Gerzson
-3 °C
3 °C

Bírósághoz fordulnának a civilek a 'paksi titok' miatt

2004.08.10. 13:50
A Paksi Atomerőmű kettes blokkjának újraindításához beadott kérelmek között lapul néhány szakvélemény, amelyeket az Országos Atomenergia Hivatal üzleti titokra hivatkozva nem tár a nyilvánosság elé. Több civil szervezet most azt fontolgatja, hogy bírósághoz fordul.
Az Energia Klub, a Társaság a Szabadságjogokért, a Védegylet, az E-misszió, a Greenpeace, a Habeas Corpus Munkacsoport, a Reflex, és a Zöld Fiatalok az Országos Atmenergia Hivatalhoz fordultak amiatt, hogy a Paksi Atomerőmű kettes blokkjának újaindításához készített szakvéleményeket megismerjék. Egyelőre üzleti titokra hivatkozva megtagadták tőlük az iratok átadását, mondta az Indexnek Ámon Ada, az Energia Klub képviselője. Előzőleg a Paksi Atomerőmű Rt. levélben tudatta a Greenpeace Magyarországgal, hogy megtagadja a kettes blokk újraindításának kockázatairól készült szakértői tanulmányok nyilvánosságra hozatalát.

"A jogállam sarokköve az információ"

A hivatalnak tizenöt napja van arra, hogy elküldje a civilek részére a kérdéses szakvéleményeket, amelyek többek között a kettes blokk újraindításával kapcsolatos környezeti hatásokat mérik fel. Ha ezalatt nem tájékoztatják a civil szervezeteket az iratok tartalmáról, bírósághoz fordulunk, mondta Ámon Ada. Az elmúlt napokban történt környezetszennyezésekre valamint az Országos Atomenergia Hivatal által kiadott újraindítási engedélyre reagálva a civilek közleményükben úgy fogalmaznak, hogy "az információszabadság, a polgárok részvétele és érdemi tájékoztatása közfontosságú döntési folyamatokban a jogállam és a nyitott társadalom sarokköve"

A jogvédők és a zöldek elfogadhatatlannak tartják, hogy a hatóság üzleti érdekek előtt fejet hajtva fossza meg "a Kárpát-medence lakóit attól, hogy informálódjanak a paksi kettes blokk újraindításának környezeti kockázatai felől". A jognak elsősorban a térség lakóit kell megvédenie, és nem az állítólagos paksi üzleti érdekeket - írják közleményükben.

A múlt évben üzemzavar miatt állították le a kettes blokkot. A hatóság egy hónapja az év végéig szólóan engedélyezte az érintett egység üzembehelyezését. Az atomenergia hivatal eddig nem reagált megkeresésünkre.