Judit
2 °C
7 °C

Hónapok óta áll a tiszai ciánper

2003.09.11. 07:50
Hónapok óta áll a tiszai ciánszennyezést okozó Aurul cég ellen indított 28 milliárd forintos kártérítési per, nem a románok időhúzása miatt: a Fővárosi Bíróságon új bíróhoz került az ügy, s a szobányi irathalmaz áttanulmányozása hosszú időt vesz igénybe.
A Fővárosi Bíróságon (FB) május 26-án kellett volna a dönteni arról, hogy a román vagy a magyar jog legyen a kártérítés alapja. Ezt a tárgyalást azonban már nem tartották meg. A pert addig tárgyaló bírónő az újonnan megalakuló ítélőtáblán folytatta pályafutását. Császár T. Emőke vette át az ügyet, s neki csaknem egy szobát megtöltő iratanyagot kell áttanulmányoznia, így nem meglepő, hogy még mindig nem jelölték ki a következő tárgyalási napot - számol be a Fél éve áll a 28 milliárdos tiszai ciánper című cikkében a Magyar Hírlap.

Az eljárás megakadása nem kedvez a felperes magyar államnak. Az idő haladtával csökken a ciánkatasztrófa után tapasztalható nemzetközi figyelem, nehezebb bizonyítani a vétkes román-ausztrál cég felelősségét.

A nagybányai Aurul képviselői kezdettől fogva a legkülönfélébb eszközökkel - jogértelmezési beadványokkal, szakértői meghallgatásokkal - igyekeztek lassítani a pert.

Új keresetlevél készül

A Magyar Hírlap úgy tudja, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KVM) már megkezdték egy új keresetlevél elkészítését. Ebben különféle adatokkal, mérési eredményekkel ismételten a ciános aranymosót üzemeltető Aurul cég felelősségét kívánják bizonyítani.

Az Aurul nem érzi magát vétkesnek

A 2000 februári katasztrófa után egy évvel kezdődött a ciánper a Fővárosi Bíróságon. A magyar állam 28 milliárd forint megfizetését követeli az Aurultól a Tisza és a Szamos élővilágában okozott károkért, a turizmus veszteségeiért. Az utolsó tárgyalást március 10-én tartották. Az Aurul tagadta felelősségét, vitatta az FB illetékességét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?