Erik, Alexandra
EUR 383,27 Ft
USD 365,16 Ft
9 °C
23 °C

A háború ellen tüntetnek a Kossuth térnél

2003.02.24. 13:26
A Civilek a Békéért kezdeményezés hétfőn délben élőképes demonstrációt tartott a parlamentnél. A tüntetés egy órakor a Rákóczi-szobornál folytatódott. Az aktivisták célja: feléleszteni az országgyűlési képviselők lelkiismeretét, akik hétfőn döntenek Magyarország közútjainak, vasútvonalainak, légterének megnyitásáról Törökország védelme érdekében.
A Civilek a Békéért kezdeményezés akciócsoportja hétfőn délben a parlament előtt tartott élőképes demonstrációt. A szervezet egyik szóvivője az Index munkatársának a helyszínen elmondta: céljuk, hogy az ülésterembe igyekvő képviselők lelkiismeretét felélesszék, és ne szavazzák meg Magyarország közútjainak, vasútvonalainak, légterének átengedését háborús célokra.

Nem védelmi, hanem támadó

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Az Országház két bejáratánál több élőképet adtak elő a Civilek a Békéért aktivistái . Az arra járó honatyák halottaikat gyászoló, arab viseletbe öltözött asszonyok, az ellenségnek magukat megadó irakiak, fegyverrel a kezükben a lakosságot terrorizáló NATO-katonák látványával szembesülhettek.

Az akció szervezői meg vannak győződve róla, hogy a "Törökország védelmét szolgáló eszközök" átengedésére valójában Irak várható megtámadása miatt van szükség, vagyis az előterjesztéssel ellentétben nem védelmi, hanem támadó célokat szolgál. A nemzetközi jog - vélik a békeaktivisták - nem ismer "megelőző háborút", amely ellentétes az ENSZ Alapokmányával.

Hangsúlyozzák: noha az iraki nép is szabadulni szeretne Szaddám Huszein diktatúrájától, ám a háborús megoldást ellenzik. Az ország megtámadása, hivatkoznak az UNICEF adataira, százezer civil áldozattal, négy-öt millió sebesülttel és menekülttel járna.

Békéért a Rákóczi-szobornál

Az akció délután egy órakor, amikor a képviselők beértek a parlamentbe, véget ért. Ezt követően a Rákóczi-szobornál tartanak tüntetést, amely addig tart, amíg a honatyák meg nem hozzák a döntést.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek