Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hétfőn újra tüntetnek a pacifisták

2003.02.21. 19:29
Látványos élőképekkel fogadják a Parlamentbe érkező képviselőket a Civilek a Békéért mozgalom tagjai hétfőn, azzal a céllal, hogy lebeszéljék a képviselőket Magyarország közútjainak, vasútvonalainak és légterének háborús célokra való átadásáról.
A 130 civilszervezet összefogásából született Civilek a Békéért kezdeményezés a parlamenti képviselők demokratikus felelősségérzetét segítségül híva tiltakozik hazánk közútjainak, vasútvonalainak, légterének háborús célokra való rendelkezésre bocsátása ellen és ezért akciócsoportja hétfőn 12 órától látványos élőképekkel demonstrál a Parlamentbe érkező képviselők előtt, a Kossuth Lajos téren - adta hírül a szervezet közleménye.

A háború ártatlan áldozatokkal jár

A Civilek a Békéért tömörülés szerint: a "Törökország védelmét szolgáló eszközök" átengedésére Magyarország területén, valójában Irak várható katonai megtámadása, tehát a külső agresszióra való felkészülés miatt van szükség: így ténylegesen nem védelmi, hanem támadó célokat szolgál.

A társaság úgy véli, hogy ez a háború - mint az Európa Parlament is felhívta rá a figyelmet - ellentétes a hatályos nemzetközi joggal, mely nem ismeri a "megelőző háború" fogalmát, valamint hogy ez a háború ellentétes az ENSZ Alapokmányával, s az ENSZ Biztonsági Tanácsa sem adott felhatalmazást a katonai akcióra. A Civilek a békéért társaság felhívja a figyelmet arra, hogy az UNICEF adatai szerint 100.000 civil áldozat, 4-500.000 sebesült és több millió menekült várható.

"Szavazzanak nemmel!"

A "Civilek a Békéért" arra szólítja fel a parlamenti képviselőket, hogy érvényesítsék a demokrácia, a népakarat elveit, indítványozzanak név szerinti szavazást a kérdésben és szavazzanak nemmel a háborúra, Magyarország háborús részvételére, útjaink, vasútjaink, légterünk háborús célokra történő átengedésére.