Törvényes a Clodo-interjú letiltása

1999.12.12. 10:15
Ismert emberekről vannak kompromittáló felvételei és szerinte ezek a kazetták tartják őt is és családját is életben - mondta Dietmar Clodo a TV2 csütörtöki "vágott" interjújában. A jelenleg büntetését töltő német üzletemberrel folytatott beszélgetést nem közölhette le teljes egészében a kereskedelmi csatorna. Ugyanis azt a bűntetés-végrehajtás (bv) vezetője - a vele kötött szerződésre és a törvényességre hivatkozva - nem engedélyezte. Clodo állítása szerint többször látott magas rangú hatósági személyeket, amint pénzt vettek át bűnözőktől. Neveket is említett, amelyek azonban a vágott interjúban nem szerepelhettek. A bv parancsnoka a híresztelésekkel ellentétben mégsem nem tett feljelentést a Clodo által megnevezettek ellen, azonban továbbította a felvételt az illetékes nyomozóhivatalhoz.

Dietmar Clodo: tagadta, hogy Stasi-ügynök lett volna
Fotó: TV2
A bv országos parancsnoka olyan szerződést kötött a TV2-vel, hogy a Clodóval készített interjút csak előzetes egyeztetés után, az ő hozzájárulásával közölhetik. A bv-től származó információink szerint ez nem jogosulatlan beavatkozás egy sajtóorgánum magánügyeibe, hanem a jogszabályok betartása. Az 1979. évi törvényerejű rendelet és a 6/96-os igazságügy-miniszteri rendelet alapján a fogvatartottak nyilatkozatait a mindenkori országos parancsnok engedélyezheti. Utóbbi rendelet kimondja, hogy a fogvatartott nyilatkozatában nem sértheti a közérdeket és mások jogait, nem veszélyeztetheti az intézet rendjét és biztonságát. Ezért kellett tehát kivenni a forgatókönyvből idejekorán az interjút.

Bökönyi István, a bv országos parancsnoka a híresztelésekkel ellentétben nem tett feljelentést a Clodo által említett, mindezidáig ismeretlen emberek ellen, azonban eljuttatta a felvételt a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz. Mostantól fogva tehát ez a szerv foglalkozik azzal, hogy mekkora a valóságalapja Clodo vádjainak.

Ki vagy, Clodo?

Dietmar Eduard Clodo 1954-ben született a Saar-vidéken. A 90-es évek eleje óta él Magyarországon. Most egy 1993-as pénzhamisítási ügy miatt tölti 3 és fél éves börtönbüntetését. Közben folyik ellene az eljárás robbanóanyaggal való visszaélés miatt.

Clodo foglalkozásáról keveset tudni, mivel számtalan különböző titkosszolgálati adat jelent meg róla. 1992 óta figyelték a 45 éves közgazdászt, mert attól tartottak, hogy fegyverekkel és robbanóanyagokkal kereskedik. 1998 júliusában kommandósok rohanták meg pilisszentlászlói és békásmegyeri házát. Pilisszentlászlón 54 kilogramm robbanóanyagot, vagy annak előállításához szükséges vegyszert találtak, valamint a bombagyártáshoz nélkülözhetetlen műszereket. A legenda szerint Clodo Szeva szárnysegédje volt és korlátlan védelmet élvezett. >>Részletes Clodo dosszié

Konkoly Csaba, a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalának vezetője elmondta, hogy megkapták a felvételt, de még nem nézték meg. Erre valószínűleg hétfőn kerül sor. Nyomozást akkor indítanak, ha bűncselekmény alapos gyanúja áll fenn. A hivatal adott esetben 30 nyomozót tud mozgósítani.

A kereskedelmi televízió több, mint egy éven keresztül szervezte az interjút a letartóztatott német férfival. A csütörtök kora esti Tények még úgy indult, hogy lesz exkluzív interjú, aztán mégse lett. Ennek az volt az oka, hogy büntetés-végrehajtás parancsnoka nem járult hozzá az interjú közléséhez. Bökönyi István azzal magyarázta az anyag visszavonását, hogy abban Clodo több szervezetet és magas rangú személyt bűncselekménnyel vádolt. Bökönyi egyébként ügyészségi feljelentést tett az interjúban megnevezett személyek ellen. Az ügyészi eljárás során feltehetően előkerülnek a rejtegetett videofelvételek is.

Dietmar Clodo szerint két rendőrségi szakvélemény is igazolja, hogy a Pilisszentlászlón talált robbanóanyaggal soha nem követtek el bűncselekményt Magyarországon. Clodo azt is állította, hogy nem tudott arról, hogy házában bombagyár üzemel. Először csak arra gondolt, valamiféle drog-laboratóriuma van az ukrán bérlőknek. Amikor el akarta zavarni őket, már késő volt, megfenyegették. A német rab szerint sokan félnek tőle, mert tudják, hogy ismert emberekről vannak kompromittáló felvételei. Azt nem árulta el kik szerepelnek a felvételeken, de elmondta, ezek a kazetták tartják őt is és családját is életben.

Ügyvédje állítása szerint Clodonak valóban vannak kompromittáló felvételei
Fotó: TV2
Clodo tagadta, hogy Stasi-ügynök lett volna, elismerte, hogy ült már börtönben rablásért és üzleti kapcsolatban állt Szemjon Mogiljeviccsel, vagyis a hírhedt Szeva bácsival, akit egyébként nem tart maffiavezérnek. Clodo nem akar Boros Tamás módjára mindenkiről kitálalni, de arra fel kívánja hívni a figyelmet, hogy a bűnszervezetek nem működhetnek a hatóságok korrupt emberei nélkül.

A TV2 nem közölte le azokat a neveket, amelyeket Clodo említett, az azonban kiderült, hogy a német férfi két alkalommal is találkozott az akkor csak vállalkozóként ténykedő Pintér Sándorral, de hozzátette, hogy a jelenlegi belügyminiszternek nincs köze az általa ismert bűnözői csoportokhoz. Clodo azt is állította, hogy többször is látott magas rangú hatósági személyeket, amint pénzt vettek át bűnözőktől. A korrupt vezetők többségét már eltávolították, de azért néhányan még mindig hivatalban vannak - állította Clodo.

Fábián Ákos, Clodo ügyvédje nehezményezte, hogy az ügyészségi engedélyek ellenére a BV-parancsnokság mindig megvonta a nyilatkozás jogát ügyfelétől, vagyis megvonták tőle annak a lehetőségét, hogy a nyilvánosság előtt tisztázza magát. Az ügyvéd állítása szerint Clodonak valóban vannak kompromittáló felvételei, melyeket azzal a videokamerával készítettek, amelyet a rendőrök is megtaláltak Clodo házában.

A felvételekről az ügyvéd is csak annyit mondott, hogy elég sok embert érintenek.  • Tippek
  • Babaváró hitel