Valér
-2 °C
0 °C

Csákabonyinak durván beszóltak a Blahán - Azonnali kérdések

2006.07.20. 09:10
Több nyugdíjasszövetség is támogatásáról biztosította a megszorító intézkedéseket hozó Gyurcsány-kormányt. Mi ezt furcsálltuk, ezért interjút kértünk a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökhelyettesétől, Csákabonyi Balázs MSZP-s országgyűlési képviselőtől, aki szerint is szükség volt kiigazításra. Szervezete az MSZP Köztársaság téri székházában működik, de ez véletlen.
Nem gondolt arra, hogyha a kormány nem mutat elég bátorságot a megszorításokban, akkor utcára hívja a nyugdíjasokat a reformok kikényszerítése érdekében?

Ki hívja utcára a nyugdíjasokat?

Hát a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége.


Fotók: Huszti István

A Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége, amelynek én vezetőségi tagja vagyok, az nem fogja utcára hívni az embereket. Már csak azért sem fogja az utcára hívni, mert ugyan nem tapsol az intézkedéseknek, és nem uralkodott el a hurráhangulat, de megértik és szükségesnek tartják az intézkedéseket, mert tisztában vannak azzal, hogy a költségvetési egyensúly helyreállítása nélkül nem lehet azokat a kedvező intézkedéseket fokozni, folytatni és végrehajtani, amiket az elmúlt négy évben a nyugdíjasokért tett a kormány. Hogy csak néhány példát soroljak fel: [A képviselő itt hosszan beszél a 13. havi nyugdíjról, nem idézzük.]

Tudta-e ön?
  • Csákabonyi Balázs 1936. december 3-án született Egerben. Nős, felesége általános iskolai tanár, két gyermekük született, két unokájuk van. 1955-ben tanítói képesítést szerzett, 1961-től 1965-ig a Nagyatádi Járási Tanács népművelési felügyelője, 1965-től 1971-ig Kaposváron a Somogy Megyei Tanács népművelési csoportvezetője. 1965-ben felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetem ÁJTK levelező tagozatára, ahol 1970-ben diplomázott, majd 1972. évi szakvizsgája óta ügyvédként dolgozik, 1991-től egyéni ügyvéd. 1997 decemberétől a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége elnökségi tagja, 2001-től elnökhelyettese.
  • Csákabonyi Balázs volt 1971-ben - harminchat évesen - az ország akkori legidősebb ügyvédjelöltje.
  • Csákabonyi 1961-től 1989-ig MSZMP-tag volt, azóta pártonkívüli. 1994 óta országgyűlési képviselő az MSZP színeiben. Az 1998-as önkormányzati választásokon Kaposváron elindult a polgármesteri székért, de vesztett. 2002 áprilisában országos listáról szerzett mandátumot. A 2006-os országgyűlési választásokon országos listán szerzett mandátumot. 2006. május 30-tól az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja.
  • A Csárdáskirálynő Edvin hercege rajong Szilviáért, a pesti orfeum csillagáért, de arisztokrata családja ellenzi ezt a rangon aluli kapcsolatot. Edvin szülei mindent elkövetnek, hogy fiúkat visszacsalják Bécsbe, hogy ott a neki megfelelő leányzót, Stázi komteszt válassza élettársául.
  • Honthy Hanna színésznő, operettprimadonna. 1914-ben a Vígszínház szerződtette, tanulmányútra Bécsbe küldték s mert hazatérve elmaradt a várt budapesti sikere és vidékre szerződött. Első sikerét a Blaha Lujza Színházban a Fifi c. operettben aratta. Utána a Király Színházban lépett föl, majd 1925-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. Hosszú pályája során szinte az egész operettrepertoárt végig játszotta. Az ötvenes évekre primadonnaként szinte minden állami kitüntetéssel rendelkezett, 1950-ben érdemes művésznek választották, majd három évvel később, 1953-ban megkapta a Kossuth-díjat is, és ugyanebben az évben kiváló művésznek is megválasztották. 1978-ban halt meg.

Olvasni olyan elemzéseket, hogy a tizenharmadik havi nyugdíj nélkül lényegesen jobb helyzetben lenne az ország.

Könnyebb helyzetben lenne, mivel ez közel 150 milliárd forint évente. De visszatérve az előző kérdésre. Megmarad a nyugdíjkorrekciós program, ami [Itt megint a képviselőbe fojtjuk a szót.]

Keddi sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy a nyugdíjasok többsége egyetért a kormány intézkedéseivel. Honnan tudja?

Onnan tudom, hogy a három nagy nyugdíjas érdekvédelmi szervezet közösen adta ki a nyilatkozatot (felsorolja), továbbá hasonló nyilatkozatot adott ki a Magyar Nyugdíjasok Képviselete is. Ez a négy nagy nyugdíjas szervezet magába tömöríti a szervezett nyugdíjas társadalom legalább nyolcvan százalékát.

És hány tagja van ezeknek a nyugdíjas szervezeteknek?

Én a mi szervezetünk tagságát ismerem, 372 ezer tagja van.

Igen, de ezeket a nyilatkozatokat a vezetők teszik.

Vezetőségek.

Az interjú előtt említette, hogy durván beszóltak Önnek az utcán.

Pusztán egy beszólást kaptam, éppen valamelyik nap a Blaha Lujza téren, szó szerint: "Jól élnek a nyugdíjasok? Szégyellje magát!". Nem tudtam megfigyelni, hogy ki mondta, középkorú úr lehetett az illető, aztán gyorsan továbbállt. De szoktam kapni gyalázkodó leveleket, de legalább olyan mennyiségben elismerő leveleket is. Épp a közelmúltban kaptam nyílt levelezőlapon egy olyan trágár kifejezéseket tartalmazó megnyilvánulást, amit nem tennék a kirakatba.

És ezt hogyan éli meg? Elszomorodik? Mérgelődik? Vállat von?

Elgondolkodom rajta. És őszintén szólva igazságtalannak tartom, mert már tizedik éve foglalkozom nyugdíjas ügyekkel... [Hosszan beszél arról, hogy lett nyugdíjasvezető, milyen sikerek kísérték munkáját, de a nehézségeket sem hallgatja el]

A mostani kérdésnek semmi értelme, de azért felteszem: ha a Fidesz hozta volna ezeket az intézkedéseket, akkor is támogatná?

Messzemenően. Én pártpolitikát nyugdíjasügyből soha nem csinálok. Nagyon-nagyon ritka az, amikor reagálok egy jobboldalról jövő támadásra.

Tavaly nyáron mégis ez történt: Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a nyugdíjak reálértékéről vitatkoztak, amikor az Önök szervezete egy egész oldalas újsághirdetéssel sietett a miniszterelnök segítségére.

Pontosan így van. Ott a szövetség úgy foglalt állást, hogy Orbán hamis adatai miatt ki kell állni a nyilvánosság elé. Mi tartozunk a tagságunknak azzal, hogy reálisan tájékoztatjuk őket.

Melyik szervezet a függetlenebb: a Fidesz nyugdíjastagozata vagy a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége?

Az Aszódi Pál nyugdíjastagozata és a Fidesz szinte azonos, értelemszerűen nem tekinthető függetlennek, mint ahogy mi igyekszünk függetlenek maradni, de mégis ránk sütik a bélyeget, hogy nem vagyunk függetlenek.

Talán azért is, mert a Köztársaság téri MSZP-székházban van a székhelyük.

Igen, ez ott van tizenkét éve, mióta megalakult, mi próbálkoztunk elmenni onnan, kértük a Fideszt is, ha egy normálisabb elhelyezést tudna adni a saját székházában, szívesen elmennénk oda is.

De hogyan kerültek az MSZP székházába?

Több cég is van ott, az egy nagy székház, amiben több szervezet is elfér.

De ez mégis okot ad a támadásra, Ön pedig az MSZP képviselője.

Igen, okot ad, de most erre mondhatom azt, hogy Aszódi Pál meg a Fidesz képviselője.

Igen, de az a Fidesz egyik tagozata, ez meg egy olyan szervezet, aminek a nevéből nem derül ki, hogy kinek a mije.

El szeretném mondani, hogy lettem én nyugdíjasvezető. [Elmondja, de ebben nincs benne a válasz a kérdésünkre.]

Bizsergető érzés napirend előtt felszólalni?

A politikusok szeretik a nyilvánosságot, és a tévé egyenesben közvetíti a napirend előtti felszólalásokat, tehát ilyen szempontból bizsergető érzés. De én messze túl vagyok ezeken a szempontokon, idestova hetven éves vagyok. De nekem ez mindig lelkiismereti probléma volt.

Mi?

Nyugdíjasokhoz szólni csak igaz szóval lehet. Sem ígérgetni, sem félrevezetni, sem becsapni nem szabad őket.

És a mozdonyvezetőket lehet?

Természetesen nem, de én most arról beszélek, amit én csinálok. De hadd tegyem hozzá, pontosan így van, másokhoz sem szabad, csak igaz módon szólni. De a nyugdíjastársadalom nagyon kritikus és odafigyelő. Hát, például a tévé egyenes parlamenti közvetítéseit főleg a nyugdíjasok nézik, egyrészt ők érnek rá, már bocsánat, másrészt érdekli őket.

Az Ön nyugdíjasszervezetének a vezetője, Jankovits György önkritikát gyakorolt, arról nyilatkozott, hogy a mai helyzetért a nyugdíjasok is okolhatók, mivel túlfogyasztottak az elmúlt években. Ön miben fogyasztott túl?

Én ismerem a Jankovics Györgynek ezt az álláspontját, és én megmondom őszintén, hogy sok realitást látok benne. Ez azt jelenti, hogy ő észrevette azt, amit sok közgazdász mond: hogy a túlfogyasztás nem abban nyilvánul meg, hogy a különböző fogyasztási cikkekből túlfogyasztottak volna, ő nem erre gondolt, hanem arra gondolt, hogy a költségvetés az ország teherbíró-képességét meghaladó módon juttatott a nyugdíjasoknak.

Záray Márta vagy Honthy Hanna?

Honthy Hanna. Fiatal koromban magam is műkedvelő színjátszó voltam és nagyon szerettem az operetteket. A Csárdáskirálynőben Edvint játszottam a Gyulai Várszínházban, tudtam kívülről az egészet egyébként. Honthy Hanna volt a kedvenc primadonnám, láttam őt élőben.

És miért nem lett Önből operettszínész?

Jelentkeztem a Színművészeti Főiskolára rendezői szakra - A-kategóriás amatőr rendezői tanfolyamot végeztem annak idején -, de a második rostán kihullottam.

Kádár János vagy Horthy Miklós?

Egyik sem.

Naaa. De mégis, valamelyik, esetleg.

Őszintén szólva én az elmúlt rendszerben szocializálódtam.

MSZMP-tag is volt.

Hogyne, huszonhat éven keresztül. Kádár János, ilyen szempontból, de meg kell azt mondanom, hogy egyszerű gyalogpárttagként fogalmam sem volt azokról a dolgokról, amire most a történelem rávilágít.

Ötvenhatot hogyan vészelte át?

Akkor én már egy éve tanítottam. Mint gerlai tanító, Gyulán beestem egy forradalmi nagygyűlésre és elmondtam, hogy tudomásom szerint Lőkösházán felszedik a síneket, hogy ne tudjanak az orosz szerelvények bejönni. Ezért a kijelentésemért bevittek a rendőrségre, indítottak ellenem izgatás címén egy büntetőeljárást.

Pedig csak egy tényt közölt.

Igen, az eljárást meg is szüntették, azt állapították meg, hogy ez végeredményben egy tényközlés volt. Nyugodt lelkiismerettel mondom, hogy nagyon-nagyon szurkoltunk a forradalom sikeréért, és november 4-e után éppen az orosztanárommal találkoztam össze az utcán, akivel így összeborultunk és azt mondtuk, hogy sajnos egy álomnak vége.

De akkor miért lépett be öt évvel később az MSZMP-be?

Úgy léptem be az MSZMP-be, hogy Nagyatádra kerültem népművelési felügyelőnek, és ott azt mondták, hogy rendes gyerek vagy, tisztességesen végzed a munkádat, neked a pártban van a helyed. Azt én nem mondtam erre, hogy ellenem '56 után indítottak egy eljárást, amit megszűntettek. Így lettem párttag.

Olaszfelvágott vagy parizer?

Olaszfelvágott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!