Szilárda
-4 °C
3 °C

Soha annyi miniszter, mint Gyurcsánynál

2008.04.29. 13:35
Gyurcsány Ferenc a héten átalakította kormányát, miután az SZDSZ kilépett a kormányból. Félidőben még egyetlen kormány sem foglalkoztatott annyi minisztert, mint a mostani miniszterelnök. A rendszerváltás óta eltelt tizennyolc évben csupán egyetlen minisztérium van, ahol menet közben nem váltottak vezetőt.

Két év alatt huszonhét tagja volt (többen közülük két pozícióban is) Gyurcsány Ferenc kormányának.

Ennyi minisztert ilyen rövid idő alatt egyetlen kabinet sem használt.

  1990-94 1994-98 1998-2002 2002-06 2006-10
Első két év minisztereinek száma 19 19 18 23 27
Egész ciklus minisztereinek száma 27 23 26 33 ?

Antall Józsefék túl voltak egy minisztercserékkel is járó koalíciós válságon a kisgazdákkal, mégis nyolccal kevesebb miniszterük volt a félidőben. Az első szabadon választott kormány MDF-es miniszterei közül Horváth Balázs, Rabár Ferenc és Bod Péter Ákos munkáját köszönte meg a miniszterelnök.

A Horn-kormány is túl volt egy megrázkódtatáson: még egy év sem telt el a kormányzásukból, amikor kiderült: megszorításokra van szükség.

A második év előtt ment Békesi László pénzügyminiszter és utóda, Bokros Lajos is, valamint Kovács Pál népjóléti, Pál László ipari és kereskedelmi, Kósáné Kovács Magda munkaügyi, Fodor Gábor művelődési és közoktatási miniszter.

Az Orbán-kormány első két éve viszonylagos nyugalomban telt, még nem csúcsosodott ki a Fidesz és a kisgazdák közti konfliktus, ami végül Torgyán József lemondásához vezetett.

Két éven belül távozott Pepó Pál környezetvédelmi, Chikán Attila gazdasági, Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, valamint Hámori József a nemzeti örökség minisztere.

Medgyessy Péter alig élte túl kormányának első félidejét, de minden korábbinál több, huszonhárom, miniszter alkotta kabinetjét. Megbukott Kiss Elemér (MEH), Draskovits Tibor (Pénzügyminisztérium), Kórodi Mária (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium), Görgey Gábor (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma), Csehák Judit (Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium), Kiss Péter (Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium), Jánosi György (Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium).

Gyurcsány Ferenc kormányának alig két éve alatt négy tárcánál is most jön a harmadik ember, sőt az egészségügyi tárca – ahol a korábbi kormányoknál is viszonylag sűrűn volt csere – új magyar csúcsot állít be: eddig csak az Ipari- és Kereskedelmi Minisztériumnak volt egy ciklus alatt (a Horn-kormány idején) négy vezetője (Pál László, Dunai Imre, Schuchman Tamás, Fazakas Szabolcs).

Új csúcs viszont, hogy – a tárca nélküli minisztereket nem számítva – Gyurcsány Ferenc, többször különböző pozíciókban ugyanazt az embert, huszonhét minisztert alkalmazott, alkalmaz két év alatt.

Az állandóságot Göncz Kinga külügyminiszter, Veres János pénzügyminiszter, Gráf József földművelésügyi- és vidékfejlesztési miniszter, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Szekeres Imre honvédelmi miniszter jelenti.

Egyébként a honvédelmi miniszterek a harmadik magyar köztársaság történetében – Für Lajos (MDF), Keleti György (MSZP), Szabó János (FKGP), Juhász Ferenc (MSZP) – mindig kitöltötték mandátumukat. A külügyminiszteri poszton is csak egyszer volt változás menet közben: Gyurcsány Ferenc hatalomra kerülése után Kovács Lászlót Somogyi Ferenc váltotta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!