Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kezdődhet a matricavakarás?

2002.01.03. 14:13
Egyre szigorúbbak a dohánytermékek reklámozásával kapcsolatos törvényi előírások. A legújabb, január elsejétől hatályos szigor-csomagnak része az is, hogy levehető a rendszám azokról a gépkocsikról, amelyek ablakán vagy karosszériáján valamilyen cigarettareklám-felirat, illetve dohányterméket népszerűsítő matrica található. A rendőrség cáfolja a Népszabadság értesülését.
A rendőrség berkein belül nagy a titkolózás a rendszámlevételről. A BRFK nem tud arról, hogy budapesti rendőrök levették egy autó rendszámát, melynek karosszériáján dohányreklám volt - jelentette ki Bálint Gabriella őrnagy, az BRFK sajtóügyeletese az Indexnek. A Népszabadság csütörtöki híre szerint a II. kerületben a rendőrök arra hivatkozva vették le a rendszámot, hogy az elsejétől hatályos törvényi tiltás ellenére közterületen dohányárut népszerűsített. Az Index megkereste a II. kerületi kapitányság közrendvédelmi osztályának vezetőjét, aki a kérdésekre azt válaszolta, hogy nem tud semmit erről az ügyről.

A rendőrség cáfol

A Népszabadság szerint egy másik autós a III. kerületben megúszta egy figyelmeztetéssel. Őt igazoltatás közben tájékoztatták a rendőrök, hogy törvényt sért az autóján virító West felirat, amelyet még évekkel ezelőtt a dohánygyár egyik reklámkampánya idején ragasztott fel. Az autó ugyanis köztéri reklámhordozónak minősül, így a személygépkocsira éppúgy érvényes a tilalom, mint az óriásplakátokra.

A gyártók sajnálják

A cigarettagyártók, bár túlzónak tartják az eljárást, a sajnálkozáson kívül egyebet nemigen tehetnek. A British American Tobacco Hungary (BAT) például már régen felkészült a januári szigorításra. - Ennek az is része volt - mondta Bede Rita, a BAT kommunikációs vezetője -, hogy eltüntettük a feliratokat, logokat azokról a céges autókról, melyek nem számítanak eladóhelynek. A kiszállítást végző járműveink eladóhelyek, így azokon továbbra is ott lesznek a márkák emblémái.

Aránytalan és eltúlzott

Több ezer olyan magyar autó róhatja az utakat, melyen van valamilyen dohánymatrica, vagy cigaretta reklám. - Tudomásom szerint e jogszabály nem tartalmazza, hogy a rendőr elveheti ezeknek az autóknak a rendszámát - mondta az Indexnek Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogásza. - Egy ilyen szankció aránytalan és eltúlzott lenne a szabálysértés súlyához képest.

Hallgattak róla

Aggályos az is, hogy a rendőrség korábban több fórumon figyelmeztette az autósokat: elsejétől megváltoznak egyes KRESZ-szabályok, például kötelező lesz a biztonsági gyermekülés használata, de arról nem beszéltek, hogy a közlekedési rendőrök már az év első napján a törvény teljes szigorával lecsapnak a reklámtörvényt megsértő autósokra.

Jogszabályellenes lenne

Galambos László, az ORFK baleset-helyszínelési osztályának vezetője úgy nyilatkozott, hogy valamilyen félreértésen alapulhat a Népszabadság közlése, ugyanis a rendőrök nem vehetnek, és nem is vesznek el rendszámot ilyen okból. - Ez jogszabályellenes lenne. A rendőr ilyen esetben csak figyelmeztethet, vagy feljelentést tehet.

Hasznos a reklám?
A szigorú törvények megalkotásakor a cigarettagyártók még próbálkoztak a szabályzás felpuhításával. Gyakran hangoztatott vélemény volt, hogy a reklámok hatására nem szoknak rá az emberek a dohányzásra. Eszerint a cigarettareklámoknak inkább az a szerepük, hogy a már dohányzók egy adott márkát válassznak. Nyolc-tíz évvel ezelőtt Magyarországon a könnyű, alacsony nikotintartalmú cigaretták aránya 3 százalék volt. Ma közelít az ötvenhez. Szakemberek szerint ez a váltás nem történhetett volna meg reklámok nélkül.

A gyártók szerint a reklámtilalmat elsősorban azok az országok szeretik, amelyekben a dohányipar állami monopólium, mert a tilalom befagyasztja, konzerválja a piacot. Magyarországon em volt negyven évig reklám, 1990-ben a hazai fogyasztás 26--27 milliárd szál volt. A mostani legális eladás 22 milliárdra esett vissza, figyelembe véve, hogy a feketepiac részesedése 10 százalékos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?