Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A Fidesz-szavazók felelőst keresnek a katasztrófa-tűzijátékért

2006.08.28. 15:40
A Capital Research kutatása szerint a hazai közvélemény többsége meg van győződve arról, hogy vannak felelősei a tragikus ünnepi tűzijátéknak. A megkérdezettek 60 százaléka okolja valamelyik kormányzati szervet vagy vállalkozást a sérültek és a halálos áldozatok magas száma miatt. A várakozásoknak megfelelően ebben a kérdésben is erős a pártpreferenciák hatása: a Fidesz-szimpatizánsok körében különösen sokan tartják felelősnek a kormányt a történtekért.

A Capital Research hétfőn közzétett felmérésében azt állítja, két tényező játszik jelentős szerepet az augusztus 20.i tragédiáról alkotott vélemények alakulásában: a pártpreferencia az ismert életkori és iskolázottsági megoszlási különbségekkel, valamint az, hogy a válaszadók, akik személyesen is ott voltak a Duna-parton, mennyire érezték veszélyben magukat a vihar idején.

Viharhívők

A budapesti megkérdezettek 60 százaléka szerint vannak személyi felelősei a tragikus tűzijátéknak, akik ha helyesen cselekednek, sokkal kevesebb haláleset és sérülés történt volna. A válaszadók 34 százaléka szerint viszont az augusztus 20.-i ünnepségen történtekért csak a természet okolható. Politikai beállítottság alapján elemezve a véleményeket kiderül, hogy a baloldaliak többsége fatalista álláspontra helyezkedett: a szocialista szavazók háromötöde (58 százalék) a természetre hárítja a felelősséget, a Fidesz tábora viszont egyértelműen emberi mulasztást sejt a események mögött: 81százalékuk keresne konkrét felelősöket. A vizsgálat készítői felhívják a figyelmet arra is, hogy az MSZP táborában felülreprezentáltak az idősebbek, és ettől nem függetlenül az alacsonyabb iskolai végzettségűek, akik között az átlagosnál lényegesen magasabb a viharban felelőst keresők aránya.

A lefújás is pánikot hozott volna?

Azok, akik jelen voltak a tűzijátékon és veszélyben érezték magukat (a jelenlévőknek csak mintegy negyede, 28 százaléka érzete egyúttal veszélyben is magát), sokkal inkább hajlamosak a kialakult, bennük félelmet keltő helyzetért emberi tényezőket okolni, semmint pusztán a természetet.

A megkérdezettek fele (51 százalék) úgy vélekedett, hogy a rendezvény kezdete előtt, amikor már bizonyossá vált a szokatlanul nagy vihar, lefújják a tűzijátékot, akkor eloszlott volna a tömeg, és sokkal kevesebb sérülés, illetve halálos baleset történik. 42 százalék viszont úgy hiszi, hogy a rendelkezésre álló idő már nem lett volna elég a tömeg szétoszlatására, sőt lehet, hogy még több bajt okozott volna a viharbejelentés után kitörő pánik.

A meteorológusokat nem bántják

A Capital Research kutatói szerint a főként a Fidesz-szavazók által említett különböző intézmények, vezető politikusok a közül a legtöbben a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (15 százalék) nevezték meg a katasztrófa felelőseként. A tűzijátékot rendező Nexus Kft.-t 12 százalék, a Miniszterelnöki Hivatalt 8 százalék okolta. Demszky Gábor főpolgármesterre 5 százalék, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre pedig 4 gondol úgy, mint aki felelősség terhel a történtekért. A kancelláriaminiszter vizsgálata után felelősségre vont meteorológusokat viszont csak 2 százaléknyian hibáztatják. A felelősök listáját egyébként a természet vezeti 34 százalékkal.