Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cser Ágnes feljelenti Horváth Ágnest

2007.05.25. 14:47
Feljelentést tesz Horváth Ágnes egészségügyi miniszter ellen az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke. Ezt Cser Ágnes jelentette be pénteken Budapesten.

A legfőbb ügyésznek, Kovács Tamásnak címzett beadványában a szakszervezeti elnök elfogadhatatlannak tartja, hogy az egészségügyi miniszter az Országgyűlés és a nyilvánosság előtt olyan kijelentéseket tegyen, hogy Magyarországon a betegek ötödét félrekezelik, ezért halálukat orvosok és egészségügyi dolgozók okozzák, számolt be sajtótájékoztatóján a feljelentés szövegéről Cser Ágnes.

Felidézte, a miniszter arról is beszélt, hogy a biztosítók olyan kórházakban nem vásárolnak majd szolgáltatást betegeiknek, ahol "potenciálisan megölik" a pácienseket.

Cser Ágnes szerint a miniszter kijelentései teljességgel valótlanok, és ezért ellene a nap folyamán feljelentést tesz.

A feljelentésben több bűncselekmény elkövetésével is vádolják az egészségügyi minisztert.

Az egyik a hamis vád, miután olyat állít az ágazat munkavállalóiról, hogy a betegek negyedét félrekezelik.

Ezen kívül a rágalmazás minősített esetét róják fel számára, mert nagy nyilvánosság előtt "legyilkosozza" azokat az embereket, akik a kórházakban dolgoznak.

Az InfoRádió május 17-én közölte, hogy utánajártak, Horváth Ágnes pontosan milyen kutatásra hivatkozott, amikor azt állította: a kórházban elhunyt betegek 20 százalékát félrekezelték.

Információik szerint az Egészségügyi Minisztérium rendelte meg a felmérést egy egri cégtől, amely egyébként rendszeresen dolgozik a tárca felkérésére.

Az áprilisban készült dokumentum az ország 41 kórházának minőségi mutatóit elemzi. Azért csak ennyi intézményét, mert ennyiből küldték vissza a kért adatokat. A jelentésben például szerepel a kórházak boncolási rátája, a stroke-kezelés halálozási aránya, vagy a műtétek utáni intenzív osztályra kerülések száma.

A rádió munkatársai az összesítések között találták meg azt az adatot is, amelyet Horváth Ágnes említett korábban, azaz, hogy tavaly a betegek több mint 22 százalékánál fordult elő, hogy félrekezelték. Ez tehát a magyarországi 160 kórházból 41-nek a statisztikai mérlege.