Benedek
-5 °C
5 °C

Öt év múlva füstmentesek lesznek a hazai vendéglők?

2005.02.10. 09:12
A szigorú szabályozás azonnali bevezetése "politikai öngyilkosság lenne", ezért fokozatosan, öt év alatt kívánja a kormány az embereket ráhangolni a kereskedelmi és a reklámtörvény módosítására, aminek keretében a hazai vendéglőkben betiltanák a dohányzást. A dohány- és a vendéglátóipar szerint az ország gazdasági érdekeivel ellentétes a tervezett szigorítás, a füstellenese állítják: nem kell tartani a vendéglősőknek a tiltástól.

Kökény Mihály javaslatot készít a kereskedelmi és a reklámtörvény módosítására, értesült korábban a Napi Gazdaság. A népegészségügyi program megvalósulásért felelős miniszteri biztos kezdeményezi, hogy a hazai vendéglőkben öt éven belül tiltsák be a dohányzást, követve ezzel Írország és Olaszország példáját, ahol tavaly tavasszal, illetve az 2005 elején hasonló szabály lépett életbe.

Korábban Kökény az elképzeléssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a szigorú szabályozás azonnali bevezetése "politikai öngyilkosság lenne", ezért kampánnyal fogják az embereket ráhangolni, valamint közvélemény-kutatások és hatásvizsgálatok is készülnek majd. A tilalom fokozatos bevezetését sem tartja elképzelhetetlennek a kormánybiztos: előbb csak az éttermekben lesz tilos dohányozni, később viszont már a táncos szórakozóhelyeken is.

A füstipar nem örül

A dohány- és a vendéglátóipar szerint az ország gazdasági érdekeivel ellentétes a tervezett szigorítás, írja a Népszabadság. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a tilalom bevezetése után Írországban csaknem harminc százalékkal esett vissza a forgalom a dohányzó vendégek eltűnése miatt, és ötezer munkahely szűnt meg a vendéglátó-ipari ágazatban.

A dohányipari érdekek is sérülni látszanak amennyiben életbe lép a tiltás, a legális cigarettaforgalom ugyanis a kilencvenes évek közepén mért 22 milliárd szálas szintről, 2004-re 15 milliárd szálra esett vissza. Az egy főre jutó éves legális fogyasztás így Magyarországon 1500 szál, ami elmarad az Európai Unió 1700 szálas átlagától, és az újabb korlátozás további forgalomcsökkenést okozna, ami a költségvetésre is kihatna.

Új vendégek

Szécsi László, az Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE) alelnöke a lapnak nyilatkozva úgy vélte, nem kell tartani a vendéglősőknek a tiltástól: például New Yorkban a dohányzás betiltása újabb vendégeket hozott az éttermekbe, olyanokat, akiket addig a füst tartott távol. A tilalom a dohányosok számára sem lehet riasztó, hiszen evés közben általában ők sem gyújtanak rá, tette hozzá Szécsi, aki a jelenlegi rendszert elvben jónak, de a gyakorlatban működésképtelennek tartja. A nem dohányzók védelmét szolgáló előírásokat szerinte nem lehet betartatni, mivel egyfelől nincs megadva, pontosan miképp kell az elkülönítést és a szellőztetést végrehajtani, így aztán mérni sem lehet, hogy a vendéglőkben betartják-e a rendelkezést.

Aktív kampányolás

Magyarországon két-három év múlva várható a napokban Írországban bevezetett szabályozáshoz hasonló, a dohányzást a zárt közterületen tiltó törvény hatályba lépése, mondta korábban az Indexnek Jakab Ferencné az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára. A minisztérium tervei szerint 2005 az aktív kampányolás (Ciki a cigi; Hagyd abba és nyersz!) időszaka lesz, majd ezt követné a törvény, amit Jakabné szerint megtámogatna az is, hogy addigra már várhatóan az összes európai uniós országban hatályba lép a tiltás.

A tervezett szigorításokról az Egészségügyi Világszervezet 2003-as dohányzásellenes keretegyezménye (FCTC) rendelkezik, amelyhez Magyarország az elsők között csatlakozott tavaly júniusban, a parlament pedig 2004 elején fejezte be ratifikációját. A magyarországi dohányosok száma egyébként lassan csökken. A férfiak körében ugyan a kilencvenes évek második felében 47-ről 41 százalékra esett dohányosok száma, a cigarettázó nők (26 százalék) és a gyermekek aránya egyelőre növekszik.