Mátyás
-6 °C
1 °C

Választási csalás után nyomoznak

2005.03.25. 11:11
Szavazatok vásárlásával, a szavazók szállíttatásával vádolja ellenfelét a nagyhalászi időközi polgármester-választást elveszítő független jelölt. A helyi választási bizottság nem látja megalapozottnak a csalást, a rendőrség viszont nyomozást rendelt el.
Nyomozást rendelt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a nagyhalászi időközi polgármester-választással kapcsolatos ügyben, közölte a szervezet sajtóreferense pénteken.

Csalást sejtenek

A múlt vasárnapi választáson - a vesztes fél kifogása szerint - a polgármesterré választott szocialista jelölt pénzért vásárolt szavazatokat és szervezetten szállíttatta a választókat a szavazóhelyiségekbe. Albók József a kétségek miatt először a helyi választási irodához fordult, de a szervezet nem találta megalapozottnak a kifogásokat. Indoklásuk szerint első fokon azért utasították el Albók József kifogását, mert nem találta megalapozottnak a beadványban megfogalmazott, csalást sejtető állításokat.

Albók egyúttal a rendőrségen is feljelentést tett "a választás rendje ellen elkövetett bűncselekmény gyanúja miatt", a hatóság pedig nyomozást rendelt el annak tisztázására, hogy történt-e bűncselekmény.

Albók és ügyvédje közben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottsághoz is benyújtotta a szavazás eredménye elleni kifogásukat, miután csütörtökön a nagyhalászi helyi választási bizottság elutasította kérelmüket. A területi választási bizottság kedden tárgyalhatja majd az ügyet.

Eredmény, előzmény

A nagyhalászi időközi polgármester-választást az MSZP-s Orosz Károly Zsolt nyerte 1587 szavazattal, míg Albók József független jelölt 1166 voksot kapott a választási névjegyzékben szereplő 4511 helyi lakos 61 százalékától.

A választást azért tartották, mert a korábbi polgármestert, a kifogást tevő Albók Józsefet jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a megyei bíróság közösségi pályázatokkal kapcsolatos jogtalan gazdasági előnyszerzés miatt. A közügyektől azonban nem tiltották el, így újra jelöltethette magát az időközi választásra.