Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szilvásy felesége visszatérhet a PM-be

2008.03.07. 12:27
Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter felesége, Csáky Bernadett szülés után minden jel szerint visszamegy a Pénzügyminisztériumba, és az ő feladata lesz a tárcák közötti egyeztetés és a PM szakmai munkájának irányítása.

Szilvásy György felesége, Csáky Bernadett lehet a Pénzügyminisztérium koordinációs szakállamtitkára, értesült több forrásból az Index. Legalábbis a tárca ezt már felterjesztette a miniszterelnöknek, így a kinevezés kormányfői aláírásra vár.

Eddig ez a pozíció nem volt a PM-ben, létrehozását az indokolja, hogy a tapasztalatok alapján nem bizonyult működőképesnek az egy tárca-egy államtitkár felállás. Ezért a minisztériumok közötti együttműködést, illetve adott tárcán belül a szakmai munka irányítását külön szakállamtitkárra bízzák.

Emlékezetes, a Gyurcsány-kormány egyik első intézkedése volt a "magunkon kezdjük" szlogen alatt, hogy az addigi két államtitkári pozícióból csak egyet tartottak meg minden minisztériumban. A politikai államtitkár feladata volt a kormánypárti frakciókkal való kapcsolattartás és a tárcákkal való együttműködés koordinálása. A közigazgatási államtitkár pedig a minisztérium szakmai munkáját irányította. Ez szűnt meg az egy államtitkárrá való lefogyasztással, ám a gyakorlatban bebizonyosodott, a két feladatot nem tudja ellátni egy ember, ezért kell a korábbi közigazgatási államtitkár feladatainak ellátására létrehozni a koordinációs szakállamtitkári posztot.

Csáky Bernadett ismerős környezetbe tér vissza, ugyanis 2006 nyarán, a kormányalakítás után Veres János pénzügyminiszter kabinetfőnöke lett. Később elment szülni, helyét pedig megbízott kabinetfőnökként Nagy Csaba vette át. Csáky most azonban visszamegy a PM-be.

Csáky Bernadett egyébként mindkét politikai oldal kormányzása idején az államigazgatásban dolgozott. Információink szerint az Orbán-kormány idején annak a Benyhe Istvánnak lett a titkárságvezetője 2001-ben, aki Mikola István egészségügyi miniszter politikai államtitkára lett, korábban pedig Orbán Viktor titkára volt. A 2002-es választások előtt a főtisztviselői kar tagja lett és rendelkezési állományba került. A választások után az akkori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumba került és lett Szilvásy György kabinetfőnöke. 2004-ben aztán, a miniszterelnök-váltás után Gyurcsány Ferencnél kötött ki, a miniszterelnöki iroda vezetője lett, majd onnan igazolt át 2006-ban a PM-be.