Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Combino-szindróma Szegeden

2006.11.11. 11:45
Ahogy a budapestiek a combinóknak, úgy a szegediek az újonnan forgalomba állított, bár használt Tatráknak nem tudnak maradéktalanul örülni. A Tatrák áramszedője nem bírja a terhelést, a hiba oka egyelőre ismeretlen.

A héten többször elromlottak Szegeden a 4-es vonalon közlekedő, júliusban üzembe helyezett Tatra KT4-es villamosok, írja a Délmagyarország. Kedden például a reggel csúcsforgalomban a Centrum Áruház és az Anna-kút között akadt el egy kocsi. Az utasoknak a központból egészen a kecskési végállomásig gyalogolniuk kellett, emiatt sokan elkéstek munkahelyükről.

A leállásokat az okozta, hogy a Tatrák áramszedőjét függőleges ütés érte, mondta el a lappnak a Szegedi Közlekedési Társaság osztályvezetője. Azt még a cég szakembereinek nem sikerült megállapítani, hogy a rendszer melyik pontján kapja az ütést az áramszedő.

A továbbiakban is várhatók ilyen problémák, mivel a pályahibákból adódóan nagy a villamosok áramszedőjének kilengése és a cégnek nincs modern felsővezeték-vizsgáló kocsija. Azt tervezik, kamerákat szerelnek föl, amelyek figyelik az áramszedő viselkedését - így talán megtudják, hol lehet a probléma.

A cseh gyártmányú Tatrakat 1985 és 1990 között gyártották és Németországban teljesítettek szolgálatot. Darabja a Szegedi Közlekedési Társaságnak átlagosan 40 milliójába van: a kocsikat modernizálták, többek között kicserélték az elektromos rendszert, felújították a karosszériákat. A munkákat Csehországban és a szegedi műhelyben végezték el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!