Alfréd
-2 °C
2 °C

Husszein ezredese menekült Magyarországra?

2003.01.14. 11:11
Husszein ezredesének vallotta magát egy hétfőn elfogott illegális határsértő. Az értesülést sem a Határőrség, sem a nemzetbiztonsági szolgálat nem kívánta megerősíteni. Az iraki ellenzék magyarországi képviselői szerint a taszári "zsoldosképzés" miatt az ország könnyen terrortámadások, iraki kémtevékenység célpontja lehet. A titkosszolgálatok tisztában vannak a veszéllyel.
Az iraki hadsereg ezredesének vallotta magát egy Tompánál elfogott illegális határsértő - adta hírül a Magyar Televízió hétfő esti híradója. A hírműsor értesüléseit Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkára az Indexnek "semmilyen formában" nem kívánta kommentálni.

"Nem tudom megerősíteni, hogy az elfogott határsértő iraki ezredes" - nyilatkozta az Indexnek Orodán Sándor, a Határőrség szóvivője. Mint mondta, az előzetes meghallgatáson a határsértők "azt mondhatnak, amit akarnak". Az ilyenkor elhangzó információkat a határőrségnek nem áll módjában ellenőrizni.

Terrortámadások ellenséges célpontok ellen

"Normális, hogy az emberek menekülnek, meg vannak ijedve attól, ami jön" - mondta el az Indexnek Eduardo Rózsa Flores, az Iraki Független Kormány nevű ellenzéki szervezet elnökének szóvivője. A most megindult kivándorlás azonban veszélyt is jelenthet, akár Magyarország számára is. Az ellenzéki csoport információi szerint Husszein a közelgő háborúra való tekintettel "embereket indít el", hogy terrortámadásokat hajtsanak végre ellenséges célpontok ellen.

Magyarország a zsoldosképzés központja

"Szaddam az idei első beszédében nyilvánvalóvá tette, hogy az ENSZ-hez fordul, amiért az amerikaiak zsoldosokat képeznek ki a törvényesen megválasztott hatalom ellen" - mondta Flores. Mivel a "zsoldosképzés" helyszíne Magyarország, a taszári amerikai katonai bázis, az ellenzéki csoport szóvivője szerint az ország "egyértelműen célpontja" a terroristák támadásainak. "Ezt mindenki tudjaa világon, ha bin Laden még él, akkor ő is" - nyilatkozta Flores az Indexnek.

Intenzív elhárítás

A kockázattal a nemzetbiztonsági szolgálatok is tisztában vannak. "Természetesen 2001 szeptember 11. óta a szolgálatok információkat gyűjtenek a migránsok közt is" - mondta el az Indexnek Tóth András. A titkosszolgálatok részt vesznek a határsértők kihallgatásain is. A taszári program beindulása óta ez a tevékenység "még intenzívebbé vált", az államtitkár azonban nem kívánt ennél részletesebb felvilágosítást adni.