Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Mikola szerint nem fognak csalni a választásokon

2006.03.26. 11:56
A Hír Tv szerint 2002-ben szavazatokat vásároltak a szocialisták Nagykátán. Az MSZP alelnöke szerint a hírcsatorna pofára esett, Deutsch-Für újabb csalásoktól tart, míg Mikola szerint nem kell félni.

Nem tartotta valós veszélynek a csalás lehetőségét az országgyűlési választáson Mikola István, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje a közrádió Vasárnapi Újság című műsorában.

"Itt mégiscsak egy demokrácia van, jogállam van, legalábbis bízom ebben, és nem kell félnünk attól, hogy csalás lesz" - szögezte le az ellenzéki politikus a riporter kérdésére adott válaszában.

Mikola István arra szólította fel a hallgatókat, hogy "senki ne hagyja magát emiatt valamiféle szorongásba, félelembe kergetni, nem kell ettől sem félni".

Szerinte el kell menni szavazni:"részt kell venni abban a nagy változtatásban, amire mindannyian most készülünk". A szocialista-liberális koalíció 2002-es választási győzelmét követő óriási kételyeket megfogalmazó riporteri kérdésre Mikola István egyértelműen leszögezte: "soha olyan felkészültség a polgári jobboldalon nem volt, mint most. Most keményen megszervezte magát ez az oldal és nem lesz semmiféle visszaélés, csalás."

A Magyar Nemzet című napilap szombati számában - a Hír TV-re hivatkozva - arról írt, hogy bizonyítást nyert: 2002-ben a szocialisták a Pest megyei Nagykátán választási csalást követtek el.

Március 9-én Deutsch-Für Tamás figyelmeztetett sajtóértekezletén arra, hogy "választási csalásra készülnek a szocialisták". "Az MSZP céljai nem változtak 1998 óta, a módszereik igen: (...) 1998-ban még fénymásolóval, 2006-ban már számítógéppel dolgoznak" - mondta a Fidesz kommunikációs vezetője, aki szerint a szocialista párt "nyíltan, bizonyítottan, a lehető legsúlyosabban megsérti a választási eljárásról szóló törvényt, köznyelvi értelemben választási csalási szándékkal", vagyis "csalásra készül".

Pofára esés?

Cáfolta Szekeres Imre, az MSZP alelnöke vasárnapi televíziós interjújában azokat a sajtóértesüléseket, hogy választási csalást követtek volna el 2002-ben a szocialisták Nagykátán.

"Butaság az egész. Valami baj lehet a Fidesz kampányközponttal, ha ilyeneket találnak ki" - jelentette ki a köztelevízió Nap-kelte című műsorában, amikor a riporter reagálást kért tőle arra, hogy előző nap a Magyar Nemzet című napilap - a Hír TV-re hivatkozva - azt írta: választási csalást leplezett le Bácsics Gyula, a nagykátai választási bizottság szocialista alelnöke.

"Hú, de mellé nyúltak,... ekkora pofára esést már rég láttam" - mondta a szocialista politikus, aki kijelentette: nem volt Bácsics nevű választási bizottsági alelnök Nagykátán.

Az MSZP-s politikus elmondta, hogy létezik egy Bácsics nevű úr, akit korábban kizártak a szocialista pártól, és hozzátette: az illetékes jegyző erősítette meg, hogy nem volt ilyen nevű választási bizottsági alelnök Nagykátán.

A Magyar Nemzet szombati cikke szerint a láncszavazásos választási csalás lényege, hogy az első szavazó bemegy a szavazókörbe, felveszi a lepecsételt szavazólapot, majd a fülkében elrakja, és csak egy üres borítékot dob az urnába.

A lepecsételt üres szavazólapot pedig elviszi magával az MSZP által berendezett központba, ahol beikszelik rajta a szocialista pártot, illetve jelöltjét. A következő lefizetett szavazó a már kitöltött szavazólapot viszi magával a szavazókörbe, ezt teszi be a borítékba, amit az urnába dob, majd a kapott lepecsételt üres szavazólapot megint kicsempészi.

Bácsics Gyula a Hír TV Célpont című műsorában arról is beszélt, hogy a szocialisták most is szavazatvásárlására készülnek, amelyet meg is beszéltek egy felkészítő ülésen.

Nem alelnök

Nem alelnöke a nagykátai választási bizottságnak Bácsics Gyula, aki azt állította, hogy Pest megye 6. számú választókörzetében 2002-ben manipuláltak a szavazó cédulákkal - közölte az MSZP Pest megyei területi szövetségének alelnöke vasárnap az MTI-vel.

Szabóné Müller Timea elmondta, hogy Bácsics tavaly egy szabálytalanul összehívott helyi ülésen jutott hozzá ehhez a tisztséghez, így nem jogosult a funkció betöltésére. Ezt állapította meg a párt megyei és az országos etikai bizottsága is.

Nem felelnek meg a valóságnak Bácsics Gyula azon állításai sem, miszerint Pest megye 6. számú választókörzetében a 2002-es választások során a szocialisták manipuláltak volna a szavazó cédulákkal és így csalással jutottak plusz szavazatokhoz. Szabóné Müller Timea elmondta, hogy valótlan állításai miatt etikai eljárás indul a párton belül Bácsics ellen. A megyei bizottság azt kívánja kivizsgálni, hogy az érintett vétett-e a párt alapszabálya ellen, amely egyebek között kimondja: választási időszakban nem lehet a párt hírnevének ártó kijelentéseket tenni.