Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Csányi Sándor is reklamált az ORFK-n az UD-szerverek lefoglalása miatt

2008.09.24. 13:22
Csányi Sándor is reklamált az UD Zrt. szervereinek lefoglalása miatt az országos rendőrfőkapitánynál. A megfigyelési ügyben Bencze Józsefhez érkezett telefonokról a kormányszóvivő tájékoztatta a távirati irodát. Az Index úgy tudja, hogy az UD mellett működő informatikai cég kezelte az OTP-vezér otthoni számítógépeit, és ők foglalták le a csanyisandor.hu domaint is.

Az Index információi szerint az OTP-elnök és családjának üzleti és személyes domainjei, a csanyisandor.hu, a csanyicsoport.hu, a csanyiholding.hu, csanyigroup.hu, a csanyiattila.hu és a csanyipeter.hu is közös névszerveren találhatók az UD külföldi társcégével a North Atlantic Protector Kft.-vel és az NBH főigazgató által a cégvezetőkkel együtt feljelentett informatikus, Loss István cégével. Loss korábban az UD több vezetőjéhez hasonlóan az NBH alkalmazásában állt.

Csányi Sándor is felhívta Bencze József országos rendőrfőkapitányt, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott az UD Zrt. több telephelyén és szervereket, illetve adathordozókat foglalt le - derül ki abból a feljegyzésből, amit az ORFK vezetője szeptember 11-én, a megfigyelési botrány kirobbanása utáni napon az igazságügyi miniszter részére készített.

A dokumentumot Daróczi Dávid kormányszóvivő adta az MTI-nek azt követően hogy az Index kedden arról írt: van olyan telefonbeszélgetés az adatgyűjtési ügy dokumentációjában, amely már az eset kirobbanása után készült, és amelyen Demeter Ervin hívta fel Bencze Józsefet azért, hogy figyelmeztesse, szerinte politikai célokra akarják felhasználni ebben az ügyben a rendőrséget. Daróczi Dávid hangsúlyozta, a feljegyzés nem minősített adat, így azt nyilvánosságra lehet hozni. A kormányszóvivő szerint Bencze József azért készítette a feljegyzést az igazságügyi miniszternek, mert ez a hivatali rend szerinti tájékoztatási forma.

Bencze József feljegyzése szerint miután szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója feljelentést tett az UD Zrt. több vezetője, illetve alkalmazottja ellen, valamint házkutatást tartott hat helyszínen és szervereket, adathordozókat foglaltak le, másnap délelőtt Csányi Sándor telefonált neki.

A dokumentumból kiderül, az OTP vezérigazgatója azt kifogásolta, hogy a nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda a cégcsoportja által üzemeltetett három szervert is lefoglalta, csupán azért, mert azok az UD Zrt. irodájában voltak. Jelezte, hogy amennyiben az üzleti titkok konkurens társaságokhoz kerülnek, az a cégcsoport számára hátrányos lehet, ezért írásban panaszt tett a nyomozó hatóságnál - tartalmazza az anyag.

Az országos rendőrfőkapitány feljegyzésében olvasható, hogy ugyanezen a napon, szeptember 11-én délután felhívta Demeter Ervin volt titokminiszter, aki azt állította, a rendőrséget ebben az ügyben olyanra akarják felhasználni, ami nem a rendőrség dolga. "Ez az ügy a közérdeklődés középpontjába fog kerülni, és a következő hónapok arról szólnak, hogy a Fidesz ellopta az iratokat, Dávid Ibolyára adatokat gyűjtöttek" - áll a dokumentumban, amelyben a fideszes politikus értetlenségét fejezi ki azzal kapcsolatban, miért 15 kommandós ment az egyik helyszínre a házkutatásra.

Kiket hívtak az UD Zrt. vezetői?

A hvg.hu információi szerint az adatgyűjtési üggyel kapcsolatba hozott UD Zrt. vezetői több mint kétszázszor telefonáltak, illetve sms-eztek olyan készülékek használóival, amelyek előfizetője a Fidesz. A portál úgy fogalmaz, hogy "a pártszékházba, valamint a párthoz kötődő Polgárok Házába bejáratosak láthatták", hogy Horváth József, a cég vezetője személyesen is megfordult ott. A hvg.hu szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentette a vállalat egyik informatikusát, valamint az UD Vagyonkezelő Zrt. egyik felügyelőbizottsági tagját. Az internetes lap a Nemzetbiztonsági Hivatalra hivatkozva azt írta, hogy rendőröket próbáltak beszervezni az adatgyűjtésbe, nekik "főképp lehallgatások, telefonos híváslisták beszerzésében szántak szerepet".