Clyde végzett magával

2000.07.12. 14:19
Öngyilkos lett szerdán az előzetes letartóztatásban lévő ,,Clyde", Fekete László, akit idén áprilisban fogtak el a rendőrök. Barátnőjével, Tündével 1995 óta menekült a rendőrség elől. Miután a páros a rendőrség gyanúja szerint több autót rabolt el fegyverrel, az emberek Bonnie és Clyde néven emlegették őket. Az öngyilkosság körülményeit vizsgálják.
A miskolci páros - a Bonnie és Clyde néven emlegetett 21 éves Novák Tünde és 31 éves Fekete László - férfitagja öngyilkosságot követett el szerdán reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben - jelentette a Havaria Press..

Az öngyilkosságot reggel 6 óra 20 és 6 óra 40 perc között követte el a férfi úgy, hogy lepedőből sodort kötéllel a zárka előterét elválasztó rácsra felakasztotta magát. A 6 óra 20 perckor történt - egyébként 30 percenként kötelező - ellenőrzés során a felügyelő rendellenességet nem tapasztalt; az öngyilkosságot háromnegyed hétkor észlelte. Az ügyben vizsgálatot rendeltek el.

A rablópáros csak távolról szolgál rá a Bonnie és Clyde becenévre, míg a névadó páros az Egyesült Államokban, a húszas években 21 hónapig tartó menekülése alatt 12 embert gyilkolt le és számos boltot, bankot rabolt ki, addig a magyar páros számlájára három autó - egy Opel Astra, egy Volswagen Polo és egy házilag golyóállóvá átalakított terepjáró - elrablása, lőfegyverrel való visszaélés, egy rendőr életveszélyes megsebesítése írható.

A nyomozók azt gyanították, hogy ők rabolták ki 1999 november 8-án a Miskolci Egyetem postahivatala előtt várakozó pénzszállító autót is, ahonnan 7,5 millió forintot zsákmányoltak, de bizonyítékot erre egyelőre nem sikerült szerezni.

A két fiatalt 1995 óta körözték, de mindig sikerült megmenekülniük a rendőröktől. Lebukásukat egy banalitás okozta: 2000. április 14-én, pénteken áthajtottak a piros lámpán, mikor egy rendőr üldözőbe vette őket, akire rálőttek és életveszélyesen megsebesítették. Az eset után a környék összes rendőre őket kereste, a nyomravezetőnek 1 millió forint jutalmat ajánlottak.

Az utcai blokád és a nyomozás sikeresnek bizonyult, mert még aznap este sikerült őket megtalálni. A rendőrség a páros által használt álneveket is közzétette, és kiderítették, hogy a városban hol béreltek lakást, garázst.

Mivel Tünde mániákusan ragaszkodott öt macskájához a lövöldözés után a pár nem hagyta el a várost, hanem visszamentek bérelt lakásukba, hogy elhozzák, és biztonságba helyezzék a macskákat, majd egy garázsban húzták meg magukat.

A letartóztatásnál nem tanúsítottak ellenállást, a nyomozók Bonnie és Clyde egyik autójában, az Opel Astrában valóságos fegyverarzenálra bukkantak. Az autóban két darab AMD géppisztolyt, két Parabellum pisztolyt, két 635-ös hangtompítós pisztolyt, két 9 milliméteres, gázpisztolyból átalakított éles fegyvert leltek. A fegyverekhez többkilónyi lőszer és tár is tartozott. A rendőrök szerint ilyen mennyiségű fegyverre és autóra azért volt szükségük, mert egy nagyszabású akcióra készültek.