Géza
-12 °C
-4 °C

A rádióst segítő Sipos és Fábry egy platformon

2006.10.26. 15:12
Nyílt levélben fordultak az államfőhöz többen a Civil Fórum létrehozásának kezdeményezői közül, azt kifogásolva, hogy békés tüntetőket bántalmaztak a rendőrök. A dokumentumot aláírta Gazsó Ferenc, az MSZP Társdalompolitikai Tagozatának egyik ügyvivője, de ellátta kézjegyével a dokumentumot Sípos József, az MSZP-ből a választmányi ülésre beeresztett újságíró miatt nemrég kizárt egykori tagozati ügyvivő is. A Civil Fórum néhány tagja békés megemlékezést is szervez november 3-ára.

Az államfőhöz írott levélben tiltakozott az Országos Civil Fórum létrehozását kezdeményező 20 értelmiségi és a hozzájuk csatlakozó Hankiss Elemér.

Békés tüntetőkre támadtak

"Önhöz mint az alkotmányos rend legfőbb őréhez fordulunk. Ezt a rendet 2006. október 23-án súlyos sérelem érte. Nemzeti ünnepünket meggyalázták. A rendbontó csoportok ellen jogosan fellépő rendőrség a békés tüntetőkre is rátámadt, az ünneplő sokaságot könnygázzal, gumibottal kergette szét" - írják az államfőnek címzett levélben.

A dokumentumot aláírta mások mellett Czakó Gábor író, Derce Tamás Újpest polgármestere, Fábry Sándor tévés showman, Gazsó Ferenc, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának tiszteletbeli elnöke, de ellátta kézjegyével a dokumentumot az a korábbi tagozati ügyvivő, Sipos József is, akit nemrég zártak ki nem jogerősen az MSZP-ből, amiért beengedte a párt választmányi ülésére a Magyar Rádió munkatársát. Az aláírók között van még Hegedüs Zsuzsa szociológus, Karátson Gábor író, Lányi András, az Élőlánc magyarország vezetője, Schneller István volt budapesti főépítész, illetve Hankiss Elemér szociológu8s

Sérült a rendőrség tekintélye

Az aláírók állítják: az ellenzéki párt gyűléséről távozókat lovasroham gázolta le. "Nőket és gyermekeket bántalmaztak, elvágva menekülésük útját. Gumilövedékkel oltották ki egy járókelő szeme világát, másoknak súlyos sérülést okoztak" - sorolják panaszukat a Civil Fórum kezdeményezői.

Szerintük az emberi jogokat súlyos sérelem érte ezen a napon, és a magyar rendőrség becsületén folt esett. "A törvényes rendbe vetett bizalom, a rendvédelmi szervek tekintélye jóvátehetetlenül sérült. Akik e felesleges, kegyetlen és jogsértő eljárásra parancsot adtak, visszaéltek hatalmukkal. Felelősségre vonásuk nem maradhat el" - vélik.

Az értelmiségiek szerint "ez talán az utolsó pillanat, amikor a politikai ellenségeskedés elfajulása megakadályozható, az erőszak szülte félelem és a félelem szülte erőszak rossz spirálja megállítható" - írják. "Tisztelettel kérjük és elvárjuk közbelépését: erkölcsi tekintélyét latba vetve érje el, hogy az önkényes eszközökhöz folyamodó végrehajtó hatalom tetteire pártatlan ügyészi vizsgálat derítsen fényt, és a bűnösök megnevezése, felelősségre vonása ne maradjon el!" - kérik Sólyom Lászlót.

Megemlékezést szerveznek

A Civil Fórum kezdeményezéséhez csatlakozó Duna Charta és az Élőlánc Magyarországért békés megemlékezésre hív november 3-án pénteken 4 órára, tiltakozásul a forradalom ünnepét meggyalázó erőszak ellen. A résztvevők a budapesti Madách téren, a hétfői rendőrségi lovasroham színhelyén gyülekeznek, onnan vonulnak a Kossuth térre, az 56-os mártírok emlékművéhez, ahol a kegyelet mécseseit szeretnék elhelyezni.