Máté, Mirella
7 °C
18 °C

December 4-én kezdetét veheti a ciánper

2001.11.26. 13:56
Átvette a tiszai ciánszennyezés ügyében indított kártérítési perre szóló idézést az Aurul bányavállalat. A per, melyben a magyar állam 28,5 milliárd forint kártérítést követel a szennyezésért felelős vállalattól, december 4-én veheti kezdetét a Fővárosi Bíróságon.
A hírt sajtótájékoztatóján bejelentő Gönczy János tiszai kormánybiztos félsikernek nevezte, hogy a román illetékesek átvették a kiértesítési dokumentumot, hiszen azt a magyar állam képviselői eddig többször is sikertelenül próbálkoztak Az Aurulnak küldött idézéseknek mostoha sorsa van, a károsult gazdálkodók által indított per Debreceni Városi Bíróságra szóló idézésének például nyoma veszett a postázás során.

Sokalják az összeget - elismerik a felelősségüket?

Gönczy János arról egyelőre nem tudott nyilatkozni, hogy ki képviseli majd az Aurult és arról sem, hogy egyáltalán megjelenik-e a cégtől valaki a tárgyaláson. Lapértesülések szerint az Aurult Ifkovics József jászberényi ügyvéd képviseli az eljárás során. A román bányavállalat eddigi nyilatkozataiban túlzónak tartotta a magyar állam kárigényét. Azt azonban, hogy a bányavállalat a kárösszeg nagyságát vitatja, a károkozás elismerésének tartotta Montskó Éva, a Tisza - Szamos Kormánybiztosi Iroda szóvivője.

A román vállalat ellen a jugoszláv állam is pert indított, szintén a Tisza szennyezésével indokolva a kárigényt.