Klaudia
-4 °C
2 °C

Csányival álmodik az MDF

2005.10.10. 08:44
Boross Péter szívesen látná Csányi Sándor OTP-vezért az MDF színeiben, sőt kormányfőjelöltként is. Júliusban eddigi pályafutását, nyilvánosság előtti szerepléseit vizsgálva a Political Capital azt a következtetést vonja le, hogy Csányi Sándor miniszterelnök akar lenni. Az OTP-vezér azt mondja, nem akar.
Az MDF 2006-os választási listájának előkelő helyén szerepel Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Legalábbis ez a hír kapott szárnyra a fórum választmányi ülése után.

A pártvezetésből eddig senki nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta, hogy az OTP-elnök MDF-es színekben indulna a választásokon.

Egy, a pártvezetéshez közel álló forrásunk szerint ez tényleg felmerült, arról azonban nem volt információja, mi lett az ötlettel. Az MDF a Tényeknek elismerte, hogy tárgyaltak Csányi Sándorral, de a bankelnök közleménye után az ügyet lezártnak tekintik. Csányi a felröppent haírekre egymondatos közleményben reagált: „A sajtóban megjelent találgatások kapcsán immáron sokadszor és határozottan közlöm: nem lépek politikai pályára, nem vállalok politikai szerepet.”

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese a hét végén kerülte meg a kérdést egy tévés interjúban. Hétfőn a Nap-keltében Boross Péter azt mondta, nem tud arról, hogy Csányi Sándor az MDF jelöltjeként indulna a jövő évi parlamenti választásokon, de szívesen látná a sikeres üzletembert a párt színeiben, és támogatná azt is, ha kormányfőjelöltként is megmérettetné magát.

„Miniszterelnök akar lenni”

Csányi kormányfői ambícióiról nem először hallunk. Júliusban eddigi pályafutását, nyilvánosság előtti szerepléseit vizsgálva a Political Capital azt a következtetést vonja le, hogy Csányi Sándor miniszterelnök akar lenni. „A jobboldalon Orbán Viktor pozíciója megkérdőjelezhetetlen, valószínűleg még hosszú ideig csakis ő jöhet szóba miniszterelnök-jelöltként. Az ötvenkét éves Csányi próbálkozhat valamelyik kisebb, jobboldali párttal (MDF, Centrum), vagy alapíthat új pártot is. Mindkét megoldás óriási pénzügyi befektetést és jelentős politikai kockázatot jelent” – olvasható az elemzésben.

Kétkedő elemző

Török Gábor politológus kételkedett abban, hogy Csányi komolyan elkötelezné magát bármelyik párt irányába. Szerinte kínosan fog ügyelni arra, hogy minden politikai oldallal jó viszonyt tartson fenn a jövőben is.

Ha viszont Csányi mégis belép a politikába - aminek a szakértő szerint kevés esélye van - rá is azok a szabályok lesznek majd érvényesek, amelyek között a mai magyar politika működik. Vagyis aki miniszterelnök akar lenni, annak politikussá kell válnia, pártokat kell szerveznie vagy uralnia, népszerűséget kell szereznie, támogatókat kell felsorakoztatnia.