Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Pénteken adják át a Corvin-láncokat

2001.08.23. 13:23
Öten vehetik át pénteken a kormány által újraalapított Corvin-lánc kitüntetést, melynek első darabját Teller Ede már meg is kapta egyesült államokbeli otthonában. Egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik a Horthy-korszakban alapított díjat. Az elismeréssel anyagi juttatás nem jár, ellenben a kitüntetett által kiválasztott tudós vagy művész legfeljebb három éven át havi félmilliós ösztöndíjban részesülhet.
Orbán Viktor miniszterelnök adományozza az újraalapított Corvin-lánc kitüntetést, melyet ebben az évben Teller Ede atomfizikuson kívül Balogh János Kossuth- és Széchenyi-díjas zoológus-ökológus, Lámfalussy Sándor közgazdász-bankár, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, Lukács János (John Lukacs) történész, Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szabó Magda Kossuth-díjas író veheti át.

A Corvin-lánc
Borókai Gábor kormányszóvivő elmondta: a Corvin-láncot - amely felelevenítése a XX. század első fele legkiemelkedőbb tudományos, kulturális elismerésének - a kormányfő ítéli oda 12 olyan személynek, akik a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítése terén kimagasló érdemeket szereztek. Az 1930-tól adományozott díjat 1943-ban adták át utoljára. (A neki ítélt Corvin-lánc átvételét Bartók Béla megtagadta - a szerk.)

A Corvin-lánc anyagi elismeréssel nem jár, viszont a díjazott háromévenként kiválaszthat egy-egy személyt, aki 1-3 éven át havi 500 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet. A Corvin-lánccal kitüntetettek köre zárt, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik az elismerést. Új díj akkor adományozható, ha valamely kitüntetett elhalálozott. Utódjáról a többi díj birtokosa határoz.