Géza
-12 °C
-4 °C

Miért tűnt el Csák Máté fia?

2005.12.16. 13:06
A jobboldal jelöltje Sopronban nagy vereséget mért a politikába éppen belekóstoló Csák Ferencre a májusi időközi választáson. A milliárdos Csák Máté fia akkor revánsot ígért, de erre 2006-ban nem lesz módja.

"A közöny győzött, 2006-ban ismét megpróbálok mandátumot szerezni Sopronban" - nyilatkozta az MSZP-s Csák Ferenc az alacsony részvételt hozó, számára negyven százalékpontos vereséget hozó május 8-i időközi választás után.


Kampányrendezvény a májusi választás előtt (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

Kránitz osztogatott, mégis indul

A milliárdos műkereskedő és ingatlanbefektető Csák Máté fiának nem lesz lehetősége visszavágni a Fidesz-KDNP színeiben ismét induló Firtl Mátyásnak. A szocialisták itt városi elnöküket, Kránitz Lászlót indítják, akit az őszi időközi választáson először azért támadtak, mert már amúgy is a parlament tagja volt, majd kiderült, hogy az érvénytelen választás előtt ötszáz forintos vásárlási utalványokat osztogatotta nyugdíjasoknak.

Ez utóbbi ügy miatt lemondott a jelöltségről, így a második fordulóban a Fidesz minden idők legnagyobb, igaz, érvénytelen győzelmét aratta. (Az első Firtl 88,76 százalékot, a második Sárdy Barbara a MIÉP színeiben 4,78 százalékot kapott.) A városban egyébként az MSZP még egyszer sem győzött, az időközi választást azért kellett megrendezni, mert a fideszes Szájer József európai parlamenti képviselő lett.


Kránitz Lászlót indítják

Felkészültek a támadásra

Csák Ferenc nagy hévvel vetette magát a küzdelembe, még Korda György és Balázs Klári is fellépett az egyik kampányrendezvényen, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy a Németországban művészettörténet-politológia szakon végzett 31 éves fiatalember győzzön.

"A helyi szervezet döntése volt Kránitz újraindítása, Csák nem is jelöltette magát - mondta Molnár Csaba, a megyei MSZP elnöke. - Felkészültünk arra, hogy soproni jelöltünket a vásárlási utalványok miatt támadni fogják, de ez már lerágott csont, törvénytelenség nem történt, csak etikátlanság."

Csák Ferencet még SZDSZ-es ellenfele is azzal támadta, hogy csak a kampányra költözött Sopronba, de ő azzal vágott vissza, hogy négy éve költözött a városba, ahol hat éve vannak üzleti érdekeltségei.

Sopronban nem hallottak róla

A helyi MSZP-irodán most semmit sem tudtak róla, az egyik alkalmazott szerint Németországban él a szüleivel. A névjegykártyáján szereplő mobilszámon, illetve soproni vonalas számon sem lehetett elérni, végül a zuglói alapszervezetnél - ennek a tagja - tudtuk meg, hogy az EU-s koordinációért felelős Baráth Etele tárca nélküli miniszter környezetében dolgozik.

"A soproni alapszervezet döntése volt" - kommentálta Csák az egyéni jelöltség elmaradását, aki Baráth kabinetének tagjaként például a jövő heti magyar-osztrák közös kormányülés előkészítésén dolgozik. Egy listás helyben azért még bízik a választáson, de ennek megszerzésére legfeljebb az országos listán lehet némi esélye, mert a megyeit július 2-án elfogadták, és ezen a neve nem szerepel.