Rudolf
2 °C
13 °C

Budapesten is a kormányközeli civil szervezetek taroltak

2001.06.20. 14:15
Nem változott a gyakorlat: a budapesti és a balatoni ingatlanok szétosztásánál is a kormánypártokhoz közel álló társadalmi szervezetek kaphatják meg a legértékesebb ingatlanrészeket - tudta meg az Index. A javaslatok alapján abszolút nyertesnek tekinthető a Századvég Politikai Főiskola Alapítvány, a Bocskai István Szabadegyetem, valamint a MIÉP-közelinek mondott Magyar Ház Alapítvány is. Az ingatlanokra több százan pályáztak; értékük becslésére a pályázat adminisztratív részéért felelős Kincstári Vagyon Igazgatóság sem vállalkozott. Az albizottság ülésén Zuschlag János lemondásra szólította fel Halász Jánost, az albizottság elnökét.

A civil szervezetek ingatlan-hozzájutási pályázatán szereplő legértékesebb budapesti ingatlanrészeket a kormánypártokhoz közel álló társadalmi szervezeteknek ítélték oda szerda délelőtt, a Társadalmi Szervezetek Bizottsága, Ingatlanjuttatási Albizottságának ülésén - tudta meg az Index.

Óriási kereslet - óriási érték

A fővárosi ingatlanok iránt óriási volt a kereslet a civil szervezetek részéről. A legkapósabbak az Andrássy út 124.-ben visszamaradt ingatlanrészek voltak, amelyekre 370 pályázat érkezett, de 200-nál többen pályáztak a Rózsadomb tövében található Bimbó utca 7. szám alatt meghirdetett ingatlanrészekre is.

Hasonló érdeklődés kísérte a Pesti Barnabás és a Szoboszlay utcában meghirdetett ingatlanrészek sorsát is. A mostani döntés már csak azért is érdekes, mert az ingatlanrészek jelentős részét egy kézbe adta az albizottság, ami például vidéki ingatlanelosztásoknál nem volt jellemző. Kohári Nándor, a Független Ifjúság főtitkára a hírre reagálva ez Indexnek elmondta: "Örülünk neki, bár meg vagyok lepve, mert nem számítottunk ilyen döntésre".

Nyertesnek tekinthetők

Az albizottság döntése értelmében a Bimbó utca 7. szám alatti ingatlanrészeket teljes egészében a Századvég Politikai Főiskola Alapítvány kapta, az Andrássy út 124. szám alatti ingatlanba pedig csupán a Bocskai István Szabadegyetem, a kisgazda-szimpatizáns Független Ifjúság, valamint a MIÉP-hez közel álló Magyar Ház Alapítvány költözhet. Ez utóbbi kapta egyébként az ingatlan jelentős részét.

A Pesti Barnabás utcai ingatlan egészét a Keresztény Értelmiségek Szövetségének ítélték. A balatoni ingatlanrészek közül a balatongyöröki 2336 négyzetméteres üdülőkomplexumot ítélte teljes egészében a Magyar Keresztény Ifjúsági Egyesületnek az albizottság.

Mindezzel azonban még mindig nem zárult le a fővárosi és a Balaton-parti ingatlanrészek szétosztása, ezekről vélhetően csak ősz elején dönt majd az albizottság.

Az albizottság javaslatát az Országgyűlés Társadalmi Szervezetek Bizottságának kell jóváhagynia. Információink szerint azonban még nem volt arra példa, hogy erre ne került volna sor. Az ülés szerda délután két órakor kezdődött.

Kivonult az ellenzék

Az albizottság ülésének első napirendi pontja előtt Zuschlag János, az albizottság szocialista képviselője lemondásra szólította fel Halász Jánost, a grémium elnökét, és közölte: az MSZP nem hajlandó részt venni az albizottság munkájában.

Zuschlag János az Indexnek úgy fogalmazott: "Teljesen meg vagyok döbbenve. Ezek a döntések a kormánypártok zsákmányszerző politikájának újabb bizonyítékai". Zuschlag az ülés vége előtt kivonult, később követte őt Béki Gabriella SZDSZ-delegált is. A bizottság a Fidesz, MDF, MIÉP, FKGP képviselőivel folytatta tovább munkáját.

Ellenőrzik az ingatlanokat

A KVI adatai szerint 4500 pályázattal 1500 társadalmi szervezet jelentkezett 1700 meghirdetett ingatlanelemre - eddig azonban csak a vidéki ingatlanrészeket bírálta el az albizottság.

Az Index által nyilvánosságra hozott lista azonban felkavarta az állóvizet, és egyre több olyan ingatlan-hozzájutásra derült fény, amely azt igazolta, hogy a pályázaton sokszor nem a pályázó társadalmi szervezetek fontossága, hanem a pártokhoz való kötődés, illetve a személyes kapcsolatok számítottak.

Halász János, az albizottság elnöke múlt heti sajtótájékoztatóján kijelentette: ellenőrizni fogják az ingatlanok hasznosítását.