Cigányprogram: a kormány elégedett, az érintettek nem

2000.07.03. 19:48
A kormány elégedett a cigányság élethelyzetét javítani hivatott középtávú intézkedés-csomag végrehajtásával, az érintettek azonban csak részben. Ez derült ki a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón. Hende Csaba, igazságügyi államtitkár csupán az oktatás területén elért eredményekről tudott konkrétan beszámolni. Kiderült az is, hogy a kormány nem tervez alapot létrehozni a Kanadából visszatelepülő romák megsegítésére, noha Horváth Aladár, ismert polgárjogi harcos emlékezete szerint erre két évvel ezelőtt határozott ígéretet tett éppen az a Hende Csaba, aki most ennek ellenkezőjét jelentette ki.
Jól halad a cigányság élethelyzetét javító középtávú intézkedési program végrehajtása - közölte a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Hende Csaba, az igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára. Tájékoztatása szerint a testület csak a vidékfejlesztési tárca beszámolóját nem fogadta el, miután nem történt előrelépés a cigánytelepek felszámolása ügyében.

A program megvalósítása 50 milliárd forintot igényel

Miklóssy Endre, a tárca illetékese ezzel kapcsolatban az Indexnek megjegyezte: egy olyan programról van szó, amelynek megvalósítása 50 milliárd forintot igényel, s idén amúgy is csak a terv kidolgozását irányozták elő. Az egész program végrehajtása legkevesebb hét évet vehet igénybe, úgy, hogy évi hétmilliárdot szánnak e célra.

Hende Csaba arra a kérdésre, hogy konkrétan mi valósult meg, csupán az oktatás területén elért eredményeket sorolta fel. E szerint kétmillió forintot költöttek a pedagógusok továbbképzésére, 8 millió jutott arra, hogy egyetemeken oktassák a cigány nyelvet, illetve 15 milliót fordítottak a romák kollégiumi elhelyezésére.

Horvát: a legfontosabb feladatokra nem kaptunk pénzt

Horváth Aladár, a Gandhi Közalapítvány kuratóriumi elnöke szerint viszont a legfontosabb feladatokra még nem szántak egy fillért sem. Nem kötötték meg például a Gandhi Gimnáziummal a működtetésre vonatkozó szerződést, vagyis idén még semmi pénzt nem kapott Európa egyetlen cigány gimnáziuma.

Horváth nehezményezi azt is, hogy még mindig nem szankcionálják a cigány tanulók elkülönítését, sőt zokszó nélkül kifizetik a kisebbségi normatív támogatásokat a kirekesztő intézményeknek is. Úgy vélte: azoknak az intézményeknek nem szabad pluszforrásokat kapnia, amelyek elkülönítik a cigány tanulókat, sőt akár a büntetőjog eszközeivel kell megakadályozni az oktatási szegregációt.

Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke úgy nyilatkozott: az OCŐ nem fogja hagyni, hogy a kormányra állandó nyomást gyakoroljon az EU, a cigány kérdésben tanúsított magatartás miatt. Szerinte meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a tárcák pénzfelhasználását ellenőrizni lehessen.

Hende nem tud arról, hogy romák politikai menedékjogot kaptak volna magyarországi üldöztetése miatt

A Kanadában menekültstátuszért folyamodott és nyert romák ügyében Hende Csaba úgy nyilatkozott: hivatalosan nincsen tudomása arról a sajtóban is megjelent hírről, hogy kétszáz roma politikai menedékjogot kapott magyarországi üldöztetése miatt. A politikai államtitkár aláhúzta: értetlenül áll a történtek előtt és helyteleníti a kanadai hatóságok eljárását.

Hende közölte: nincs tervben véve olyan pénzalap létrehozása, amely a menedékjogot nem kapott, hazatelepülni szándékozó romákat segítené. Szerinte az otthon nélkül maradt állampolgárok elhelyezéséről az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk. Horváth Aladár szerint két évvel ezelőtt éppen Hende Csaba jelentette be, hogy létrejön a pénzalap, így nem érti a politikai államtitkár ez ügyben tanúsított cinizmusát.

Elhangzott az is: a kabinet hamarosan elkészíti a cigányság élethelyzetét javító hosszú távú intézkedés csomagját is. Annyi már most bizonyos, hogy a jövő évben jóval több pénz jut majd a cigányprogramokra - jelezte Hende Csaba.