Adalbert
13 °C
21 °C

Coming out után: vita a melegek jogairól

2007.07.06. 19:53
Közéleti vitát eredményezett, hogy Szetey Gábor személyügyi államtitkár csütörtökön felfedte, saját neméhez vonzódik. A Fidesz és a KDNP magánügynek tekinti az ügyet, az MSZP és az MDF arról nyilatkozott, támogatja a melegek regisztrált élettársi kapcsolatát, míg a megszólaló szakértők annak a véleményüknek adtak hangot, hogy nem származhat Magyarországon politikai előny a coming out-ból.

Szetey Gábor személyügyi államtitkár csütörtökön 12. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál megnyitó beszédében tárta a nyilvánosság elé, hogy homoszexuális. A bejelentést követően az MSZP adott ki nyilatkozatot, hogy támogatja a melegek regisztrált élettársi kapcsolatát. Szabóné Müller Tímea, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta, az, hogy a regisztrált élettársi kapcsolat mennyire jelentene a házassághoz hasonló jogokat, például az öröklésnél, komolyabb egyeztetést igényel ősszel a parlamentben.

Gyurcsány sokra tartja munkatársát

Pénteki blogbejegyzésében a miniszterelnök is foglalkozott Szetey beszédével. Gyurcsány Ferenc azt, írta sokra tartja az államtitkárt, hogy volt bátorsága a nyilvánosság elé állnia.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pénteken magánügynek nevezte Szetey Gábor bejelentését. A politikus arra a felvetésre, támogatják-e a regisztrált élettársi kapcsolatot, azt mondta: a Fidesz elnöksége még nem foglalt állást a kérdésben, de a következő ülésen bizonyosan szó lesz az ügyről. Az MDF azt közölte, támogatja az egyneműek regisztrált élettársi kapcsolatát, de a meleg házasságokat már nem.

SZDSZ: a házastársakhoz hasonló jogokat

Az SZDSZ azt közölte, törvénymódosítást kezdeményez, hogy az azonos nemű párokat is ugyanazok a jogok illessék meg, mint amelyeket jelenleg a házastársak élveznek. Az azonos nemű párok jogi emancipációjáról szóló, öt pontot tartalmazó határozatban leszögezik: "egy szabad, demokratikus, európai jogállam jövője csak akkor biztosított, ha valamennyi állampolgára számára képes garantálni a sérthetetlen magánélethez és az egyéni boldogsághoz való jogot". A párt szorgalmazza, hogy az azonos nemű párok is örökbe fogadhassanak gyermekeket.

A Kereszténydemokrata Néppárt erre reagálva felszólította az SZDSZ elnökét, hogy tartsa tiszteletben az Alkotmánybíróság határozatait, és ne lázítson az alkotmányos rend ellen. Alkotmánybírósági állásfoglalással is megerősített, természetjogi alapokon nyugvó szabály, hogy házasság egy férfi és egy nő között köthető, továbbá jogrendünk tiltja, hogy homoszexuális párok gyermeket fogadjanak örökbe.

Az SZDSZ Új Generáció azt javasolja, hogy a szombati melegfelvonulásra szolidaritásból menjenek ki heteroszexuálisok is, és így tiltakozzanak az ellen, hogy szélsőségesek meg akarják félemlíteni a magyar állampolgárokat. "Ne hagyjuk, hogy a félelem győzzön" - szögezi le a szervezet.

Politikai haszon nem lesz

Nem jelenthet egyik politikai oldalon sem egyértelmű előnyt a másság vállalása Magyarországon - mondták szakértők annak kapcsán, hogy a magyar kormány egyik tagja bejelentette: homoszexuális. Egy baloldali politikusnak megbocsáthatják - amellett, hogy különcként tekintenek rá -, míg egy jobboldalinak politikai karrierje azonnali végét jelentheti, ha kiderül, hogy meleg - mondta Kiszelly Zoltán politológus.