Szilárda
-4 °C
3 °C

Csak nyilatkozzanak

2000.11.27. 17:37
Egymás után érkeznek az Indexhez az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatainak korábban titkossá, majd a hét elején hozzáférhetővé tett részei. A rekordot idáig Juhász Ferenc szocialista képviselő tartja, aki, amellett, hogy megküldte '98-ban kitöltött, és most már nyilvánosságra hozható nyilatkozatát, a formula szerint kitöltött egy újat is, a jelenlegi anyagi helyzetéről. Igazi csemege.
Az új és a régi nyilatkozatból kiderül ugyanis, hogy a képviselő a Fiat Bravat lecserélte egy Opel Astrara, értékpapírokban elhelyezett pénzét elköltötte, és még bankszámláját is kénytelen volt megcsapolni egymillió forinttal, feltehetően azért, hogy új otthont teremtsen.

Lényeges-e mindez? Nagyjából tökmindegy, ki, mit ír a papírra, legfeljebb Juhász Ferenc magánéletén, és autóvásárlási szokásain lehet szórakozni. Elvégre Fiatból Opelbe ülni azért mégsem hétköznapi, végképp nem normális dolog. Mellesleg, ha már, akkor érdekelne az autó felszereltsége is, hiszen csak a klíma felára háromszázezer forint, de lehet ez egy ültetett, könnyűfémfelnis kivitel is, sötétített ablakkal és másfélmilliós hifivel éppúgy, mint egy fapados járgány, hárommillióval olcsóbban.

Arról nem is beszélve, hogy az új otthonban éppúgy lehet Jacuzzi, klíma és sarokkád, mint sparherd, bojler és nyitható ablak. De legalább a címet tudjuk.

Azt, hogy az alaptőke honnan van, az nem derül ki. Hogy miből lehet családi háttér, vagy ügyes vállalkozások nélkül akár tízmilliót összeszedni, az homályban marad.

Helmuth Kohl gazdagságát, gyarapodását, púpos Mercijét senki nem kérdőjelezte meg Németországban. Egészen addig, amíg ki nem derült, hogy keményen seftelt a pártkasszának. Akkor meg mi derül majd ki a vagyonnyilatkozatokból, akár évente teszik, akár négyévente, akár nyilvánosan, akár titkosan. Nagyjából semmi.

Az ilyen ügyek megmaradnak a pártok környékén, a pártokon belül lebzselő informátoroknak, akik a megfelelő időben kiszivárogtatják a sztorikat a sajtónak. Aztán lehet majd magyarázkodni megint, legfeljebb eggyel több dokumentum lesz, amire hivatkozni lehet.

Ha összevetjük a nyilatkozatokban szereplő rendszámokat és autókat a fehérház parkolójában álló gépjárművekkel, egyértelművé válik, a politikus nem a saját autóját használja. Nem a saját házában lakik, nem a saját pénzét költi. És a nője vagy a pasija is az Rt.-é vagy a Kft.-é? Netán a párté vagy az államé? Nem. Az saját, mert a feleség vagy a férj után nem kell cégélettárs-adót fizetni.

Úgyhogy tessék nyilatkozni nyugodtan a vagyonokról, házastársakról és egyebekről. Ha azt gondolja bárki is, hogy egy évente tett, nyilvános, hozzáférhető nyilatkozat helyreállítja a politikusnak, mint olyannak a presztízsét, jó nagyot téved. Ahhoz előbb a hallgass a szívedre, tiszta múlttal a tiszta a jövőbe, négy év alatt nagyot nőttünk típusú kampányszövegeket kellene legalább minimálisan elhihetővé tenni. De ahhoz még dolgozni kell.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!