglalása áll, miszerint a hagyományos kínai gyógymódok (például az akupunktúra, akupresszúra, különféle testgyakorlatok), a manuálterápia (mozgásszervi kezelések), az ideggyógyászati kezelések és a fitoterápia igazoltan gyógyhatásúak. Ez a bejelentés tulajdonképp utat nyit ezen gyógymódok hivatalos kiegészítő kezelésként való alkalmazásához.

Dr. Bodó Miklós, a kórház patológiai osztályának főorvosa, aki egyúttal a minisztérium Természetgyógyászati Tudományos Tanácsának alelnöke, elmondta a módszertani központ létrehozásával kialakulhat egy országos, egységes oktatási rendszer, melyben az akadémia által elismert "kiegészítő gyógyászati módok" hivatalos keretek között taníthatók, a későbbiekben pedig akkreditált betegellátás is folyhatna. A meglévő jogi szabályozás különösképp nem szorul emiatt változtatásra, a lényeg, hogy "helyes mederbe terelődjön" a hazai, meglehetősen szerteágazó természetgyógyászati gyakorlat.

(Nem csak) kínai gyógymód - kínaiaknak

A kórház másik kezdeményezése a Magyarországon élő kínai népesség orvosi ellátásának össszefogása, melyről jelenleg egyeztető tárgyalások folynak a kórházvezetés és a kínai nagykövetség képviselői között. A tervek szerint a Szent János kórház lenne a kínai populáció rendszeres egészségügyi ellátásának centruma.

A tervek részét képezi az az együttműködési megállapodás, mely a Szent János kórház és a pekingi Tong Ren kórház között jön majd létre, és a közös oktatás, közös szakmai programok szervezését segíti elő. Az Index érdeklődésére Dr. Nagy Péter Pál elmondta, hogy az orvos és ápoló személyzet verbuválását a hazánkban élő kínai népesség köréből kívánják megoldani, maga a kórház nyelvi képzést nem kezdeményez saját dolgozói között.

Az ellátás finanszírozását az arra jogosultak körében a Társadalombiztosítás látja el, a tébét nem fizetők számla ellenében fizethetik meg az ápolási költségeket. Kérdésünkre, hogy tervezik-e más ázsiai, hasonló gyógyászati hagyományokkal rendelkező ország hazánkban élő lakosaira is kiterjeszteni ezt az ellátást, a főigazgató nem zárta ki ennek lehetőségét, noha konkrét lépés, igényfelmérés még nem történt.

A központ létének tudatosítására a kórház kilenc, Magyarországon megjelenő kínai lapban jelentet meg tájékoztatást, így próbálva kapcsolatot teremteni az egyébként meglehetősen zárt kínai közösséggel.

Nem kuruzslók: komplementer gyógyítók

2003 júliusában kuruzslás vétsége miatt indított eljárást a VIII. kerületi rendőrkapitányság két kínai állampolgár ellen, a Józsefvárosi piac melletti akupunktúrás "kórházat" pedig bezáratta. Az intézkedő rendőröknek alapos gyanújuk volt arra, hogy a két kínai állampolgár engedély nélkül akupunktúrás kezelést folytatott a józsefvárosi piaccal szemközti szolgáltatóházban. A büntető törvénykönyv szerint a kuruzslás vétsége jelenleg legfeljebb egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közmunkával vagy pénzbüntetéssel büntethető.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft