Mária
17 °C
29 °C

Cser Ágnes feljelenti Horváth Ágnest

2007.05.25. 14:47
Feljelentést tesz Horváth Ágnes egészségügyi miniszter ellen az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke. Ezt Cser Ágnes jelentette be pénteken Budapesten.

A legfőbb ügyésznek, Kovács Tamásnak címzett beadványában a szakszervezeti elnök elfogadhatatlannak tartja, hogy az egészségügyi miniszter az Országgyűlés és a nyilvánosság előtt olyan kijelentéseket tegyen, hogy Magyarországon a betegek ötödét félrekezelik, ezért halálukat orvosok és egészségügyi dolgozók okozzák, számolt be sajtótájékoztatóján a feljelentés szövegéről Cser Ágnes.

Felidézte, a miniszter arról is beszélt, hogy a biztosítók olyan kórházakban nem vásárolnak majd szolgáltatást betegeiknek, ahol "potenciálisan megölik" a pácienseket.

Cser Ágnes szerint a miniszter kijelentései teljességgel valótlanok, és ezért ellene a nap folyamán feljelentést tesz.

A feljelentésben több bűncselekmény elkövetésével is vádolják az egészségügyi minisztert.

Az egyik a hamis vád, miután olyat állít az ágazat munkavállalóiról, hogy a betegek negyedét félrekezelik.

Ezen kívül a rágalmazás minősített esetét róják fel számára, mert nagy nyilvánosság előtt "legyilkosozza" azokat az embereket, akik a kórházakban dolgoznak.

Az InfoRádió május 17-én közölte, hogy utánajártak, Horváth Ágnes pontosan milyen kutatásra hivatkozott, amikor azt állította: a kórházban elhunyt betegek 20 százalékát félrekezelték.

Információik szerint az Egészségügyi Minisztérium rendelte meg a felmérést egy egri cégtől, amely egyébként rendszeresen dolgozik a tárca felkérésére.

Az áprilisban készült dokumentum az ország 41 kórházának minőségi mutatóit elemzi. Azért csak ennyi intézményét, mert ennyiből küldték vissza a kért adatokat. A jelentésben például szerepel a kórházak boncolási rátája, a stroke-kezelés halálozási aránya, vagy a műtétek utáni intenzív osztályra kerülések száma.

A rádió munkatársai az összesítések között találták meg azt az adatot is, amelyet Horváth Ágnes említett korábban, azaz, hogy tavaly a betegek több mint 22 százalékánál fordult elő, hogy félrekezelték. Ez tehát a magyarországi 160 kórházból 41-nek a statisztikai mérlege.