Auguszta
-3 °C
2 °C

Fidesz-spam a XI. kerületi MDF-eseknek

2006.02.22. 14:50
Az MDF tagnyilvántartásának törvénytelen felhasználásával azt kérte a Fidesz képviselőjelöltje levélben az MDF budapesti, 15. számú választókerületben élő tagjaitól, hogy szavazatukkal a Fideszt támogassák, állítja Csapody Miklós MDF-es honatya. Deák András szerint minden igaz, csak másképp.

Csapody Miklós MDF-es honatya, aki a 15. számú választókerületben az MDF jelöltje, sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy fideszes vetélytársa, Deák András február 15-én levelet írt a kerület MDF-tagjainak, arra buzdítva őket, a Fidesz aspiránsát támogassák.

Visszaéltek az MDF tagnyilvántartásával

Az MDF-es politikus állította: mindez úgy lehetséges, hogy fideszes vetélytársa törvénytelenül felhasználta pártja kerületi tagnyilvántartását. A fideszes küldemény Szesztai Attila, az MDF korábbi kerületi elnökének hasonló tárgyú levelét is tartalmazta, fűzte hozzá.

Az MDF-es politikus az ügy pikantériájának nevezte, hogy ő is Deák András küldeményének címzettjei között volt. Közölte: az MDF tagjai személyi adatainak illetéktelen felhasználása miatt Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz, valamint a 15. választókerületi választási bizottsághoz fordul. "Arra még nem volt példa 1990 óta, hogy bármely párt egy másik tagnyilvántartásához hozzányúlt, és azt törvénytelenül felhasználta" - szögezte le.

Szavazatok elveszésével riogat levelében Deák

Deák András levele szerint - amelyet a sajtó rendelkezésére bocsátottak - az egyetlen racionális lehetőség, ha a szavazók arra a politikai erőre adják voksukat, amely ma a pártok közül egyedüliként képes a jelenlegi hatalom leváltására. A fideszes politikus levelében azt kérdezi a címzettektől: érdemes-e régi pártjukra voksolni, ha így elveszett szavazatuk miatt a jelenlegi kormány marad hatalmon.

Csapody Miklós megjegyezte, a szavazatok nem vesznek el. Mint mondta, választáskor a voksok 12-13 százalékát adják le a parlamentbe be nem jutó pártokra, amely szavazatok a bejutottak között oszlanak meg. Ez annyit jelent, hogy a Fidesz győzelme és a kisebb parlamenti pártok kiesése esetén ez utóbbiak szavazataiból a Fidesz profitál leginkább.

Hozzátette, ha az MDF minden szimpatizánsa a pártra szavaz, az MDF bőven meghaladja az ötszázalékos parlamenti küszöböt, ez azonban Deák Andrásban fel sem vetődött, mert "a Fidesz legfőbb célja a koalíciómentes, egypárti kormányzás a kétpártrendszer keretei között, az MDF kiszorítása a parlamentből minden eszközzel".

Szólt arról is: tudomásukra jutott, hogy a Fidesz azért folytatja az ajánlószelvények gyűjtését Budapest 15., 16. és 17. választókerületében, hogy az MDF jelöltje ne tudja megszerezni a szükséges mennyiséget. Az MTI kérdésére Csapody Miklós elmondta, hogy már összegyűjtötte az ajánlószelvényeket, amelyeket a hét folyamán ad le. Korábban Csapody Miklós bejelentést tett a rendőrségen arról, hogy a Fidesz aktivistái az ő nevében gyűjtöttek ajánlószelvényt.

Deák: éltem a felkínált lehetőséggel

Deák András, a körzet fideszes aspiránsa, fővárosi képviselő az Indexnek megerősítette, hogy levelet írt a XI. kerületi MDF-tagoknak. Állítása szerint Szesztai Attila korábbi kerületi MDF-elnök azzal kereste meg, hogy létre kívánja hozni a Nemzeti Fórum helyi szervezetét, ezért levelet ír az MDF-eseknek. Deák azt mondta, Szeszták felajánlotta, hogy ő is levelet intézhet az érintettekhez, amivel a képviselőjelölt élt is. Amikor elkészült a levél, Szesztai átadta saját üzenetét és a címlistát Deáknak, ami alapján postázta a Fidesz a leveleket.

Deák András közlése szerint az motiválta, hogy a jobboldali összefogás hiánya a baloldalnak kedvez, így minden szavazat számít, egy jobboldali voksot sem szabad egy esélytelen pártra elpazarolni. A fideszes politikus azt üzente Csapodynak, ne feledje el, hogy az ellenfele nem ő, hanem a baloldal, így szerinte velük kéne csatáznia.

Tatabányán visszaéltek a szocialisták nevével

Az MSZP-re hivatkozva kérte el szocialista érzelmű választók ajánlószelvényeit egy személy, ezek azonban nem jutottak el a párthoz, közölte Schvarcz Tibor országgyűlési képviselő újságírókkal szerdán Tatabányán, ajánlószelvényeinek leadása előtt.

"A cselekményre azok hívták fel a figyelmünket, akitől a visszaélést elkövető elkérte a cédulákat. Két tanúval azonosítjuk a személyt, ezután a választási bizottsághoz fordulunk" - mondta a politikus, majd hozzátette, tudják ki volt az elkövető, és hogy melyik oldalhoz köthető, de nem kívánják megnevezni.

Schvarcz Tibor, Komárom-Esztergom megye tatabányai választókörzetének MSZP-s jelöltje, jelenlegi országgyűlési képviselője, miután ötezer ajánlószelvényt adott át a választási iroda vezetőjének, elmondta: tovább folytatják a kopogtatócédulák gyűjtését.