Beágyazott fideszes és ellenzéki nagyágyú versenyez a budaiak bizalmáért

Ez itt a Csata tér 106., az Index választási blogja, amelyben hétről hétre bemutatjuk a 2022-es országgyűlési választások legfontosabb csatatereit. Budapest 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületében Varga Mihály pénzügyminiszter helyett a helyi beágyazottságú Gór Csaba önkormányzati képviselő indul a Fidesz–KDNP színeiben, legerősebb ellenzéki riválisa a párbeszédes Tordai Bence, az Egységben Magyarországért hatpárti jelöltje.

Budapest 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületében (részben a III. kerület, a székhelye a II. kerület) összesen hat jelölt mérkőzik meg a választók bizalmáért április 3-án:

  • Gór Csaba (Fidesz–KDNP)
  • Tordai Bence (az Egységben Magyarországért hatpárti jelöltje)
  • Nagy Attila (Mi Hazánk)
  • Juhász Veronika (Magyar Kétfarkú Kutya Párt)
  • Horváth Diána (Megoldás Mozgalom)
  • Láz József (Normális Párt)

2018-ban a Fidesz–KDNP színeiben Varga Mihály 24 208 szavazattal (41,82 százalékkal) nyert mandátumot a választókerületben. Szorosan mögötte végzett a DK-s Niedermüller Péter 21 496 (37,14 százalékkal) szavazattal.

Gor-Tordai
Fotó: Index

A hatpárti ellenzék pártjai közül négy éve az LMP, a Jobbik és a Momentum is indított saját jelöltet a választókerületben. Ungár Péter (LMP) 5848 szavazatot, Kovács Tamás (Jobbik) 3585 szavazatot, Benedek Márton (Momentum) pedig 1538 szavazatot szerzett. A három jelölt összesen 10 971 szavazatot kapott. Akkor a választókerületben 8 jelölt indult el, de végül Mihalik Zoltán (Együtt) visszalépett a DK-s Niedermüller Péter javára.

A választókerület mostani két esélyes jelöltje a fideszes Gór Csaba és a párbeszédes Tordai Bence.

Gór Csaba jelenleg a Fidesz–KDNP egyéni önkormányzati képviselője, illetve a kormánypártok frakcióvezetője a II. kerületi képviselő-testületben. A választókerületben ő a Fidesz választókerületi elnöke is. Tordai Bence a Párbeszéd országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese.

Gór Csaba számára a helyi beágyazottság lehet előny, míg Tordai Bence számára az országos ismertség.

Előbbi a Fidesz–KDNP listáján a 152. helyet kapta, utóbbi a hatpárti ellenzék közös listájának 279. helyén szerepel. Mivel egyik sem befutó hely, ez azt jelenti, hogy mindkét jelöltnek egyéniben kell nyernie a parlamentbe való jutáshoz.

Gór Csaba az építkezést szeretné folytatni

„Nem a nagypolitikai karrier motivál, hanem az itt élők segítése” – nyilatkozta az Indexnek Gór Csaba, aki Budán született, a mai napig ott él, és állítása szerint minden oda is köti. 2006 óta működtet ügyvédként ingyenes jogsegélyszolgálatot, ezeken az alkalmakon találkozott először mélyebben az ott élők problémáival. 2010 óta Pasarét, Nyék és Kurucles önkormányzati képviselője a II. kerületi önkormányzatban. „Így pontosan tudom, mit jelent a közösségért dolgozni” – tette hozzá a fideszes politikus.

Budapest 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületében Gór Csaba szerint az április 3-i választás elsősorban Buda és Óbuda békéjéről, fejlődéséről szól.

Ezzel szemben Tordai Bence – bár most éppen pesthidegkúti lakos – láthatóan semmit sem tesz szűkebb pátriájáért. Neki fontosabb, hogy a Parlamentben szelfizgessen és provokáljon, semmint, hogy az itt élők problémáival foglalkozzon. Kampányol Egerben, Hajdúszoboszlón, de a II. és III. kerületiek alig látják

– fogalmazott Gór Csaba az ellenfelét kritizálva.

A kérdésre, hogy mit oldana meg a választókerületben, ha nyerne április 3-án, válaszként felsorolta:

  • Továbbfejlesztik a budai egészségügyet: folytatják a Szent Margit Kórház modernizálását, centrumkórházzá fejlesztik a Szent János Kórházat.
  • Buda Zöld Jövője címmel átfogó környezetvédelmi és innovációs programot indítanak: gyarapítani kívánják a vízfelületeket és a zöldterületeket; az elektromos kerékpárok, a rollerek és a gördeszkák számára pedig töltőpontokat építenek ki a helyi vállalkozásoknál, egyszerre segítve a környezetbarát közlekedést és a helyi gazdaságot.
  • Átfogó útfelújítási programot indítanak a II. és III. kerületben, 2025-ig pedig megduplázzák a választókerület közlekedését érintő P+R parkolók számát. Megvédik az alacsony adókat, a családi támogatásokat és a rezsicsökkentést is.
  • Fejlesztik a közösségi közlekedést: meghosszabbítják a budai fonódó villamos Bécsi úti nyomvonalát az esztergomi vasútvonalig, valamint felújítják a Hűvösvölgyi és a Kolosy téri állomást.
  • Fejlesztik az új városrészek infrastruktúráját: Aranyhegy-Ürömhegy-Péterhegy esetében elsősorban az autós és gyalogos úthálózat kiépítése, Csúcshegy esetében pedig a csatornázás, a vezetékes ivóvízhálózat kialakítását tartja feladatnak.
  • Állami felújítási programot indítanak a Kádár-érában épült társasházak számára, esztétikai és energetikai korszerűsítés céljából.
  • Segítik a helyi vállalkozásokat: létrehozzák a budai cégeket támogató városi alapot és inkubátorprogramot indítanak kezdő vállalkozások számára.
  • Gondoskodnak a fiatalokról: segítik az Óbudai Egyetem innovatív egyetemi központtá alakulását; további támogatásokkal olcsóbbá teszik a jogosítvány megszerzését a fiatalok számára, valamint egyszerűsítik a diákmunka adminisztrációját.
  • Gondoskodnak az idősekről is: megvédik a 13. havi nyugdíjat, valamint digitális háziorvosi és betegfelügyeleti rendszert vezetnek be a II. és a III. kerületben.

„Ezek a megoldások csak a kerületi önkormányzatokkal közösen valósíthatóak meg, velük együttműködve szeretném végrehajtani a programomat. Eddig is az együttműködés, a közös nevező keresése jellemezte a munkámat, hiszen ezt kívánja Buda és Óbuda polgárainak érdeke” – hangsúlyozta Gór Csaba.

Az Index kérdezte a fideszes politikust a választókerületi kampány hangulatáról, és arról is, hogy milyen tapasztalatokat szerzett az utóbbi hetekben.

Látjuk az utcákon a baloldal által megrongált választási plakátokat, baloldali hackerek próbálnak meg elhallgattatni nemzeti irányultságú médiumokat, és tömeges, illegális SMS-ekkel bombáznak, ki tudja, milyen adatbázis alapján állampolgárokat. Sajtóhírek szerint ez utóbbi a rendszerváltás óta a legnagyobb és a legtöbb embert érintő választási csalás, körülbelül egymillió ember kapott kéretlen üzeneteket. Békétlenség és agresszivitás jellemzi a baloldal kommunikációját, pedig a budaiak nem ezt a stílust szokták meg, és nem is ezt érdemlik. A szomszédunkban véres háború dúl, most nem szabadna provokálni az embereket

– fejtette ki Gór Csaba.

A fideszes politikus felháborítónak és megdöbbentőnek tartja azt is, hogy Tordai Bence „tréfálkozásnak tartja” Z. Kárpát Dániel karlendítéses ügyét. A párbeszédes képviselő korábban a jobbikos politikus előkerült videójáról a Pesti TV-nek azt mondta: „Az arckifejezését nézve, valószínűleg tréfálkozik valamivel.” Azt is mondta, hogy a Jobbik közleménye az irányadó az ügyben.

Ugyanakkor Gór Csaba úgy véli:

Ez nem méltó az Országgyűléshez, nem méltó Budához és nem méltó azoknak a zsidó honfitársainknak az emlékéhez, akik a náci népirtás következtében veszítették életüket. Az pedig, hogy Tordai Bence patkánynak nevezi a vele egyet nem értő embereket, szintén elfogadhatatlan és összeegyeztethetetlen Buda polgári értékeivel, hagyományaival.

Tordai Bence a patkányozós ügyben szintén a Pesti TV-vel került összetűzésbe, amikor arról egy kampányeseményen azt mondta: „Ez a patkány TV.”

Gór Csaba szerint vasárnap arról döntünk: béke és fejlődés vagy agresszió és káosz jellemezze Buda és Óbuda mindennapjait. Arra is kitért, hogy a Fidesz–KDNP kormány 2014 óta 160 milliárd forintot fordított a II. és a III. kerület fejlesztésére, közterületek újultak meg, iskolák, óvodák bővültek és modernizálódtak, fejlődik az egészségügyi ellátás és javul a közlekedési helyzet.

„Ezt az építkezést szeretném folytatni az agresszív botránypolitizálás helyett, amelyet jelenleg a baloldalon tapasztalok” – jelentette ki Gór Csaba.

Tordai Bence szerint a Fidesz bünteti Budát

Tordai Bence több ezer budai választó véleményét összesítve úgy látja, hogy a választás az itt élők többsége számára elsősorban az országos kérdésről szól: „Az alapján szavaznak, hogy a kormányváltás és az emelkedő Magyarország programja vonzóbb-e számukra, vagy az elmúlt 12 év szégyenteljes politikájának folytatása.”

A politikus szerint „Budát 2019 óta bünteti a Fidesz-kormány”, ellenzéki győzelem esetén viszont jóvátennék a II. és a III. kerületieknek okozott károkat. Tordai Bence az Index kérdésére kifejtette:

Ha nemcsak én győzök a választókerületben, de az Egységben Magyarországért pártjai is többséget szereznek az Országgyűlésben, akkor vissza fogom szerezni a kerületi rendelők megújítására szánt, a Fidesz-kormány által elvont milliárdokat, támogatni fogom a közösségi, közúti és alternatív közlekedés fejlesztését – ezzel csökkentve nemcsak a dugókat, de a zaj- és légszennyezést is –, visszaadjuk az önkormányzatoktól elvont forrásokat és jogköröket az itt lakók szolgálatára, megvédjük és bővítjük, fejlesztjük a budai zöldterületeket, valamint zászlóvivői leszünk a zöld fordulatnak, az egészség- és jövőtudatos életnek.

Tordai Bence rengeteg támogatást, bátorítást és barátságos gesztust kapott a budai polgároktól, és elmondása alapján az ellenzékiek mellett a bizonytalanok, sőt még a 2018-ban a Fidesz–KDNP-t támogatók is nyitottan fogadták és nagyra értékelték „a személyes találkozást, a közvetlen emberi hangot, a tisztességet és a becsülettel elvégzett munkát”.

A Párbeszéd politikusa hozzátette: „Széles körben keltettek megdöbbenést a budai fideszesek elmúlt hetekben napvilágot látott korrupciós botrányai, vagyis minden jel arra utal, hogy Budapest 4. választókerületében nagyarányú győzelemben bízhatunk, amivel a közös lista sikerét is segíthetjük – vagyis továbbra is minden szavazat számít!”

A Taktikai Szavazás összesített adatai azt mutatják, hogy 12,2 százalék Tordai Bence előnye.

A hatpárti ellenzék közös jelöltje úgy gondolja, hogy a kampány egy ideig Budához méltó, kulturált módon folyt, de az utolsó hetekben „a Fidesz itt sem tagadta meg önmagát”. Ezzel kapcsolatban a párbeszédes politikus kifejtette:

Törvénysértő, impresszum nélküli, hazugságokat terjesztő lejárató plakátokkal és szórólapokkal bombázták a választókerület lakóit, és szervezetten, ipari módszerekkel és mennyiségben rongálták a plakátjainkat. A Fidesz és jelöltje érdekében elkövetett törvénysértések nem maradnak következmény nélkül: a választási bizottságnak kifogásokat, a rendőrségnek feljelentést nyújtottunk be.

Tordai Bencétől is megkérdeztük, hogy mit tart a 2022-es választás tétjének a választókerület szempontjából. Az ellenzéki politikus kettőt is megfogalmazott: 12 év után véget tudnak-e vetni „a Magyarországot történelmi zsákutcába vezető és Buda ellen 3 éve büntetőhadjáratot folytató fideszes uralomnak”, továbbá lesz-e végre olyan képviselője a választókerületnek, „aki nem a központi hatalom ukázait hajtja végre az itt élők kárára, hanem a budai polgárok érdekeit képviseli a törvényhozásban”.

Most olyan jelöltet választhatnak, aki nem az állampárt hatalmának és az oligarchák vagyonának gyarapításában, vagy éppen véreskezű diktátorok kiszolgálásában jeleskedik, hanem az átláthatóság, számonkérhetőség és a tisztességes, emberközpontú politika gyakorlatát követi. Végső soron a budaiak is arról döntenek: hazánk maradjon-e a Fidesz hűbérbirtoka, vagy végre legyen Magyarország mindannyiunké?

– összegezte Tordai Bence.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai alapján Budapest 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületében 72 521 fő a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma, ebből 3091 fő átjelentkezett, 2199 fő külképviseletre jelentkezett.