Ábrahám
17 °C
29 °C

Szilvásy felesége visszatérhet a PM-be

2008.03.07. 12:27
Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter felesége, Csáky Bernadett szülés után minden jel szerint visszamegy a Pénzügyminisztériumba, és az ő feladata lesz a tárcák közötti egyeztetés és a PM szakmai munkájának irányítása.

Szilvásy György felesége, Csáky Bernadett lehet a Pénzügyminisztérium koordinációs szakállamtitkára, értesült több forrásból az Index. Legalábbis a tárca ezt már felterjesztette a miniszterelnöknek, így a kinevezés kormányfői aláírásra vár.

Eddig ez a pozíció nem volt a PM-ben, létrehozását az indokolja, hogy a tapasztalatok alapján nem bizonyult működőképesnek az egy tárca-egy államtitkár felállás. Ezért a minisztériumok közötti együttműködést, illetve adott tárcán belül a szakmai munka irányítását külön szakállamtitkárra bízzák.

Emlékezetes, a Gyurcsány-kormány egyik első intézkedése volt a "magunkon kezdjük" szlogen alatt, hogy az addigi két államtitkári pozícióból csak egyet tartottak meg minden minisztériumban. A politikai államtitkár feladata volt a kormánypárti frakciókkal való kapcsolattartás és a tárcákkal való együttműködés koordinálása. A közigazgatási államtitkár pedig a minisztérium szakmai munkáját irányította. Ez szűnt meg az egy államtitkárrá való lefogyasztással, ám a gyakorlatban bebizonyosodott, a két feladatot nem tudja ellátni egy ember, ezért kell a korábbi közigazgatási államtitkár feladatainak ellátására létrehozni a koordinációs szakállamtitkári posztot.

Csáky Bernadett ismerős környezetbe tér vissza, ugyanis 2006 nyarán, a kormányalakítás után Veres János pénzügyminiszter kabinetfőnöke lett. Később elment szülni, helyét pedig megbízott kabinetfőnökként Nagy Csaba vette át. Csáky most azonban visszamegy a PM-be.

Csáky Bernadett egyébként mindkét politikai oldal kormányzása idején az államigazgatásban dolgozott. Információink szerint az Orbán-kormány idején annak a Benyhe Istvánnak lett a titkárságvezetője 2001-ben, aki Mikola István egészségügyi miniszter politikai államtitkára lett, korábban pedig Orbán Viktor titkára volt. A 2002-es választások előtt a főtisztviselői kar tagja lett és rendelkezési állományba került. A választások után az akkori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumba került és lett Szilvásy György kabinetfőnöke. 2004-ben aztán, a miniszterelnök-váltás után Gyurcsány Ferencnél kötött ki, a miniszterelnöki iroda vezetője lett, majd onnan igazolt át 2006-ban a PM-be.