A magyarok ellenzik a civilek fegyverviselését

2001.03.08. 12:59
Az emberek többsége nem adna fegyvert a miniszterek, államtitkárok, polgármesterek, sőt még a vagyonvédelmi cégek munkatársainak kezébe sem - derül ki a Belügyminisztérium közvélemény-kutatásából. Főként az országgyűlési képviselők fegyverviselését ellenzik, amit a megkérdezettek közel fele engedélyezné a bíróknak és ügyészeknek. A Parlamentben viszont élesen bírálják a kormány fegyvertörvény-tervezetét, az ellenzék szerint a szigorú szabályozásokkal kiszolgáltatottá tennék a vagyonvédelmi cégeket. Ellenben egy vádalkut kötött bűnöző is kaphat fegyvert, ha fokozott védelme indokolt.
Az emberek többsége úgy véli, hogy nem kellene automatikusan fegyvert adni az állami és önkormányzati vezetőknek, így a minisztereknek, államtitkároknak és polgármestereknek - derül ki a Belügyminisztérium közvélemény-kutatásából. A felmérés során 1017 felnőttet kérdeztek meg telefonon az önvédelmi fegyverek engedélyezéséről.

Legtöbben a bíróknak és ügyészeknek adnának fegyvert

A megkérdezettek 52 százaléka a bírók és ügyészek, 82 százalékuk az országgyűlési képviselők kezébe sem adna automatikusan fegyvert. A válaszok összesítéséből kiderül, hogy a lakosság közel fele az állami és önkormányzati vezetőknek, az igazságszolgáltatásban dolgozóknak és az országgyűlési képviselők egyikének sem engedélyezné az önvédelmi fegyver tartását, de 13 százalékuk azonban mindegyiküknek. A többiek főként a bírók és ügyészek fegyverviselését támogatják.

A válaszadók elsöprő többsége a vagyonvédelmi munkát végzők esetében sem támogatja az automatikus fegyverviselést. Úgy vélik elegendő az, hogy gázfegyverrel és kutyákkal védik meg a rájuk bízott értékeket.

,,A kutatás igazolta az emberek fegyverellenességét"

Farkas Henrik, fegyverellenes aktivista szerint a Belügyminisztérium kutatása rávilágított arra, hogy az emberek gyűlölik a fegyvereket. Ugyanakkor a racionalitásuk is megmutatkozott, és azoknak automatikusan adnának fegyverviselési engedélyt, akiknek a munkájukhoz feltétlenül szükséges.

A vagyonvédelmi cégek fegyverhasználatát tisztázni kellene - folytatta Farkas Henrik. Jelenleg csak önvédelemre használhatják, egy rablás esetén pusztán a pénz megvédésére nem. Egy jogi szabályozás lenne szükséges, amely világosan megfogalmazza, hogy mire használhatják pisztolyukat. A cél továbbra is az, hogy minél kevesebb fegyver legyen az utcákon, és olyanok kezében, akiknek valóban szükségük van rá.

Vádalkus bűnöző is kaphatna fegyvert?

Maroklőfegyvert csak bizonyos foglalkozású emberek kaphatnak, így a bírók, katonák, rendőrök, illetve azok, akik fokozott védelmet igényelnek - mondta el Pintér Sándor belügyminiszter a parlament szerdai ülésén. A szigorú szabályozásokkal szűkül a vagyonvédelmi cégek fegyverhez jutásának lehetősége is. A gáz- és riasztópisztolyok nem lesznek engedélykötelesek, de a vásárlását be kell jelenteni a központi nyilvántartásnak.

Az ellenzék élesen bírálja az előterjesztést, mert a személy- és vagyonőrök lefegyverezésével a biztonsági cégeket kiszolgáltatottá teszik. Ugyanakkor egy vádalkut kötött bűnöző is kaphatna fegyvert, ha fokozott védelme indokolt.  • Hírek
  • Hírek