Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Kirúgják az Egészségügyi Minisztériumból a dohányosokat

2001.10.01. 16:46
Az állásukkal játszanak a jövőben az Egészségügyi Minisztérium azon dolgozói, akik rá mernek gyújtani. A tárca első embere, Mikola István ugyanis úgy döntött, saját háza táján mutat példát, és a jövőben nem tűr meg dohányosokat beosztottjai között. A nikotinellenes harcban a miniszter még "legmagasabb szintű, legképzettebb, legrátermettebb vezetőtől" is hajlandó megválni, ha azok nem hagynak fel káros szenvedélyükkel. Az emberi jogi bizottság elnöke súlyos diszkriminációnak tartja az akciót.
Megkezdődött az Egészségügyi Minisztériumban (EüM) a dohányzás szankcionálása- jelentette be a múlt héten Mikola István. A nikotinfüggőknek azonban nem csak a tárca épületében nem szabad rágyújtaniuk, hanem végképp le kell szokniuk káros szenvedélyükről, ellenkező esetben azonnal borítékolják is a felmondólevelüket - tudta meg az Index Eke Károlytól, a miniszter sajtófőnökétől.

Mintaminisztériumot akar Mikola

Mikola István ugyanis nem tűri meg dohányos kollégáit, még a legmagasabb szintű vezetőknek is hajlandó felmondani. A miniszter Eke szerint így kíván példát mutatni: úgy véli, a tárca egészségügyi programja ellen dolgozik az, aki füstöl. Az életmódváltásban segít a minisztérium: pszichiáterek vezetésével szerveznek majd csoportos foglalkozásokat a leszokóknak. Eke Károly nem rejtette véka alá az akció távolabbi célját: az összes minisztériumból, a parlamentből és a Képviselői Irodaházból is kitiltanák a dohányosokat.

Kósáné: Súlyos diszkrimináció

Nincs joga megtiltani Mikola Istvánnak azt, hogy beosztottjai mit csináljanak szabadidejükben - mondta az Indexnek Kósáné Kovács Magda szocialista képviselő, aki szerint ennyi erővel azokat is kirúghatnák a hivatalokból, akik az ebédjük mellé legurítanak egy pohár sört. Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának elnöke úgy látja: a miniszter megtilthatja a minisztérium épületében a dohányzást, ám súlyos diszkriminációnak számít, ha valakit azzal az indokkal bocsátanak el a munkahelyéről, hogy cigarettázik.

A politikusok is vétenek a törvény ellen

A szocialista politikus szerint a középületekben - az Egyesült Államokhoz hasonlóan - mindenhol meg kellene tiltani a dohányzást, és azt is helyesnek tartja, hogy törvényben védik a nemdohányzók érdekeit. De még a törvényhozók sem tartják be a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt. "Gond nélkül rágyújtanak a parlament és a képviselőház tiltott övezetében" - jegyezte meg a politikus.