József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az ellenzékkel cimborálna az SZDSZ

2006.04.26. 13:29
Az ellenzékkel együttműködve módosítana kétharmados törvényeket az SZDSZ, a párt folytatná a parlament létszámának csökkentéséről a négypárti egyeztetéseket, javasolja a pártfinanszírozási törvény megalkotását, de a költségvetés rendbetételéhez is "cimborálnának" az az ellenzékkel.

Az SZDSZ azt ajánlja az ellenzéki pártoknak, hogy bizonyos kérdésekben működjenek együtt a kormánypártokkal, közölte a liberális párt elnöke szerdán.

Egy az ország

"Egy biztos, hogy nem három ország van, nincs konzervatív, meg liberális, meg szocialista ország, hanem 10 millió magyar állampolgár országa vagyunk" - mondta sajtótájékoztatóján Kuncze Gábor, hangsúlyozva, hogy mindannyian az ország sikeressé tételében érdekeltek.

Véleménye szerint csak a politikai erők együttműködése teheti sikeresebbé az országot, de emellett fontos az is, hogy a konzervatív, ellenzéki pártok is részesei lehessenek annak a munkának, ami az országra vár, és azoknak a sikereknek, amelyeket Magyarország elérhet. A parlament létszámát csökkenteni kell, ezért a szabad demokraták javasolják az erről szóló négypárti tárgyalások felújítását, továbbá azt, hogy állapodjanak meg, 2010-től legfeljebb 250 tagú legyen a parlament, mondta.

Kuncze felezné az önkormányzati képviselők számát

Szerinte mielőbb dönteni kell az önkormányzati képviselők létszámának felezéséről is; ha ezt nyáron az új parlament elfogadná, az őszi önkormányzati választásokon már alkalmazni lehetne. A közös feladatok között említette az 1990-ben hozott kétharmados önkormányzati törvény áttekintését a hatékonyabb és magasabb színvonalú szolgáltatások érdekében.

Kuncze Gábor szerint a költségvetést stabilizálni kell, ezért az államháztartás rendbetételének ügye is együttműködést igényel, emellett , mint mondta, rögzíteni kell az euró 2010-es bevezetésének dátumát és az ahhoz szükséges feltételekről is meg kell állapodni.

Hozzátette, itt az ideje a kétharmados médiatörvény módosításának, azért, hogy a testületek működése politikamentes legyen és erősödjön ezek független ellenőrzése. Hetedik pontként a pártfinanszírozást és a kampányfinanszírozást említette. "Ha a politika el akarja hárítani a feje fölül a korrupció gyanúját, akkor a pártfinanszírozás és a kampányfinanszírozás minden egyes mozzanatát transzparenssé, a nyilvánosság számára láthatóvá és ellenőrizhetővé kell tenni" - mondta, hozzátéve, hogy ez is kétharmados döntést igényel.

Kétharmados törvényeket még idén

A pártelnök azt mondta, az SZDSZ készen áll az együttműködésre, és a szocialisták nyilatkozatai alapján úgy látja, hogy ők is. Kérdésre válaszolva elmondta, az államháztartással kapcsolatos kérdésekről mintegy másfél hónapon belül, a pártfinanszírozásról, a médiatörvényről és a parlamenti létszámcsökkentésről még az idén meg kellene állapodni.